DEH

DEH

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Πτολεμαΐδα V: αναζητούν δισ. και εκπτώσεις, ανασταίνουν μονάδα του ’60

Προβληματική είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V, για την οποία πρόσφατα παραχωρήθηκε άδεια εγκατάστασης από το ΥΠΑΠΕΝ.
Η μονάδα με προϋπολογισμό 1,4 δισ. Ευρώ θα συγχρηματοδοτηθεί μέσω μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου με τη συμμετοχή ξένων τραπεζών, όπως η γερμανική kWf, την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την κάλυψη του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes της Γερμανίας.
Ωστόσο για να μπουν στο “παιχνίδι” τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα απαιτούν την εκταμίευση 400 εκατομμυρίων Ευρώ εκ μέρους της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress, η ΔΕΗ διαθέτει στον ειδικό λογαριασμό για τη μονάδα κεφάλαια ύψους 200 εκ. ευρώ τα οποία υποτίθεται ότι κατέβαλε με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας, ωστόσο σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής του έργου θα πρέπει σε διάστημα έξι μηνών από την έναρξη της κατασκευής να καταβληθούν ακόμη 200 εκ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 400 εκ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί έχουν ξεπεράσει το ένα δισ, Ευρώ και ότι υφίσταται αδυναμία νέου δανεισμού από τις “χρεωκοπημένες” ελληνικές τράπεζες ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευθεί και η παρέμβαση της ΔΕΗ για μη καταβολή του μη εξοφλημένου ΕΤΜΕΑΡ: οι ΑΠΕ εκτός από τη διακοψιμότητα στη βιομηχανία θα κληθούν να πληρώσουν μέρος του κόστους της νέας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας.
Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία (ΤΕΡΝΑ) υπεγράφη το Μάρτιο του 2013. Η ισχύς της νέας μονάδες θα είναι 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.
—Μαρκάρισμα στους Ιάπωνες για εκπτώσεις
Τη μεσολάβηση της ιαπωνικής κυβέρνησης σε ιαπωνική εταιρεία που θα προμηθεύσει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ώστε να μειώσει το κόστος  της κατασκευής ζήτησε από τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στη χώρα μας, Μασούο Νιμπαγιάσιο, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης .
Αναλυτικότερα, ο Ιάπωνας Πρέσβης εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της χώρας του για την πορεία υλοποίησης της Πτολεμαΐδας 5, στην κοινοπραξία κατασκευής της οποίας καθοριστικό ρόλο έχει ιαπωνική εταιρεία.
Από την πλευρά του ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του έργου έχει την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι “πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενσωματώνει την αιχμή της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θα αξιοποιεί τον εθνικό μας πλούτο σε λιγνίτη και θα προσφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”.
Επίσης, ενημέρωσε τον ιάπωνα αξιωματούχο ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στις πρώτες αδειοδοτήσεις για την κατασκευή του.
Παράλληλα τόσο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης ζήτησαν από τον συνομιλητή τους να υποστηρίξει η ιαπωνική κυβέρνηση το αίτημα για μια ουσιαστική μείωση του τιμήματος του έργου, προσθέτοντας ότι μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό θα αποτελούσε μιασυμβολική και ουσιαστική χειρονομία προς τον ελληνικό λαό, που θα συνέβαλε στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο έργο.
Ο Ιάπωνας πρέσβης δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει το αίτημα στην ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά τους επανέφερε στην πραγματικότητα τονίζοντας ότι τα οικονομικά ζητήματα θα συζητηθούν απευθείας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις ιαπωνικές εταιρείες που μετέχουν στο έργο.
—Ζητούν επαναλειτουργία της Πτολεμαΐδα 3
Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ για την Πτολεμαΐδα 5 εντείνονται οι πιέσεις συνδικαλιστικών φορέων και πολιτευτών της περιοχής για επαναλειτουργία της παλαιάς και ιδιαιτέρως ρυπογόνου μονάδας Πτολεμαΐδα 3 η οποία είχε κλείσει λόγω βλάβης.
Ενδεικτικά, την επαναλειτουργία έχει ζητήσει από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη το σωματείο ΈΝΩΣΗ της ΔΕΗ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε αυτή την περίπτωση ”θα εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας τόσο για τακτικό, όσο και για το έκτακτο και εργολαβικό προσωπικό σε μια περιοχή που πλήττεται από ανεργία”, ενώ θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τηλεθέρμανση της πόλης.
Με το ίδιο σκεπτικό παρενέβη στον κ. Λαφαζάνη ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης.
Την κάθοδο στην Αθήνα μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη πρότεινε οδήμαρχος Εορδαίας  Σάββας Ζαμανίδης τον οποίο ενημέρωσε σχετικά και είχε την θετική του ανταπόκριση, με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων  των εργαζομένων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και τοπικών φορέων.
Θετικός στην επαναλειτουργία της μονάδας είναι και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο οποίος υποστηρίζει το αίτημα ένταξης της μονάδας Πτολεμαΐδα 3 στο καθεστώς των μονάδων του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ, δηλαδή σε εκείνο των των μονάδων που θα παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2030.
Υπενθυμίζεται ότι  η μονάδα Πτολεμαΐδα 3 είχε υποστεί μικρότερες βλάβες στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο και η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τη μονάδα Πτολεμαΐδα 4 . Μαζί οι δύο μονάδες 3 και 4 συνεισέφεραν 350 MW ισχύος και απασχολούσαν 350 άτομα, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει έφτανε τα 80 εκ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες ζημιές πάντως να αφορούν τη μονάδα 4. Για την 3 το κόστος αποκατάστασης είναι κατά πολύ μικρότερο και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περιορίζεται στα 2-3 εκ. ευρώ.
Η Πτολεμαΐδα 3, κατασκευάστηκε στο διάστημα 1959 – 1965, μαζί με τις άλλες δύο μονάδες 1 και 2 που έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω παλαιότητας. Η Πτολεμαΐδα 4, νεότερη όλων κατασκευάστηκε το 1973. Η  μονάδα και πριν την πυρκαγιά είχε ούτως ή άλλως περιορισμένη λειτουργία και επρόκειτο να αποσυρθεί από το 2016, εξ ου και η ανάγκη για να υπάρξει έγκριση της παράτασης λειτουργίας της.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: