DEH

DEH

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

110 εκατ. ευρώ καθαρό κέρδος στην αγορά από τα μέτρα της ΡΑΕ

Ένα χρόνο μετά την πρώτη εφαρμογή των ρυθμιστικών μέτρων που ελήφθησαν από τη ΡΑΕ για την χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού και η πρώτη αποτίμηση που έγινε από την ανεξάρτητη αρχή είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Σύμφωνα με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία της λειτουργίας της αγοράς που αφορούν στο διάστημα Αύγουστος 2013 – Αύγουστος 2014, καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση των εξόδων της ΔΕΗ για αγορές
ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 604 εκατ. ευρώ (493 εκατ. € από το μεταβλητό κόστος, 79 εκατ. € από το περιθώριο ΜΑΜΚ και 32 εκατ. € από τον ΕΦΚ).
Παρά το γεγονός ότι στόχος των μέτρων ήταν να μειωθεί το σταθμισμένο κόστος παραγωγής του συστήματος μέσω της υποκατάστασης τμήματος της παραγωγής από σταθμούς φ.α. με λιγνιτική παραγωγή (σε μια τέτοια περίπτωση το καθαρό όφελος εξοικονόμησης θα ήταν 250 εκατ. ευρώ) στην πράξη η μείωση της ηλεκτροπαραγωγής των ανεξάρτητων μεταφράστηκε αφενός σε αύξηση της παραγωγής των μονάδων αερίου της ΔΕΗ και αφετέρου σε αύξηση των εισαγωγών, γεγονός που μετρίασε σημαντικά τα οφέλη σε επίπεδο κόστους για το σύστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ υπήρξε αύξηση 96% στην παραγωγή των φυσικών αερίων της ΔΕΗ και 279% των εισαγωγών.
Παρά το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε η αναμενόμενη αύξηση της λιγντικής παραγωγής, προκύπτει ότι από τα μέτρα που ελήφθησαν υπάρχει καθαρό όφελος για το σύστημα ύψους 110 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ήταν κατά 100 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εάν καταργείτο ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Τα μέτρα
Θυμίζουμε ότι τα μέτρα της ΡΑΕ ήταν:
-Κατάργηση, από την 1η Ιουλίου 2013, του περιθωρίου επί του μεταβλητού κόστους, δηλ. από 10% σε 0%, στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ)
-Κατάργηση του κανόνα του 30%, αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής προσφορών κάτω του κόστους από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, για το 30% της ισχύος τους
-Πλήρης κατάργηση, από την 1η Ιουλίου 2014, του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ)
-Προσωρινή αναδιάρθρωση του Μεταβατικού Μηχανισμού Διασφάλισης Ισχύος, από την 1η Ιουλίου 2013 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, οπότε και ο Μηχανισμός αυτός, στη σημερινή του μορφή, θα καταργηθεί πλήρως

πηγή www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: