DEH

DEH

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Η «Μικρή ΔΕΗ» ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες διεκδικήσεις

του Μιχάλη Αγραφιώτη
στο kozan.gr

Η δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας παραγωγής ενέργειας θα αργήσει και θα ακυρωθεί στο άμεσο μέλλον. Η διεκδίκηση όμως για την περιοχή τώρα αρχίζει, αφού η ψήφιση των τροπολογιών ανοίγει νομικά το δρόμο για τη διεκδίκηση όλων αυτών που στερούνταν η περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες. Μέχρι σήμερα η περιοχή έκανε τα «στραβά μάτια», τώρα με νομοσχέδιο ψηφισμένο ανοίγεται ο δρόμος για την διεκδίκηση υψηλότερου ανταποδοτικού τέλους, κατασκευή των επενδύσεων,  επαναπόδοση των εδαφών, όπως ψηφίστηκε για τη Φλώρινα, αποκατάσταση των εδαφών, προσλήψεις με κριτήρια εντοπιότητας και ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων.
Για το ανταποδοτικό τέλος, από τη στιγμή που ο Γιάννης Μανιάτης θεωρεί ότι η Μικρή ΔΕΗ έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με την παλιά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καταβολή του πρέπει να γίνεται στην ώρα του και ότι αφού εφαρμόζουμε την κοινοτική οδηγία που προβλέπει απελευθέρωση του 30% της λιγνιτικής παραγωγής, η ΔΕΗ θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα πανευρωπαϊκά δεδομένα για αύξηση του τέλους στα ποσοστά που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νόμος και η οδηγία πρέπει να εφαρμοστούν και θα εφαρμοστούν με ευθύνη των εγγυητών της περιοχής.
Η μεγάλη επένδυση της Πτολεμαϊδας 5 έχει αργήσει ανησυχητικά. Χθες, ο Γιάννης Μανιάτης μας «ξεφούρνισε» ότι τα χρήματα από την πώληση της Μικρής ΔΕΗ θα κατευθυνθούν στη κατασκευή της νέας μονάδας. Και εδώ ρωτάμε, τι έγινε το πολυδιαφημισμένο ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ που θα χρησιμοποιούνταν γι’ αυτό το σκοπό; Πως θα ξεκινήσει σύντομα η νέα μονάδα όταν θα πρέπει να περιμένουμε δύο χρόνια για να πωληθεί η Μικρή ΔΕΗ και να εξοικονομηθούν τα χρήματα; Εδώ δεν ξέρω ποιος δουλεύει ποιον.
Όμως, επειδή οι εγγυητές θέλουν να ονομάζονται φερέγγυοι, περιμένω άμεσα τις πρώτες φτυαριές της 5ης Μονάδας, όπως επίσης και να τηρήσει το λόγο του ο Μάκης Παπαγεωργίου, που υποσχέθηκε στη Φλώρινα ότι για κάθε μια απόσυρση σημαίνει και αντικατάσταση. Θα αντικαθίστανται οι μονάδες που αποσύρονται, κάτι που ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός δεν επιβεβαίωσε. Άρα, είναι επιτακτική η εκκίνηση των διαδικασιών για τον Άγιο Δημήτριο 6, ώστε να εξισορροπηθούν οι απώλειες ισχύος από την απόσυρση μονάδων του Αγίου και της Καρδιάς.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε για επαναπόδοση των εδαφών στο Δημόσιο για την Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, κάτι που ελπίζω ότι θα συμβεί πολύ νωρίτερα στην Π.Ε. Κοζάνης, όπου υπάρχουν εδάφη που περιμένουν να επαναποδοθούν και να αποκατασταθούν. Από τη στιγμή που θα ισχύσει για τον ιδιώτη πρέπει εκ των προτέρων να ισχύσει και για τη δημόσια ΔΕΗ. Το ίδιο και με την αποκατάσταση των εδαφών.
Εκεί που χρειάζεται δυνατή πολιτική παρέμβαση είναι πλέον οι μετεγκαταστάσεις. Έχουν καθυστερήσει σε βαθμό που το κράτος είναι εκτεθειμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πριν ακόμη δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη ΔΕΗ πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι μετεγκαταστάσεις. Αλλιώς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα την επόμενη μέρα, είτε λόγω του ιδιώτη της Μικρής ΔΕΗ στην περίπτωση των Αναργύρων, είτε με την απώλεια του κρατικού ελέγχου της Μεγάλης ΔΕΗ, λόγω της πώλησης του 17% που σήμερα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο Γιάννης Μανιάτης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος θα εγγυηθούν ότι όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με την ίδια ευκολία που τα φορτώνουν στον ιδιώτη της Μικρής ΔΕΗ;
Γιατί αν δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος όλων των παραπάνω το κράτος, ο ιδιώτης δεν μπορεί να το σηκώσει επί 10. Με τα δεδομένα που έχουμε και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση «σοβαρός» επενδυτής δεν θα πλησιάσει τη Μικρή ΔΕΗ. Άρα, ή δεν θα βρεθεί επενδυτής όπως είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε μένα προσωπικά στη Λάρισα πριν από δύο μήνες, ή θα ενδιαφερθεί κανένας τυχοδιώκτης που θα μας φέρει σε απρόοπτες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: