DEH

DEH

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση στους επενδυτές τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης ΑΔΜΗΕ


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ http://www.kathimerini.gr
Λόγω της στρατηγικής του σημασίας, η κυβέρνηση αναζήτησε ασφαλιστική δικλίδα ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Θέμα αυξημένου ελέγχου του Δημοσίου στο Κέντρο Κατανομής Φορτίου του Αγ. Στεφάνου έχει τεθεί στους υποψηφίους επενδυτές του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκφράσει την κατ’ αρχήν αποδοχή τους. Το Κέντρο Κατανομής του Αγ. Στεφάνου αποτελεί την «καρδιά» του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, το «στρατηγείο» κατά την ορολογία της αγοράς, γεγονός που καθιστά τον ρόλο του στρατηγικής σημασίας. Διαθέτει ένα
ηλεκτρονικό σύστημα όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος όλης της χώρας και να διαχειριστεί συνθήκες πιθανής κρίσης.
Στον ηλεκτρονικό αυτό πίνακα αποτυπώνονται οι μονάδες που είναι σε λειτουργία, μονάδες και γραμμές μεταφοράς που εμφανίζουν βλάβη, πώς διαμορφώνεται η ζήτηση, εάν απειλείται η ευστάθεια του συστήματος και άλλες κρίσιμες πληροφορίες για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Λόγω της στρατηγικής του σημασίας, η κυβέρνηση αναζήτησε ασφαλιστική δικλίδα ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει θέσει στους υποψηφίους επενδυτές είναι επιπλέον έλεγχο του Δημοσίου στο οποίο η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το 34% του ΑΔΜΗΕ, στο Κέντρο Κατανομής του Αγ. Στεφάνου, καθώς και δικαίωμα veto σε καταστάσεις κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος. Οι 4 υποψήφιοι επενδυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στο κατ’ αρχήν αίτημα, αναμένουν ωστόσο τις τελικές ρυθμίσεις. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές φέρονται επίσης να έχουν αποδεχθεί δέσμευση για απαγόρευση απολύσεων σε διάστημα 5ετίας.

Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, που σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους, θα πρέπει να έχουν κλείσει θέματα που συνδέονται με την έκθεση της εταιρείας σε μελλοντικούς κινδύνους. Το βασικότερο εξ αυτών είναι η διαμεσολάβηση του ΑΔΜΗΕ μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ στην είσπραξη και απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), μέσω της οποίας η εταιρεία αναλαμβάνει ένα ρίσκο περί τα 80 εκατ. τον μήνα.

Η ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ είναι η απευθείας είσπραξη του ΕΤΜΕΑΡ από τον ΛΑΓΗΕ. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαφανεί αποδυνάμωση του ενδιαφέροντος των υποψηφίων επενδυτών, έντονος είναι ο προβληματισμός στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία για την έκβαση του διαγωνισμού, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και του αυξημένου ρίσκου της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: