DEH

DEH

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Βαριά ονόματα του ΣΕΒ στην Επιτροπή Ενέργειας

Ολα τα «βαριά» ονόματα της βιομηχανίας, και όχι μόνο, συμπεριλαμβάνονται στην τελική σύνθεση της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ. H προεδρία του Committee θα ασκείται από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο (MYTΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.) και τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (ΤΙΤΑΝ), ενώ τα μέλη είναι οι Αν. Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Γ. Κωστόπουλος (ΕΛΠΕ) και Μιχ. Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ). Η επιτροπή θα υποστηρίζεται από 7μελή ομάδα εργασίας ανώτατων στελεχών των εταιρειών αλλά και της ιεραρχίας του ΣΕΒ. Η συνύπαρξη στην επιτροπή τόσο σημαινόντων ονομάτων, εκ των οποίων άλλοι είναι μεγάλοι καταναλωτές, άλλοι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας και άλλοι με δραστηριότητα στο φυσικό αέριο, είναι μια πρόκληση για την επιτυχία της, στην οποία ποντάρει πολύ η νέα διοίκηση του ΣΕΒ υπό τον Θ. Φέσσα (φωτ.). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΣΕΒ συστήνει επιτροπή για θέματα ενέργειας, κίνηση που είναι ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει στην κρίσιμη παράμετρο του ενεργεικού κόστους.
Eνεργοποιείται το squeeze out για τη Μαΐλλης, που οδεύει σε διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στην αγορά, αφού είχε εισαχθεί στις 16 Ιουνίου 1994. Το αμερικανικό fund HIG Luxembourg γνωστοποίησε στο χρηματιστήριο ότι κατέχει το 95,41% των μετοχών της εταιρείας και θα ζητήσει από τους μετόχους του 4,59% να παραδώσουν τις μετοχές τους στην τιμή των 0,115 ευρώ ανά μετοχή, προκειμένου να συγκεντρώσει το 100% και να ζητήσει τη διαγραφή της μετοχής από την Επ. Κεφαλαιαγοράς. Στη διάρκεια του 2014 έχουν διαγραφεί οριστικά από το χρηματιστήριο η Ριντένκο, η Εικόνα-Ηχος, η Ιμπέριο-Αργώ Γκρουπ, η Alapis και η Fashion Box.
Με ξένα κεφάλαια
Ο Σεπτέμβριος ήταν ο 23ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στo χρηματιστήριο υπερέβησαν τις εκροές. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανέρχεται στο 60,9% έναντι 61,0% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,2%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (16.992,60 εκατ. ευρώ ή 27,8%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται στο 44,0%, αύξηση της τάξεως του 0,2% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός των ενεργών μερίδων τον Σεπτέμβριο ανήλθε στις 22.822 έναντι 29.044 τον Σεπτέμβριο του 2013.
Περισσότεροι Γερμανοί στην Ελλάδα το 2015
Aύξηση της ζήτησης για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα αναμένει για το καλοκαίρι του 2015 ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος Alltours ανέφερε η Deutche Welle. Μάλιστα, ο όμιλος μείωσε κατά 7% τις τιμές του για τα πακέτα διακοπών που κλείνονται νωρίς (early booking). Επίσης, τόνισε ότι πολλοί Ελληνες ξενοδόχοι εκσυγχρόνισαν τα περασμένα 2 χρόνια τις εγκαταστάσεις τους, διαδικασία που στηρίζει και ο ίδιος συμμετέχοντας στο κόστος των ανακαινίσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει διευρύνει το πρόγραμμα των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων φθάνοντας τα 345 από 260 που είχε πέρυσι.
Περιζήτητος στο εξωτερικό ο Κωστής Χατζηδάκης
Αν και η ελληνική κρίση δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ όπως παλαιότερα, ιδρύματα και οργανισμοί του εξωτερικού ζητούν συνέχεια ομιλητές από την Ελλάδα. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης έχει αφήσει πίσω του τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πλέον δεν προλαβαίνει να απαντά σε προσκλήσεις από το εξωτερικό. Ο τέως υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην φθινοπωρινή εκδήλωση της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW χθες στις Βρυξέλλες. Στις 24 Οκτωβρίου θα μιλήσει σε εκδήλωση του ιδρύματος Hanns Siedel στο Μόναχο, ενώ στις 4 Νοεμβρίου θα βρεθεί πάλι στις Βρυξέλλες, καθώς θα είναι ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργανώνουν το Ιδρυμα Κ. Καραμανλής και το ίδρυμα Hanns Siedel. Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετέχει ο κ. Μάρκους Φέρμπερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και ο κ. Χ. Ράιχενμπαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: