DEH

DEH

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Οι πλούσιοι της Κοζάνης, η ΔΕΗ και η δημοσιογραφία το 2014

plousios
Γράφει ο Παντελής Ζαγοριανίτης
 
Μια είδηση έκανε την Τετάρτη το γύρο του διαδικτύου. Οι περισσότεροι, αντιγράφοντας μονοδιάστατα ένα δελτίο Τύπου με στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βάλθηκαν να μας πείσουν ότι οι πλουσιότεροι Έλληνες κατοικούν στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη. Και ότι είναι περίπου φυσιολογικό το γεγονός ότι στις πόλεις αυτές οι πλούσιοι ξεπερνούν και σε απόλυτο αριθμό τους κατοίκους των Βορείων Προαστίων της Αθήνας.
Και επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο -αυτό είναι αξίωμα- πάντα υπάρχουν λόγοι:
Ο πρώτος, όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε αρκετούς, είναι ότι ο άκρατος διαδικτυακός ανταγωνισμός σκοτώνει τη σκέψη και τη δημοσιογραφία. Βρισκόμαστε στην εποχή όπου η προπαγάνδα μπορεί εύκολα και ανέξοδα να πάρει μορφή πυρκαγιάς. Παλιά στις εφημερίδες για να εξασφαλίσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ήθελε και… χαρτζιλικάκι (όχι πάντοτε σε χρήμα για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα). Τώρα, το γράφει ένας και το αντιγράφουν όλοι οι άλλοι, χωρίς δεύτερη σκέψη προκειμένου να πάνε στην αμέσως επόμενη ανάρτηση για μερικά κλικ. Κι αν δεν είναι ακριβώς ή καθόλου έτσι, δεν πειράζει. Το μηχανάκι να γράφει και…
Ο δεύτερος λόγος είναι το ότι ορισμένοι που το κατάλαβαν απλώς δεν ήθελαν να γράψουν για τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μισθοί της ΔΕΗ κάνουν τους κατοίκους των συγκεκριμένων πόλεων να φαντάζουν μεγιστάνες, με τα 40.000 χιλιάρικα μικτά που δηλώνουν ως ετήσιο εισόδημα. Και απλώς επειδή είναι μισθωτοί και δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους εμφανίζεται η μαγική και απολύτως ψευδής εικόνα ότι οι πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης έχουν τους… πλουσιότερους κατοίκους της χώρας.
Ο τρίτος και σοβαρότερος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι απλώς δεν ήθελαν να επισημάνουν το αυτονόητο. Πως τα στοιχεία αυτά είναι για τα σκουπίδια καθώς το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι μετά από τέσσερα χρόνια Τρόικας, Task Force, ΣΔΟΕ, Θεοχάρηδων και ανηλεούς κυνηγητού η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πρόβλημα αυτής της χώρας.
Και δεν μιλάμε για τη φοροδιαφυγή των βιομηχάνων, γιατί αυτό το είδος δεν υπάρχει πλέον στη χώρα. Μιλάμε για τη φοροδιαφυγή της διπλανής πόρτας: Του γιατρού, του δικηγόρου, του μαγαζάτορα, του εισαγωγέα, του ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων.
Συμπέρασμα: Δικό σας…

.koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: