DEH

DEH

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή διαμαρτυρίας για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο


Γράφει ο
Νίκος Κουμνάκης
αρχιτέκτονας-πολιτικός μηχανικός

«Κύριε  Δήμαρχε
Πριν από αρκετούς μήνες βρεθήκαμε στο Μόλο των Αράβων, εκεί που παλιά δέσποζε ο ομώνυμος Πύργος, γνωστότερος και ως πύργος του Ναγιάκ. Ήμασταν και οι δυο μέρος μιας συνάντησης, με σκοπό την αναθέρμανση της προσπάθειας για την ανακατασκευή του.


Είχαν μαζευτεί τότε όλοι σχεδόν οι ευαίσθητοι ονειροπόλοι παθιασμένοι με την Ρόδο και που όποτε χρειαστεί περπατάνε απαλά πάνω της, μιας και έχουν επίγνωση τι χώμα πατάνε.  Κερδίσατε πολλούς πόντους στην εκτίμηση μου για την τότε παρουσία σας και δεν σας κρύβω ότι η εκλογή σας μου έδωσε μια δόση αισιοδοξίας, μιας και κάποιος άνθρωπος της δικής μας όπως νόμιζα «πάστας»,  ερχόταν να αναλάβει τα ηνία της πόλης.

Αισιοδοξούσα ότι όπως ο αείμνηστος Δήμαρχος Αυγουστάκης συνέδεσε το όνομα του με την προσπάθεια ανέγερσης του παραπάνω μνημείου, ίσως να επιδιώκατε και να πετυχαίνατε και εσείς να συνδέσετε το όνομα σας με την ανέγερση του.

Όμως φευ…
Το δελτίο τύπου που εκδώσατε σχετικά με την αναμόχλευση του θέματος της εγκατάστασης του νέου υποσταθμού της ΔΕΗ δίπλα στη Μαρίνα στο διαμορφούμενο νέο κέντρο της πόλης, καταδεικνύει μια διάθεση τελείως αντίθετη από τις αισιόδοξες προσδοκίες μου. Διέβλεψα μέσα από αυτό, μια φιλοδοξία να συνδέσετε το όνομα σας με την ανέγερση, σε ένα από τα πιο εξελισσόμενα πλέον μέρη της πόλης,  ενός κτιρίου εκτρωματικής φύσης ως προς την όψη και την χρήση του.

(Για του λόγου το αληθές ρωτήστε όποιον Αρχιτέκτονα σας είναι βολικός, μιας και την αισθητική την έχει σπουδάσει και έχει ξεστραβωθεί και με πέντε βιβλία αρχιτεκτονικής, με ενδιαφέροντα κτίρια ανά τον κόσμο). Και για να φρεσκάρω τις μνήμες θυμίζω ότι πρόκειται για ένα νέο βιομηχανικό κτίριο εμβαδού 1.200 τμ με έντεκα μέτρα ύψος, που θα γεμίσει με τεράστιους μετασχηματιστές.

Μετά τους Ιταλούς, η σοβαρότερη παρέμβαση στο δημόσιο περιβάλλον των Νεοροδιτών, δια μέσου των εκπροσώπων μας, είναι η ανέγερση του κτιρίου της ΔΟΥ.  Η δεύτερη σοβαρή παρέμβαση, πάλι δια μέσου κάποιου εκπροσώπου μας, που αυτή τη φορά τυχαίνει να είστε εσείς, διαφαίνεται να είναι η επιχειρούμενη ανέγερση ενός άλλου εκτρώματος. Του νέου υποσταθμού της ΔΕΗ.

Το κτίριο της ΔΟΥ αφού έγινε, δεν κατεδαφίζεται, δεν καλλωπίζεται και δεν αφήνει περιθώρια για διεκδίκηση εγκατάστασης ενός νέου Διοικητικού κέντρου. Θα συνεχίζουμε να το «τρώμε στη μάπα» εμείς και οι γενιές που έρχονται. Όπως ακριβώς θα γίνει και με το κτίριο που επιχειρείται να ανεγερθεί δίπλα στη Μαρίνα. Αν αυτή είναι η Ρόδος που ονειρεύεστε, σας διαβεβαιώνω ότι βλέπουμε διαφορετικό όνειρο.

Και ας αφήσουμε  τα εξιδανικευμένα που είναι για λίγους και ρομαντικούς και ας πάμε στην ουσία μιας τεχνοκρατικής και μόνο αντίληψης για την άσκηση της διοίκησης στη πόλη.
Κατ αρχήν θέλω να  αναφερθώ στην ανακόλουθη στάση των συνομιλητών σας. Η θέση του κλιμακίου που σας επισκέφτηκε, ήταν ότι όλες οι υποδομές είναι έτοιμες με υπογειοποιημένα δίκτυα από το συγκεκριμένο σημείο προς την πόλη. Για την ολοκλήρωση του σχεδίου τους, λείπει μόνο ο υποσταθμός στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό δείχνει ότι οι εργασίες υπογειοποίησης δεν ήταν προς όφελος της πόλης, της αισθητικής και της ανάπτυξης της όπως αφέθηκε να εννοηθεί όσο το κατασκεύαζαν, αλλά μέρος ενός σχεδίου για «ντε φάκτο» καταστάσεις, σε μια διαδικασία που ακόμα εκκρεμούσε νομικά. Εγώ δεν πιστεύω ότι εσείς ήσασταν γνώστης και μέρος αυτής της κατάστασης, αλλά ότι αυτοί οι κύριοι μας δούλευαν και μας και σας κανονικά. Τέτοιους αξιόπιστους συνομιλητές, θα περίμενα ο εκπρόσωπος μου πρώτος πολίτης της Ρόδου, να τους αντιμετώπιζε με άλλο τρόπο.

Την ανάπτυξη σε αυτό το τόπο την θέλουν πρώτα από όλα οι ίδιοι οι πολίτες, μιας και θα είναι αυτοί που θα απολαύσουν πρώτοι τα θετικά αποτελέσματα της.  Για αυτό το λόγο εκλέγουν υποτίθεται τους άριστους, που θα βρουν τους δύσκολους και πιο πολύπλοκους τρόπους, ούτως ώστε να επιτευχτεί αυτός ο σκοπός με τον ιδανικότερο τρόπο.

Αν ήταν να υιοθετείται ο απλοϊκός και ο εύκολος που απλά βολεύει κάποιους όπως τη ΔΕΗ, σε βάρος της αισθητικής της πόλης και της υγείας των κατοίκων της, θα βάζαμε να εφαρμόσει αυτές τις επιταγές των τεχνοκρατών της, κάποιος χασομέρης ανειδίκευτος πολίτης της.

Αν η ΔΕΗ είχε οικόπεδο στις παρυφές της πόλης ή οπουδήποτε αλλού και σας παρουσίαζε την πρόθεση της να εγκαταστήσει τον υποσταθμό εκεί, πάλι με σκοπό την ανάπτυξη βεβαίως μην το ξεχνάμε, φαίνεται ότι για κανένα σημείο δεν θα περίμεναν αντίρρηση. Όμως έχω την εντύπωση ότι η διοίκηση της πόλης με σκοπό την ορθολογική της ανάπτυξη, εξαρτάται από άλλα στοιχεία, και όχι από το τι είναι βολικό σε κάποιον έμπορο που πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα.

Και έρχεται φυσιολογικά πια και η επόμενη ερώτηση: Αν η ΔΕΗ δεν είχε ιδιόκτητο οικόπεδο στην συγκεκριμένη θέση, θα την επέλεγε αγοράζοντας χώρο για την εγκατάσταση αυτού του «εκτρώματος»;

Η απάντηση ικανοποιεί το δίλλημα  για το αν η συγκεκριμένη επιλογή είναι μονόδρομος και στην υπηρεσία των συμφερόντων της πόλης ή ο πιο φτηνός και βολικός δρόμος στην υπηρεσία των συμφερόντων της ΔΕΗ. Ο Σύλλογος των κατοίκων του Αγίου Νικολάου αν και δεν είχε υποχρέωση και με πενιχρά μέσα, επεξεργάστηκε και πρότεινε έξι άλλες θέσεις.
Την ανάπτυξη κύριε δήμαρχε  την επιδιώκουμε και εμείς. Κανένας λογικός θνητός δεν θέλει να βγάλει από μόνος του τα ματάκια του. Με τη στάση σας μην μας χαρακτηρίζετε σαν τέτοιους. Έλεος.

Επειδή όλη η νέα αναμόχλευση του θέματος βασίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα σας θυμίσω ότι η προσφυγή που έκανε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την περιβαλλοντική μελέτη της εγκατάστασης, ήταν «η στάχτη στα μάτια» σε ένα ξεσηκωμένο λαό που δεν ήθελε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις. Αποδείχτηκε περίτρανα ως τέτοια, μιας και (όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που έκδωσε ο ΑΠΟΠΕΣ την 15/10/14) η προσφεύγουσα Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τις θέσεις της, αλλά ούτε καν κράτησε τα προσχήματα: Δεν έστειλε ούτε τον σχετικό φάκελο στη δίκη, ούτε κάποιον δικηγόρο να την εκπροσωπήσει. Ήταν πράγματι μια δύσκολη νίκη της ΔΕΗ απέναντι στον κανένα…

Θα σας θυμίσω επίσης ότι δυο διαφορετικά Δημοτικά Συμβούλια, ένα με Δήμαρχο τον κύριο Χατζηευθυμίου και ένα με Δήμαρχο τον κύριο Κουσουρνά (περίπου εκατό εκλεγμένοι Ροδίτες που ήξεραν καλλίτερα από τους Συμβούλους επικρατείας την πόλη τους), αποφάσισαν ομόφωνα να μην ανεγερθεί το εν λόγο έκτρωμα.

Μου μετέφεραν ότι η στάση σας απέναντι σε όλους αυτούς που πήραν την ομόφωνη απόφαση (και δεν έχω κανένα ενδοιασμό να μην το πιστέψω, μετά το δελτίο τύπου που εκδώσατε) είναι: «Ε δεν ήταν και σοφοί…»  Προφανώς η διαφορετική σας στάση, υποδηλώνει ότι εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας σοφότερο από αυτούς και αλλάζετε πορεία. Δικαίωμα σας. Όμως θα μου επιτρέψετε άλλη μια παρατήρηση. Συνήθως η γνώμη των πολλών είναι πιο σωστή από την γνώμη του ενός. Αυτή είναι η ουσία και η βασική συνιστώσα της δημοκρατίας και που την διαφοροποιεί από την τυραννία.

Μεγάλο μέρος του δελτίου τύπου, καταναλώνεται στα οφέλη της πόλης από τις ανταποδοτικές παροχές της ΔΕΗ, με αποκορύφωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας την αίτηση για παραχώρηση του διατηρητέου κτιρίου της παλιάς ΔΕΗ, ούτως ώστε να λειτουργήσει σαν πωλητήριο - εκθετήριο τοπικών προϊόντων. Πρωτοπόρα και καινοτόμος παρέμβαση που θα ανατρέψει πραγματικά την υφιστάμενη τελματωμένη κατάσταση και θα αναδεύσει τα λιμνάζοντα νερά της ανάπτυξης αυτού του τόπου…

Όμως εδώ νομίζω ότι ήσασταν άδικος μαζί μας, μιας και δεν αναφερθήκατε σε κανέναν από εμάς. Γιατί εγώ και όλοι όσοι αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την μεταφορά αυτής της εγκαταστάσεις σε άλλο σημείο που να μην ενοχλεί, θα απαιτούσα να μας δώσετε τα εύσημα για την υπηρεσία μας στην ανάπτυξη και στα συμφέροντα της πόλης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν ήμασταν εμείς, το κτίριο θα είχε ήδη στηθεί και σήμερα δεν θα ήσασταν στην ευχάριστη θέση να διαπραγματευτείτε τα ανταποδοτικά τόσο σκληρά…

Και για να κόψω την πλάκα, θα πω ότι η όλη διαδικασία μου θυμίζει καθρεφτάκια που δίνει η αγαπημένη μας ΔΕΗ στους ιθαγενείς Ινδιάνους Ροδίτες και τα ονομάζει ανταποδοτικά, για να κάνει τη δουλειά της. Γιατί όπως και να ΄χει, παραμένει αμείλικτο το ερώτημα: Κάθε φορά που κάνει ένα έργο η ΔΕΗ δίνει και ανταποδοτικά οφέλη ή το κάνει οπότε έχει τη φωλιά της λερωμένη;

Ευτυχώς η Μαρίνα θα λειτουργήσει τον Απρίλιο με την υφιστάμενη κατάσταση  χωρίς τον υποσταθμό της ΔΕΗ, μιας και η λειτουργία του τελευταίου επιδιώκεται να αρχίσει δυο χρόνια αργότερα. Λέω ευτυχώς, γιατί εύκολα θα μπορούσαν να αποδώσουν στον γνωστό «αποδιοπομπαίο τράγο» εχθρό της ανάπτυξης, όλους εμάς δηλαδή, την όποια αδυναμία προέκυπτε στη λειτουργία της Μαρίνας.

Θα μπορούσα να συμπληρώσω πολλές σελίδες με θέσεις για το δίκιο των κατοίκων της πόλης και των μέχρι τώρα μελών των δημοτικών συμβουλίων, αλλά δεν θα μακρηγορήσω. Νομίζω ότι ο κάθε Ροδίτης έχει ήδη καταλάβει.

Κύριε Δήμαρχε.
Εσείς, εγώ, όπως και οι πολίτες του Αγίου Νικολάου και της πόλης γενικότερα, είμαστε στην ίδια πλευρά. Στην πλευρά που αγαπά τη Ρόδο και νοιάζεται για την ανάπτυξη της. Τα διάφορα κλιμάκια που περνάνε κατά καιρούς από εδώ, νοιάζονται για άλλα πράγματα. Συνήθως δεν είναι στη πλευρά μας…

Σε ότι με αφορά, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να προχωρήσει η διοίκηση σε μια λύση που θα ικανοποιεί τις μελλοντικές αναπτυξιακές ανάγκες της πόλης, με τρόπο που να μην δημιουργεί επιπτώσεις στην υγεία μέρους των κατοίκων της και να καταρρακώνεται ανεπανόρθωτα η λειτουργία και η αισθητική της. Το όνομα μου θα είναι συνδεδεμένο στην προσπάθεια αποφυγής ενός βολικού, εύκολου και ανεπανόρθωτου κακού για την πόλη μου. Ας φροντίσει ο καθένας από εμάς, τους πρόσκαιρους πολίτες της, σε τι ενέργεια θα συνδέσει το δικό του όνομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: