DEH

DEH

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ενστάσεις Αλμούνια σε Στουρνάρα για ΟΠΑΠ, COSCO, ΔΕΗ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ο κ. Αλμούνια εξήγησε σαφώς πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα τα οποία και δεν επιτρέπουν να υπάρξει συμφωνία για την ενίσχυση τραπεζών και επιχειρήσεων.
Το ζήτημα των τραπεζών αλλά και άλλα θέματα όπως αυτό των ναυπηγείων Σκαραμαγκά παραμένουν ανοιχτά παρά τη συνάντηση Στουρνάρα - Αλμούνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα τα συμπεράσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά για την ελληνική πλευρά, όπως για τις τράπεζες (Εθνική, Εurobank).
Ωστόσο, σε άλλα ζητήματα, όπως αυτό της Cosco, της ΔΕΗ και
της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η στάση του Ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν ιδιαίτερα προσεκτική.
Ως προς τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η συζήτηση δεν προχώρησε. Το ίδιο έγινε και με τον ορισμό αρμόδιου διεθνούς νομικού συμβούλου από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο ο επίτροπος φέρεται ότι ήταν κάθετα αρνητικός στο ζήτημα της επιχειρούμενης αποκλειστικής παραχώρησης του διαδικτυακού αθλητικού στοιχηματισμού στην ΟΠΑΠ Α.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλμούνια επέμεινε στην αναγκαιότητα-υποχρέωση προληπτικής γνωστοποίησης των όποιων ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην ανατραπεί η μέχρι τώρα εύθραυστη ισορροπία στις σχέσεις ΟΠΑΠ - Κομισιόν. Χωρίς να είναι σε θέση να δεσμευθεί για το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας των υπηρεσιών της Επιτροπής, επισήμανε ότι σε περίπτωση μη γνωστοποίησης και θέσης σε ισχύ των διατάξεων πριν από τη σχετική απόφαση, η τελευταία θα είναι μάλλον αρνητική για τον ΟΠΑΠ.
Ο κ. Αλμούνια έστειλε μήνυμα ότι θα τηρηθεί το κοινοτικό δίκαιο, μιλώντας χθες στην Αθήνα και στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανταγωνισμού. Ο επίτροπος είπε ότι η Κομισιόν βοηθάει την ελληνική κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά παράλληλα φροντίζει αυτές να είναι σύμφωνες με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Στην περίπτωση των τραπεζών, ο βασικός στόχος των συζητήσεων, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, είναι να διασφαλιστεί ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: