DEH

DEH

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Θέμα ημερών η έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Έντονη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μετά το Πάσχα στα γραφεία των συμβούλων που έχουν αναλάβει την έκδοση του εταιρικού ομολόγου για τη ΔΕΗ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών δεν απέχει μακριά. Εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων μάλιστα, αναφέρουν ότι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών είναι πολύ πιθανό να γίνει ίσως και εντός της εβδομάδας.

Ανάλογα με την προσφορά αλλά και με το επιτόκιο που θα διαμορφωθεί, θα αποφασιστεί και το τελικό ποσό που θα αντληθεί και το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό στόχο θα κυμανθεί  μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο εάν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν είναι εξίσου ευνοϊκές με την περίοδο πριν το Πάσχα, όταν εκδόθηκε το ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, δεν αποκλείεται το ποσό που θα αντλήσει η ΔΕΗ να αυξηθεί. Η απόφαση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το επιτόκιο που θα διαμορφωθεί.


Θυμίζουμε ότι στη συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΗ για το μεγάλο ομολογιακό των 2,2 δισ. ευρώ, υπάρχει όρος για αποκλιμάκωση του επιτοκίου σε περίπτωση που η εταιρεία προχωρήσει σε αποπληρωμές (έως 0,75% με την καταβολή 650 εκατ. ευρώ) του δανείου της. Έτσι εφόσον η ΔΕΗ επιτύχει καλό επιτόκιο στο εταιρικό ομόλογο, της δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων για να μειώσει το κόστος του συνολικού δανεισμού της.

Πάντως τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν σε τρεις κατευθύνσεις δηλαδή «για την αποπληρωμή του χρέους, τη χρηματοδότηση επενδύσεων και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς», όπως είχε επισημάνει στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έτους, ο επικεφαλής της εταιρείας Α. Ζερβός. 

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου, πριν το Πάσχα, ωστόσο οι κινήσεις της ΔΕΚΟ συνέπεσαν χρονικά με την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές. Τότε λοιπόν κρίθηκε σκόπιμο να μην συμπέσουν χρονικά οι δύο εκδόσεις και να μετατεθεί για λίγες εβδομάδες η έξοδος της ΔΕΗ στις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: