DEH

DEH

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Νέα τροπή στο σκάνδαλο Energa και Hellas Power

Νέα τροπή στο σκάνδαλο Energa και Hellas PowerΣε νέα κρίση οδηγείται το σκάνδαλο των εταιρειών «Energa» και «Hellas Power» μετά την αναίρεση που άσκησε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του βουλεύματος, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 19 στελέχη των επιχειρήσεων αυτών.
Το αν τελικά θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σειρά κακουργηματικών πράξεων θα αποφασιστεί τελικά από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα κρίνει αν η υπόθεση θα πρέπει να οδηγηθεί εκ νέου στο δικαστικό συμβούλιο.
Ο Άρειος διαπίστωσε στο επίμαχο βούλευμα έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων, κάνοντας δεκτή αίτηση του προφυλακισμένου για την υπόθεση Άρη Φλώρου.
Υπενθυμίζεται ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην επίμαχη υπόθεση για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο επίμαχες εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία, η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι επιχείρησαν να εξαφανίσουν «τα ίχνη» των χρημάτων από τους φόρους, τοποθετώντας τα πόσα σε λογαριασμούς που είχαν στο εξωτερικό.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: