DEH

DEH

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, οι πρωτοφανείς ακρότητες και η άνευ προηγουμένου σύγκρουση για τη «Μικρή ΔΕΗ»(του Μιχάλη Αγραφιώτη)

Κατεβάζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ χωρίς καμία απολύτως συζήτηση και χωρίς κανένα απολύτως διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Αν και το επισημάναμε πολλαπλές φορές ότι το σχέδιο είναι ελλιπές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, η κυβέρνηση συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της. Ο Αντιπρόεδρος εισηγείται κάποιες παρεμβάσεις στον Πρωθυπουργό και αυτές γίνονται αποδεκτές, χωρίς να έχει γίνει κανένας διάλογος και φτάνουμε στο αποτέλεσμα να αποφασίζουν κάποιοι στην Αθήνα χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στη Φλώρινα, χωρίς να ξέρουν καν τι σημαίνει ΔΕΗ. Η ημιμάθεια, η ανεπάρκεια και η προχειρότητα στο μεγαλείο της!
Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση προχωρά σε μια πράξη με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» να αποκρατικοποιήσει τη Μικρή ΔΕΗ χωρίς καν να μπει στον κόπο να ζητήσει τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας που φιλοξενεί δεκαετίες τις μονάδες και πρόκειται να φιλοξενήσει τον ιδιώτη επενδυτή. Πως λοιπόν όταν παίρνεις μια απόφαση που θίγει τους πάντες εκπλήσσεσαι, όταν αυτοί αντιδρούν και λένε πως θα σου κόψουν το ρεύμα;  Απειλούν για ακραία μέτρα οι εργαζόμενοι την ώρα που η κυβέρνηση έρχεται και λέει σου αλλάζω εργοδότη με το έτσι θέλω για τους εργαζομένους, σου επιβάλω νέο συγκάτοικο με το έτσι θέλω για τις τοπικές κοινωνίες και σου αφαιρώ ότι καλύτερο με το έτσι θέλω για την δημόσια ΔΕΗ που είναι περιουσία του Ελληνικού λαού.
Όσες λαϊκές ετυμηγορίες και να έχει η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία ενέργεια χωρίς τον παραμικρό διάλογο και ενημέρωση για το τι πάει να γίνει. Αύριο μπαίνει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και δεν ξέρουμε τι σχεδιάζουν, τι πρόκειται να προτείνουν και ποιο άλλο φασούλι θα μας βγάλουν στο τέλος. Και είναι τόσο πρόχειροι και απαράδεκτοι στο σχεδιασμό τους που ο διαχωρισμός του πελατολογίου της ΔΕΗ και της Μικρής ΔΕΗ φαίνεται από χιλιόμετρα ότι αντιβαίνει τους όρους ανταγωνισμού που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν πάρουμε ένα- ένα αυτά που προσπαθούν να επιβάλλουν, όλο το νομοσχέδιο είναι μια σκέτη παρανομία και μια κατάφωρη αδικία ενάντια στις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζομένους και στην ίδια την κρατική ΔΕΗ που μένει μετέωρη.
Και δεν φτάνουν όλα αυτά, βγαίνουν και τα «έξυπνα πουλιά» της κυβέρνησης (τα τέρατα της ημιμάθειας) που δεν έχουν προφανώς ιδέα για το τι θα πει ΔΕΗ, ορυχείο, λιγνίτης και παραγωγή και όχι μόνο κατηγορούν ασύστολα και παραπληροφορούν τον κόσμο, μιλούν για επιστράτευση και μεγάλη σύγκρουση. Προκαλούν με τις δηλώσεις τους και απειλούν, ενώ αυτοί θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που να προτείνουν να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ αυτών και των θιγόμενων. Αντί να καταπραΰνουν την κατάσταση ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί λύση, αλλά τουναντίον η σύγκρουση θα είναι σφοδρή και πρωτοφανής σε σημείο που θα αναγκαστούν να αποσύρουν το νομοσχέδιο για ακόμη μια φορά. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι εκτίθεται ανεπανόρθωτα και ότι και αν κάνει το πολιτικό κόστος θα είναι συντριπτικό.
 
- See more at: http://www.kozan.gr/post/170564#sthash.q6YNO7Mw.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: