DEH

DEH

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Έλειπαν προτάσεις για το αύριο της ΔΕΗ, την απασχόλησαν μόνο οικονομικό άνοιγμα και Ραχήλ Μακρή !

Σε μια περίοδο που δρομολογείται η αποκρατικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η δημιουργία της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ", το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ που διεξήχθη Σάββατο και Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το οικονομικό της άνοιγμα και την… Ραχήλ Μακρή.
Αντί να ακουστούν προτάσεις για το πώς βλέπουν το μέλλον τους μέσα στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ (πέρα από κορώνες κατά των ιδιωτικοποιήσεων), ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με το μεγάλο ομολογουμένως οικονομικό άνοιγμα της ομοσπονδίας (1,28 εκατ. ευρώ), και με την βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Έπειτα από ένα διήμερο διαφωνιών για τον τρόπο με το οποίο θα καλυφθεί η μαύρη τρύπα του ταμείου της ΓΕΝΟΠ, τελικά δεν βρέθηκε λύση, και οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για τον Ιούνιο, καθώς το συνέδριο (που διακόπηκε λόγω ασυμφωνίας), θα συνεχισθεί τότε.
Έτσι το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ πέτυχε το εξής ακατόρθωτο : Δίχως να διατυπωθούν συγκροτημένες προτάσεις για τον αυριανό ρόλο της ΔΕΗ, και χωρίς να επιλυθεί το οικονομικό αδιέξοδο της ομοσπονδίας, το συνέδριο έγινε παρ’ όλα αυτά άνω - κάτω, δίνοντας έτοιμη τροφή στα κανάλια.
Το περιστατικό με τη Ρ. Μακρή
Πως; Χάρη στη παρέμβαση της βουλευτού των Ανεξάρτητων που χαρακτήρισε ως "προδότες και δοσίλογους όσους (σσ: συνδικαλιστές) υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ".
Η κατάσταση λίγο έλειψε να ξεφύγει εκτός ελέγχου, καθώς σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η κα Μακρή προχώρησε παραπέρα, και απευθυνόμενη στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είπε "θα έρθει η ώρα που θα σας κρεμάσουν", φράση ωστόσο που σε ανακοίνωση την οποία η ίδια εξέδωσε αργότερα, διαψεύδει ότι είπε.
"Στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ουδέποτε ειπώθηκε η φράση «θα σας κρεμάσουμε». Η διαρροή προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ψευδής και συκοφαντική. Όσοι εκπρόσωποι του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου παραπλανήθηκαν και απέδωσαν στην Βουλευτή Ν. Κοζάνης την ανωτέρω έκφραση καλούνται να αποκαταστήσουν την αλήθεια", αναφέρει σε απόσπασμα της ανακοίνωσής της η κα Μακρή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας μετά το επεισόδιο, το Σάββατο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η βουλευτής των ΑΝΕΛ παραδέχτηκε ότι χαρακτήρισε τους συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ "προδότες και δωσίλογους", διέψευσε ωστόσο ότι μίλησε για "κρεμάλες".
Το θέμα ωστόσο είναι ότι οι δηλώσεις Μακρή προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών, με τον αστυνομικό της να προσπαθεί να τους απομακρύνει, και τη βουλευτή να αποχωρεί τελικά από το συνέδριο εν μέσω αποδοκιμασιών.
Για την ιστορία, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ διαμαρτυρήθηκαν προς το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ λέγοντας ότι δεν τηρείται η σειρά των ομιλητών, αφού πριν από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Α. Αθανασόπουλο, (ο οποίος δεν είναι βουλευτής), είχε δοθεί ο λόγος στη βουλευτή των ΑΝΕΛ και στον βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Παπαδόπουλο.
Το προεδρείο εξήγησε τη στάση του λέγοντας ότι δίνει το λόγο πρώτα στους εκπροσώπους κομμάτων που έχουν την ιδιότητα του βουλευτή, τότε όμως παρενέβη η κα Μακρή.
Τόσο ο πρόεδρος του α’ βάθμιου σωματείου Σπάρτακος Γιώργος Αδαμίδης, όσο και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Παντελής Καραλεφτέρης που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τα πνεύματα, παρά την παρέμβασή τους. Τελικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο κάνει λόγο για "φραστικό εκτροχιασμό" της βουλευτού.
Οικονομική ασφυξία
Όσο για την οικονομική ασφυξία της ΓΕΝΟΠ, το έλλειμμά της ανέρχεται στα 1,28 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και πρόστιμο 40.000 ευρώ που της επιβλήθηκε από το ΣΔΟΕ πριν μια πενταετία, και το οποίο δεν πληρώθηκε, με συνέπεια σήμερα να φτάνει τα 280.000 ευρώ.
Η παρούσα διοίκηση της ομοσπονδίας μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο πρότεινε αύξηση της εισφοράς ή παρακράτησή της απευθείας από τους μισθούς των εργαζομένων, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις στη διάρκεια του συνεδρίου από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και οδήγησε σε διακοπή των εργασιών.
Η αναβολή αποφασίστηκε ύστερα από πρόταση αρκετών σωματείων όπως των Διοικητικών (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ), του επιστημονικού προσωπικού, και των μηχανικών, τα οποία δεν δέχθηκαν την πρόταση των υπολοίπων να δοθούν εξουσιοδοτήσεις προς την ΔΕΗ προκειμένου να παρακρατά αυξημένη εισφορά υπέρ της ΓΕΝΟΠ απευθείας από τους μισθούς των εργαζομένων.
Παράλληλα, πολλά σωματεία ζήτησαν να υπάρξει αναλυτική έκθεση για το ύψος του χρέους της ΓΕΝΟΠ και τον τρόπο που δημιουργήθηκε πριν συνέλθει και πάλι το συνέδριο, στις αρχές Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: