DEH

DEH

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Με το ομόλογο της ΔΕΗ η αποπληρωμή μέρους των χρεών της αγοράς ηλεκτρισμού

Μετά το Πάσχα αναμένεται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές για την έκδοση εταιρικού ομολόγου, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ. Την έκδοση αναμένει με μεγαλύτερη αγωνία ακόμη και από τη διοίκηση της ΔΕΗ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αφού σε αυτή έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την «πλήρη εκκαθάριση των χρεών» στην αγορά ηλεκτρισμού, η οποία με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2014. Η ΔΕΗ από την πλευρά της, σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Αρθούρου Ζερβού προς τους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πιθανή χρηματοδότηση από τις αγορές «για την αποπληρωμή του χρέους, τη χρηματοδότηση επενδύσεων και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς».

Η τρόικα φέρεται πάντως να έχει συμφωνήσει στην εκκαθάριση των χρεών της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω της ΔΕΗ. Αυτό προκύπτει και από τη σχετική αναφορά του επικαιροποιημένου Μνημονίου στο συγκεκριμένο θέμα. «Με στόχο την εκκαθάριση όλων των υφιστάμενων χρεών μέχρι το τέλος του 2014, ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) θα πρέπει να κάνουν λεπτομερή καταγραφή του συνολικού ακαθάριστου χρέους όλων των συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας σε μηνιαία βάση, η οποία θα γνωστοποιείται στην τρόικα. Βάσει αυτής το ΥΠΕΚΑ θα προωθήσει μέσω ενδιάμεσων την εκκαθάριση των χρεών βασιζόμενη σε μια δίκαιη κατανομή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι «ενδιάμεσοι» που αναφέρει το Μνημόνιο είναι η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ. Η ΔΕΗ εμφανίζεται με βάση αποφάσεις της ΡΑΕ –τις οποίες η ίδια αμφισβητεί και έχει προσφύγει στα αρμόδια όργανα ζητώντας την ακύρωσή τους– να οφείλει συνολικά σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ περί τα 280 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 96,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε οφειλές που σύμφωνα με τη ΡΑΕ της αναλογούν για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιούργησαν οι Energa και η Hellas Power και θα πρέπει να καταβληθούν στον ΛΑΓΗΕ, 137 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε οφειλές από τους συμψηφισμούς που η ΔΕΗ έχει κάνει με την αποπληρωμή παραγωγών οικιακών φωτοβολταϊκών και 48,2 εκατ. ευρώ σε οφειλές από την αναδρομική ισχύ της νέας μεθοδολογίας για την αποπληρωμή των ΑΠΕ. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι ένα μέρος του ομολογιακού της ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των χρεών στην αγορά.

Οπως εξηγούν, η ΔΕΗ θα αποπληρώσει τις αμφισβητούμενες σήμερα οφειλές προς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, γεγονός που θα διασφαλίσει ρευστότητα στον Λειτουργό της Αγοράς για να αποπληρώσει με τη σειρά του τις οφειλές του προς τους ιδιώτες παραγωγούς και εκείνη εν συνεχεία τη ΔΕΠΑ.

Το ίδιο διάστημα αναμένεται και η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, υποχρέωση επίσης του Μνημονίου, ύψους 165 εκατ. ευρώ περίπου. Με την «ένεση ρευστότητας» από τη ΔΕΗ και τα μέτρα που θεσπίστηκαν πρόσφατα μέσω του πολυνομοσχεδίου για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ, εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί και ο στόχος για μηδενισμό των ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας και ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα. Για την επίτευξη όλων αυτών θεωρείται άκρως απαραίτητη η επιτυχημένη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές. Αν και η ΔΕΗ έχει να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση εδώ και 15 χρόνια, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας, η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές του ελληνικού Δημοσίου αλλά και η πρόσφατη αναβάθμισή της κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor’s συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα και δημιουργούν υψηλές προσδοκίες. Τα μηνύματα από τους συμβούλους έκδοσης (5 διεθνών οίκων μεταξύ των οποίων οι Deutsche Bank, Citigroup και Credit Suisse) είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και η διοίκηση της εταιρείας αναμένει το «ok» από τον βασικό μέτοχο για να προχωρήσει την όλη διαδικασία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα η ΔΕΗ υπέγραψε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ με ελληνικές τράπεζες 5ετούς διάρκειας για την αναχρηματοδότηση ενδιάμεσου δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ που λήγει τον Απρίλιο, καθώς και άλλων δανείων. Το 50% του εταιρικού ομολόγου θα διατεθεί στην αποπληρωμή αυτού του κοινοπρακτικού για να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησής του με βάση σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση που έχει υπογραφεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: