DEH

DEH

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Μικρή ΔΕΗ: Τα «ψιλά γράμματα» στο νομοσχέδιο


Πώς καθορίζεται το τίμημα για την πώληση της μικρής ΔΕΗ. Οι βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους. Η στάση των βουλευτών στη μάχη της Βουλής.
 
Με αγορεύσεις βουλευτών και υπουργών που απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων εκαρέρωθεν, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο ίδρυσης και πώλησης της λεγόμενη μικρής ΔΕΗ, το οποίο υπερψήφισαν 51 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν 46 βουλευτές της αντιπολίτευσης, με ένα «παρών» από τον ανεξάρτητο πλέον Νικήτα Κακλαμάνη.
Στο νομοσχέδιο, τις δύο τελευταίες μέρες, κατατέθηκαν μια σειρά τροπολογίες και νομοτεχνικές βελτιώσεις άρθρων του νομοσχεδίου, οι περισσότερες από τις οποίες διευκρίνιζαν θέματα σχετικά με τη διενέργεια των απαλλοτριώσεων, αποζημιώσεις θιγόμενων και σχέσεις μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ.
Με τροπολογία, διευκρινίστηκε επίσης ότι η λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που θα μεταβιβαστούν και κάτω από την οποία δεν θα μπορεί να πέσει το τίμημα, θα προσδιοριστεί βάσει του ισολογισμού του έτους που θα γίνει η μεταβίβαση. Σε περίπτωση δε που η μεταβίβαση ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού, τότε θα ληφθεί υπ΄όψιν ο ισολογισμός βάσει του οποίου έγινε η απόσχιση της μικρής ΔΕΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πρώτο «πακέτο» τροπολογιών που κατατέθηκε με την έναρξη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατοχυρώθηκαν τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως και το ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού πριν την παρέλευση πενταετίας από τη μεταβίβαση της «μικρής ΔΕΗ». Επίσης διασφαλίστηκε η διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης των νερών των υδροηλεκτρικών, όπως και η διατήρηση του πλεονεκτήματος της εντοπιότητας για τις προσλήψεις προσωπικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, έτσι όπως διαμορφώθηκε με τις τροπολογίες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος στην Κοζάνη Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε: «Έκρουσα κώδωνα κινδύνου πριν 3 εβδομάδες ως όφειλα. Σήμερα Μπορώ να δηλώσω καθαρά και απερίφραστα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη του νομοσχεδίου. Αυτό που θα ψηφιστεί δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχε παρουσιαστεί πριν 3 εβδομάδες. Όλες οι αλλαγές που έκαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αποδέχθηκε ο κ.Μανιάτης οδήγησαν σε συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα».
 
του Μιχάλη Καϊταντζίδη http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: