DEH

DEH

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ: Βιομηχανικό τιμολόγιο ζητούν οι ΔΕΥΑ από τη ΔΕΗ

Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο, είχαν αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχετεύσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το θέμα της υπαγωγής των ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο και η ρύθμιση χρεών της Αυτοδιοίκησης στη ΔΕΗ.

Τα χρέη ανέρχονται σε 18 εκ. ευρώ από τις Περιφέρειες (ηλεκτροφωτισμός, φωτεινοί σηματοδότες, κλπ.), 50 εκ. ευρώ από τις ΔΕΥΑ (βιολογικοί καθαρισμοί, γεωτρήσεις, αρδεύσεις, κλπ.) και 2 εκ. ευρώ από μικρότερους δήμους με «ιδιαιτερότητες» (πχ. νησιωτικούς και απομονωμένους).

Οι ΔΕΥΑ ζήτησαν από τη ΔΕΗ να ενταθούν σε ειδικό τιμολόγιο, το πρώην βιομηχανικό, από όπου προκύπτει ότι θα έχουν εξοικονόμηση 17,1 εκ. ευρώ το χρόνο (9,4% όφελος), υποστηρίζοντας ότι η αντίστοιχη ζημιά της ΔΕΗ θα είναι μόλις 1 εκ. ευρώ το χρόνο και άρα ελεγχόμενη. Μάλιστα, έφεραν ως παράδειγμα το μοντέλο της Ιταλίας, η οποία έκανε μείωση του ΦΠΑ για την ύδρευση και την αποχέτευση, ενώ πρότειναν να υπάρξει δανειοδότηση από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στη συνέχεια να υπάρξει ένας εξορθολογισμός, αναλόγως των αναγκών κάθε δήμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλιος σημείωσε πως δε θα δεχθεί τα χρέη προς τη ΔΕΗ να επιβαρύνουν τους δήμους.

Για το θέμα θα γίνει νέα σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να υπάρχει και εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: