DEH

DEH

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΛΑΡΚΟ Θηλιά 136 εκατ. ευρώ από την προσφυγή της Κομισιόν

Εκδικάζεται την Πέμπτη στο Ευρωπαικό Δικαστήριο η προσφυγή για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και τη μη έγκαιρη ανάκτηση από το ελληνικό δημόσιο των σχετικών ποσών, ύψους 136 εκατ. ευρώ συν τους τόκους.
Tην Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017 εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για τη γνωστή υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων της  ΛΑΡΚΟ και τη μη έγκαιρη  ανάκτηση από το ελληνικό δημόσιο των σχετικών ποσών,  ύψους 136 εκατ. ευρώ συν τους τόκους. 
Η προσφυγή της Κομισιόν έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δεινή θέση της ΛΑΡΚΟ, η οποία  δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ, παρά την πρόσφατη ειδική ρύθμιση για την τιμή του  ρεύματος, με τις φθηνότερες χρεώσεις.   
Τα αιτήματα της Ευρωπαικής Επιτροπής που θα εκδικάσει το Δικαστήριο αφορούν: 
1)  στην αναγνώριση  ότι η Ελληνική Δημοκρατία μη λαμβάνοντας εντός των προβλεπομένων προθεσμιών όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής της 27ης Μαρτίου 2014 στην υπόθεση SA.34572 σχετικά με κρατική ενίσχυση που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. ή, εν πάση περιπτώσει, μην ενημερώνοντας επαρκώς της Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε σύμφωνα με το άρθρο 5 της απόφασης, περέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 3, 4 και 5 της εν λόγω απόφασης,  καθώς και από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης·
2) να καταδικάσει την Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 27ης Μαρτίου 2014 στην υπόθεση SA.34572, το ελληνικό δημόσιο όφειλε να ανακτήσει εντός τεσσάρων μηνών τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις που χορήγησε στη ΛΑΡΚΟ, καθώς και να ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα απαραίτητα μέτρα προς αυτό το σκοπό. Οι εν λόγω ενισχύσεις συνίσταντο στις κρατικές εγγυήσεις προς τη ΛΑΡΚΟ το 2008, το 2010 και το 2011 και στη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας το 2009.
Η Ελλάδα δεν ανέκτησε τις εν λόγω ενισχύσεις εντός τεσσάρων μηνών, ως όφειλε., ενώ επίσης - κατά την Κομισιόν- συνεχίζει να μην έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης και  σε κάθε περίπτωση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης.
Ας σημειωθεί ότι η  δικαστική εκκρεμότητα με την Κομισιόν έχει ως αποτέλεσμα  η ΛΑΡΚΟ να μην μπορεί να δανειστεί, να μην μπορεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ως εκ τούτου να μην μπορεί να υλοποιήσει  επενδύσεις 
Η έρευνα της Κομισιόν για τη ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013 μετά από καταγγελίες για τα  μέτρα στήριξης της εταιρίας από το Ελληνικό Δημόσιο. Η έρευνα εστιάστηκε σε κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν το 2008, το 2010 και το 2011 και στη  συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας το 2009, συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα δεν είχαν κοινοποιηθεί  στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως προέβλεπαν οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί.  
 Στις 27 Μαρτίου 2014, η Κομισιόν αποφάσισε ότι τα μέτρα στήριξης έδωσαν στη  ΛΑΡΚΟ αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό δημόσιο οφείλει να ανακτήσει από την εταιρεία εντόκως το σχετικό ποσό εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της κοινοποίησης της αποφάσεως. 
Το δημόσιο δεν κίνησε τις διαδικασίες για την είσπραξη του ποσού και στο πλαίσιο αυτό στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 η Κομισιόν προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.
 Πέρα από την υπόθεση της επιστροφής των 136 εκατ. ευρώ  πλέον των τόκων, η ΛΑΡΚΟ,  χρωστά (μετά τη ρύθμιση) περί τα 243 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ οι λοιπές δανειακές οφειλές της εταιρείας φτάνουν τα 32 εκατ. ευρώ. 
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, με μερίδιο 11%.. Το δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 56% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 33% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.  
Σε προ μηνός  συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε αναφερθεί στα τρία μεγάλα στρατηγικά ζητήματα , τα οποία πρέπει να επιλυθούν  έως το τέλος του έτους. «Το πρώτο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΛΑΡΚΟ, που είναι ένα σύνθετο ζήτημα και εμποδίζει το δανεισμό της εταιρείας. Το δεύτερο αφορά στο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θέλουμε να επιλύσουμε γρήγορα ώστε να μπορεί να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Το τρίτο είναι το στρατηγικό πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, που αφορά στη βιωσιμότητά της. Η ΛΑΡΚΟ έχει ήδη συντάξει ένα business plan και τώρα προχωράει σε ένα αναθεωρημένο business plan. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να μείνει σε λειτουργία και οι εργαζόμενοι μαζί με τη ΛΑΡΚΟ. Είναι ένα δύσκολο θέμα που για πρώτη φορά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε δεσμευτεί να λύσουμε τα θέματα στο σύνολό τους, μέχρι το τέλος του χρόνου» δήλωσε.

www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: