DEH

DEH

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Τι δίνει και τι παίρνει η ΔΕΗ με τα νέα τιμολόγια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μηδενικό αντίκτυπο θα έχουν στα έσοδα της ΔΕΗ τα νέα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν χθες και η εταιρεία δεν αναμένεται να «δει» αύξηση τζίρου ή κερδοφορίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών της εταιρείας, η ΔΕΗ αναμένεται να αποκομίσει ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση που επιβάλλεται στους οικιακούς καταναλωτές της κατηγορίας 0 έως 800 κιλοβατώρες.

Ωστόσο το ποσό αυτό, δηλαδή 50 εκατ. ευρώ, ισοδυναμεί με το ύψος της μείωσης που θα δουν έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, αφού για τις επαγγελματικές κατηγορίες θα υπάρξει μείωση.

Πρόκειται πρακτικά για την άρση της στρέβλωσης των σταυροειδών επιδοτήσεων, που υπήρχε μέχρι σήμερα και η οποία επιβλήθηκε από την τρόικα να καταργηθεί. Δηλαδή μια κατηγορία καταναλωτών (επαγγελματίες) πλήρωναν υψηλότερο κόστος, προκειμένου μια άλλη κατηγορία (χαμηλές οικιακές καταναλώσεις) να έχουν τιμολόγια που δεν αντανακλούν στο κόστος παραγωγής. 


Σημασία έχει εδώ να τονιστεί ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλά εισοδήματα) που είναι ενταγμένες στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και το οποίο παραμένει ως έχει.

Εκεί που όντως αλλάζει για τη ΔΕΗ πάντως, είναι ότι με τον εξορθολογισμό των τιμολογίων που επιτυγχάνεται, δίνεται η δυνατότητα να χαραχτεί μια πιο ευέλικτη εμπορική πολιτική, ενόψει μάλιστα και του ανοίγματος της αγοράς που επίκειται τους επόμενους μήνες μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η εταιρεία στη χθεσινή της ανακοίνωση έκανε λόγο για νέα εμπορικά κίνητρα προς τους καταναλωτές, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεύτερη δόση
Πάντως εκτός των αυξομειώσεων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, από το Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει νέα αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος και θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών. Ο λόγος για την αύξηση της ρυθμιζόμενης χρέωσης ΥΚΩ, δηλαδή το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ώστε να χρηματοδοτείται η ηλεκτροδότηση των νησιών αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ των ευπαθών ομάδων.

Η αύξηση στις ΥΚΩ με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ θα φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Βεβαίως ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για το πώς θα κατανεμηθεί στις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών η αύξηση, ωστόσο ως συνολικό ποσό η χρέωση ΥΚΩ αυξάνεται κατά 25%. Η αύξηση αυτή πάντως που αφορά σε ένα τμήμα του λογαριασμού, δεν αποκλείεται να είναι τμηματική και να επιβληθεί σε βάθος τριετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: