DEH

DEH

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η θολή επόμενη μέρα της ΔΕΗ προβληματίζει

Τη στιγμή που η πολιτική αντιπαράθεση για τη Μικρή ΔΕΗ κορυφώνεται, «λάδι στη φωτιά» έριξε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός προειδοποιώντας για τον πιθανό κίνδυνο κατάρρευσης της Επιχείρησης. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Ζερβός είπε ότι «με την πώληση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού δυναμικού της μέσω της Μικρής ΔΕΗ και με το μοντέλο πώλησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, πολύ μεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι και μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, με όσα συνακόλουθα θα έχει αυτό για την οικονομία».

Η παρέμβαση, ωστόσο, του κ. Ζερβού δεν δικαιολογείται από τις προβλεπόμενες μέσω του Μνημονίου παρεμβάσεις για το άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με αυτές, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος αποτελούν μεταβατικό μέτρο ενίσχυσης του ανταγωνισμού μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ. Στενοί συνεργάτες του κ. Ζερβού διευκρίνιζαν, πάντως, ότι ο κ. Ζερβός, με την παρέμβασή του, εκφράζει κυρίως τις ανησυχίες της Επιχείρησης για το σχέδιο εφαρμογής των δημοπρασιών που προωθεί η ΡΑΕ, το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο θεσμός των δημοπρασιών να συνεχιστεί παράλληλα με τη ΔΕΗ για δύο χρόνια (2015-2017).

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανάψει για τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ από την εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου, η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ μόνο όφελος μπορεί να έχει. Το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ είναι η μοναδική παρέμβαση στην κατεύθυνση δημιουργίας πραγματικού ανταγωνισμού στην αγορά από το 2001, που η χώρα υποχρεώθηκε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί απελευθέρωσης της αγοράς. Ο πραγματικός κίνδυνος για τη ΔΕΗ είναι να παραμείνει η διάρθρωση της αγοράς ως έχει και να συνεχίσει να επωμίζεται ως μοναδική προμηθεύτρια το κόστος των στρεβλώσεων.

Ηταν αυτή η δομή της αγοράς που προ διετίας έφερε τη ΔΕΗ και συνολικά την αγορά ηλεκτρισμού στα πρόθυρα της κατάρρευσης και διασώθηκε με «ενέσεις ρευστότητας» και εσπευσμένα μέτρα εξορθολογισμού, όπως για παράδειγμα η μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ και η σταδιακή κατάργηση μηχανισμών επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου. Αντιθέτως, το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ θα θέσει τις βάσεις για ένα πραγματικό άνοιγμα της αγοράς, χωρίς προστατευμένες επενδύσεις. Η ΔΕΗ θα εισπράξει κατ’ ελάχιστον από το τίμημα περί το 1,5 δισ. με βάση τη λογιστική αξία των παγίων της όπως προβλέπει το νομοσχέδιο και περί τα 600 εκατ. κατ’ ελάχιστον από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ποσά που θα τα χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με προτεραιότητα των εκσυγχρονισμό των μονάδων της.

Παράλληλα, θα απαλλαγεί από το 30% του χρέους της, ύψους 4,6 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς και το 30% των επισφαλειών από απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 1 δισ. ευρώ, που κατ’ αντιστοιχία θα μεταβιβαστούν στη Μικρή ΔΕΗ. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος επενδυτής θα βρεθεί να δώσει 1,5 δισ. για να αναλάβει αυτές τις υποχρεώσεις και ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο που για να είναι ανταγωνιστικό απαιτεί επενδύσεις πολλαπλάσιες του τιμήματος. Μόνο για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου που προσφέρονται στη Μικρή ΔΕΗ ο επενδυτής θα πρέπει για τη λειτουργία τους μετά το 2019 να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ...

πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: