DEH

DEH

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Κριτική του Γιάννη Θεοφύλακτου (υπ. Αντιπεριφερειάρχη με το συνδυασμό Μουμουλίδη) σε Γιώργο Δακή, Θοδωρή Καρυπίδη και Γεωργία Ζεμπιλιάδου

theofilaktosΤο παράδειγμα της ΔΕΗ: Πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε, να δούμε τις εκλογές του Μαΐου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θα τις χαρακτήριζα εκλογές «μυαλού» και όχι συναισθηματικών εκρήξεων, συναισθηματικών αντιφάσεων ή οτιδήποτε άλλο.
Κορυφαίο ζήτημα για την περιοχή μας είναι η ιδιωτικοποίηση (για να είμαστε πιο ακριβείς: το «ξεπούλημα») της ΔΕΗ. Ποια είναι η μοναδική υπεύθυνη στάση του ψηφοφόρου της Δυτικής Μακεδονίας στο θέμα αυτό;
Δεν συζητάμε για την στάση του κ. Δακή και την περίφημη ρήση
του «να παγώσει το θέμα». Ξέρουμε όλοι την θέση του κ. Δακή στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ. Είναι ένα από τα 15 μέλη της Ε.Γ. της Ν.Δ. και είναι (συν)απόφασή τους να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Απλώς, ο κ. Δακής θέλει να αποπροσανατολίσει τους δυτικομακεδόνες και ζήτησε να ‘παγώσει’ το θέμα έως τις εκλογές. Είναι ξεκάθαρη η στάση του και ξεκάθαρα τα συμπεράσματα για τους δυτικομακεδόνες.
Ούτε συζητάμε τη στάση της κας Ζεμπιλιάδου και τους λεονταρισμούς τύπου «δεν θα ορκιστούμε, εάν εκλεγούμε κτλ» τη στιγμή που ο χώρος και ο πολιτικός φορέας που την στηρίζει, συνεργάζεται με τη ΝΔ για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Αλλά και η ψήφος στον κ. Καρυπίδη, όχι μόνο δεν θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά ίσα – ίσα θα προσφέρει ένα δεκανίκι στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δηλαδή, ψηφίζοντας τον κ. Καρυπίδη, το μήνυμα που θα στείλει ο ψηφοφόρος δεν θα πονέσει την κυβέρνηση, δεν θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανατροπής της κυβέρνησης και ανατροπής του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση θα πει «δεν κέρδισα ούτε όμως έχασα στη Δ. Μακεδονία», «ψηφίστηκε κάποιος που είχε υποψηφίους από όλους τους χώρους» ΑΡΑ συνεχίζω τις πολιτικές μου και ξεπουλάω τη ΔΕΗ.
Ο μόνος τρόπος, η μόνη λύση για να ανατραπεί η κυβέρνηση και να σωθεί η ΔΕΗ από το ξεπούλημά της είναι να στηριχτεί ο συνδυασμός μας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρύτερες δυνάμεις του:
Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί κλίμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Μόνο εάν η κυβέρνηση χάσει τις περιφερειακές εκλογές σε όλες τις περιφέρειες από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα ταρακουνηθεί συθέμελα η κυβέρνηση και θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές και να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Γι’ αυτό χαρακτήρισα τις εκλογές αυτές «εκλογές μυαλού»: μόνο με τη στήριξή μας ο δυτικομακεδόνας θα σώσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Οι άλλες επιλογές είτε είναι απόλυτα υποκριτικές (Δακής, Ζεμπιλιάδου), γιατί οι πολιτικοί τους φορείς (και αυτοί οι ίδιοι) στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗείτε είναι απόλυτα αδιέξοδες και ‘τοπικού βεληνεκούς’ (Καρυπίδης), γιατί τώρα ‘φωνάζουν’ κατά της ΔΕΗ και εάν τους ψηφίσει ο δυτικομακεδόνας, μετά θα τα ‘ρίχνουν’ στην Κυβέρνηση.
Ενώ ως συνδυασμός «ΑλλάΖουμε Εποχή» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Θέμη Μουμουλίδη, είμαστε απόλυτα συνεπείς και η μόνη επιλογή που δεν εξαντλείται σε μία αδιέξοδη διαμαρτυρία, αλλά οδηγεί σε ανατροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, σε ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και σε ανατροπή της ίδιας της κυβέρνησης.
Και βέβαια, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ Α.Ε. θα συνδυαστεί με τη βιώσιμη λειτουργία της, τον σεβασμό στην τοπική κοινωνία (εργαζόμενοι, συνεργαζόμενες επιχειρήσεις) και σεβασμό στο περιβάλλον (τήρηση νομίμων ορίων στους ρύπους, αειφορία στους υδροφόρους ορίζοντες κτλ) και στις επόμενες ‘μεταλιγνιτικές’ γενιές.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους δυτικομακεδόνες να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν τη μοναδική επιλογή που μπορεί να διασώσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε.: τον συνδυασμό «ΑλλάΖουμε Εποχή» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Θέμη Μουμουλίδη,

Γιάννης Θεοφύλακτος
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης
Του συνδυασμού «ΑλλάΖουμε εποχή»,
με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Θέμη Μουμουλίδη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: