DEH

DEH

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

:«Πρώτο έτος κρίσης για το ασφαλιστικό το 2016»

Νέο "καμπανάκι" για τα ασφαλιστικά ταμεία, χτύπησε από τα Χανιά, ο διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.

Πρώτο έτος σοβαρής κρίσης για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι το 2016, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην οποία αναφέρθηκε απόψε, σε εκδήλωση στα Χανιά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σάββας Ρομπόλης.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Χανίων ο κ. Ρομπόλης αναφέρθηκε στην αναλογιστική μελέτη 2014-2050 του Ινστιτούτου τονίζοντας πως «το 2016 θα είναι το πρώτο έτος κρίσης για το ασφαλιστικό. Για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις θα πρέπει να δοθούν επιπλέον 950 εκατομμύρια ευρώ το 2016, το 2017 1,4 εκ. ευρώ ενώ το 2018 2,5 εκ. ευρώ. Επομένως για τις
επόμενες δύο δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα θέλει ιδιαίτερη φροντίδα όταν γνωρίζουμε καλά τις μεγάλες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση που επιβάλλονται από τα μνημόνια».
Ο κ. Ρομπόλης μίλησε και για την οριακή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω ανασφάλιστης εργασίας, του υψηλού επιπέδου ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας , της ευελιξίας της απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καβαθάς που παρουσίασε τις προτάσεις του αναφορικά με το ταμείο των εμπόρων βιοτεχνών. «Ζητάμε πρώτον να παγώσουν όλες οι ληξηπρόσθεσμες οφειλές και να μεταφερθεί ως πλασματικός χρόνος η όποια οφειλή στο τέλος του ασφαλιστικού βίου με τη δυνατότητα εξαγοράς για τον ασφαλισμένο και δεύτερο να πάμε σε ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης. Έτσι από τους 360.000 ανασφάλιστους που έχουμε σήμερα ενεργοποιούμε τους 200.000 και το ταμείο μας θα εισπράττει 500 εκ. ευρώ όσο περίπου το έλλειμμα του 2013. Το σύστημα το ασφαλιστικό όμως δεν θα αντέξει χωρίς κρατική ενίσχυση όταν από τους 577.000 ενεργούς επαγγελματίες οι 360.000 δεν πληρώνουν. Η σχέση συνταξιούχου και εν ενεργεία έχει φτάσει στο 1 προς 1» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: