DEH

DEH

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ

Η επιλογή της συγκυβέρνησης να παραδώσει στους ιδιώτες το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρενέργειας, αποτελεί την κορυφαία πράξη ξεπουλήματος της χώρας, των υποδομών της και του δημόσιου πλούτου της.

Η πρακτική του «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ» με τις επιστρατεύσεις εργαζομένων (χθες στο ΜΕΤΡΟ, τα
λιμάνια, την εκπαίδευση - σήμερα τη ΔΕΗ), συνιστά ακόμα μία αντισυνταγματική εκτροπή και παραπέμπει σε αλήστου μνήμης αυταρχικές εποχές.

Συνάδελφοι, την ώρα που η συγκυβέρνηση εκχωρεί,
τη γη των προγόνων μας και τον ορυκτό πλούτο που κρύβεται στα σπλάχνα της,
τους υδάτινους πόρους της χώρας (λίμνες, ποτάμια, φυσικά και τεχνικά φράγματα), που πέρα των άλλων αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για την αγροτική οικονομία, 
τις ενεργειακές υποδομές, ανυπολόγιστης άξιας, που έκτισε ο λαός μας με κόπους και το υστέρημα δεκαετιών,
συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου και Έλληνα πολίτη είναι η προάσπιση του δημόσιου πλούτου, η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και των δημόσιων κοινωφελών υπηρεσιών.

Την ώρα που η χώρα, οδηγείται σε πλήρη ενεργειακή αποσύνθεση, οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ έχουν χρέος και μέγιστη ιστορική ευθύνη να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά, να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς, να απομονώσουν τις φωνές ηττοπάθειας και υποταγής και να καταργήσουν στη πράξη την πραξικοπηματική πρακτική της επιστράτευσης.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στη κοινωνία, σε κάθε πολίτη που ξεπερνώντας στερεότυπα του παρελθόντος στήριξε τον απεργιακό αγώνα.

Στους πολίτες των ενεργειακών κέντρων, που γύρισαν τη πλάτη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, γύρισαν την πλάτη  στις σειρήνες του κοινωνικού κανιβαλισμού, βγήκαν στους δρόμους, συντάχθηκαν με τους εργαζόμενους, έδωσαν οντότητα, υπόσταση, μαζικότητα και δυναμισμό στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στις  τοπικές κοινωνίες, που μαζί με τους απεργούς έκαναν την υπέρβαση. Προσπέρασαν την ηττοπάθεια και την υστεροβουλία των δυνάμεων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που εφαρμόζοντας τις παλιές συνταγές του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που ακόμη υπηρετούν, αναζητούσαν εναγωνίως δρόμο διαφυγής μέσω της πολιτικής επίταξης.

Οι τοπικές κοινωνίες aκόμη και τώρα, αρκετές ώρες μετά την επιστράτευση των εργαζομένων και τη λήξη του απεργιακού αγώνα από την Ομοσπονδία, στέλνουν μήνυμα ανατροπής. Παραμένουν στους δρόμους, παραμένουν στις  πύλες των σταθμών και των ορυχείων.

Συνάδελφοι, Η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων μπορεί και πρέπει να πέσει στο κενό. Η συγκυβέρνηση της μειοψηφίας, δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση για παράδοση της ενέργειας στα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να επιστρατεύει τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Ο ελληνικός λαός απέδειξε με τη στάση του ότι είναι αντίθετος με τα σχέδια της συγκυβέρνησης.  Είναι αντίθετος με την αντιλαϊκή πολιτική που ξεπουλά στρατηγικές υπηρεσίες και υποδομές του Δημοσίου, εξυπηρετώντας απροκάλυπτα τα συμφέροντα επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων. 

Απέδειξε ότι αγώνας για το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας δεν είναι συντεχνιακή υπόθεση των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ. Είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και η κοινωνία δεν σταματά με αυταρχικού τύπου μέτρα και φύλλα επιστράτευσης.

Αυτή είναι η παρακαταθήκη του αγώνα και  σ’ αυτή οφείλει να  επενδύσει άμεσα το συνδικαλιστικό κίνημα και όλοι μας σαν εργαζόμενοι, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Με ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες, σε κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που στοχοποιεί τους εργαζόμενους, που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει την κοινωνία, που εμπορευματοποιεί  τα δημόσια αγαθά και ξεπουλά όχι μόνο τα ασημικά, μα και την ίδια τη χώρα.

Απέναντι στον πολιτικό εκβιασμό και τη τρομοκρατία που ασκεί η συγκυβέρνηση των δοσιλόγων, υπάρχει απάντηση : Εδώ και τώρα συγκρότηση μετώπου αντίστασης και ανατροπής με όλους τους πολίτες, τους συλλογικούς φορείς, όλους τους Έλληνες, για το δικαίωμα στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τα κοινωνικά αγαθά, το νερό, τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια, το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την ευημερία  και τη ζωή.

Μαζικό μέτωπο και γενικός ξεσηκωμός που θα ανατρέψει οριστικά την πολιτική της εκποίησης της χώρας, θα ακυρώσει τα «φύλλα επιστράτευσης» και κάθε μέτρο που βάζει το λαό και τα δημοκρατικά του δικαιώματα στο γύψο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: