DEH

DEH

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Βιάζεται να ολοκληρώσει την πώληση του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση - Απτόητοι οι 4 «μνηστήρες»

Ούτε τα ασφαλιστικά μέτρα των συνδικαλιστών (σήμερα συζητείται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση της ΓΕΝΟΠ και των εργαζομένων) ούτε το θολό και αβέβαιο πολιτικό τοπίο φαίνεται ότι επηρεάζουν – και πάντως όχι καθοριστικά - τους4  μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ στην διεκδίκηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, δείχνουν μεγάλη ζέση στη διαδικασία της ενημέρωσης που συνεχίζεται εντατικά σε καθημερινή βάση. Το θερμό ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ συνοδεύεται από εξαντλητική διερεύνηση όλων των πλευρών λειτουργίας της επιχείρησης. «Και οι 4 συμπεριφέρονται με μεγάλη σοβαρότητα και δείχνουν ότι θα χτυπήσουν το deal» δηλώνει παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τα τεκταινόμενα.
Η επιτρεπόμενη απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων του διαχειριστή του δικτύου για την επόμενη τριετία (2015, 2016, 2017), είναι σημαντική εκκρεμότητα για να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης. Και τούτο διότι με βάση το WACC μπορεί να προχωρήσει το due diligence αλλά και να κάνουν τους υπολογισμούς τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το τίμημα που μπορούν να προσφέρουν, αφού θα έχουν ξεκάθαρη ορατότητα για τα προσδοκώμενα έσοδα της εταιρείας. Η ΡΑΕ έχει λάβει τη σχετική απόφασή της στην προηγούμενη Ολομέλεια, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί το ποσοστό. Θεωρείται ότι η μεσοσταθμική απόδοση της τριετίας θα κυμανθεί στα επίπεδα του 8,5%, ποσοστό που φαίνεται ότι έχει προεξοφληθεί από τους «μνηστήρες». Σίγουρα θα υπάρχει και το «premium μεγάλων έργων», δηλαδή ένα έξτρα bonus αυξημένης απόδοσης των κεφαλαίων για μεγάλα έργα του ΑΔΜΗΕ κομβικής σημασίας.
Οι ξένοι διεκδικητές βλέπουν στο ελληνικό σύστημα μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και αυτό ακριβώς, τα έργα ανάπτυξης του δικτύου (νησιά, ηπειρωτική Ελλάδα, διεθνείς διασυνδέσεις κ.λπ.), είναι το κίνητρο για την προσέλευσή τους και την επένδυση των κεφαλαίων τους. Εκτιμάται ότι στα επόμενα 10 χρόνια απαιτούνται επενδύσεις περί τα 10 δις. ευρώ στα δίκτυα, επενδύσεις που θα φέρουν βεβαίως μεγάλη αύξηση και στα έσοδα.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΔΕΗ, φαίνεται πάντως ότι ανεβάζουν ταχύτητες και τρέχουν προκειμένου η πώληση να έχει ολοκληρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «στον ΑΔΜΗΕ όλες οι δυνάμεις είναι συντονισμένες στο ρυθμό της ιδιωτικοποίησης». Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις είναι εφικτό η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ούτως ώστε να απεμπλακεί το όλο θέμα από την εκλογολογία και την αβεβαιότητα.
Είδαν το ΣΥΡΙΖΑ
Βεβαίως οι ξένοι μνηστήρες δεν θα ήθελαν να βρεθούν εν τω μέσω μιας πολιτικής αντιπαράθεσης και πολύ περισσότερο να κληθούν να διαπραγματευθούν εκ νέου με μια νέα κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, κάποιοι τουλάχιστον εκ των τεσσάρων (δεν αποκλείεται και όλοι) έχουν δεί τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητος το τι διαμείφθηκε στις συναντήσεις αυτές, αλλά η εν γένει παρουσία τους και ο τρόπος που κινούνται στη διαδικασία διεκδίκησης του ΑΔΜΗΕ δεν φανερώνει πανικό. 
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η παρουσίαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές του πρώτου draft της συμφωνίας πώλησης και του συμφώνου μετόχων (Service Purchase Agreement και Shareholders Agreement) προκειμένου να το επεξεργαστούν και να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις ή αλλαγές.
Θυμίζουμε ότι μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ έχει εκδηλωθεί από 4 εταιρείες: την ιταλική Terna, τη βελγική Elia, το καναδικό fund PSP και την κινεζική State Grid China Corporation.

πηγή http://www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: