DEH

DEH

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Εορδαία ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Αντιδρούμε και αντιστεκόμαστε στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ»

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στον κατακερματισμό της ΔΕΗ Α.Ε και στα σχέδια πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» επισημαίνοντας, ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την διαβίωση του λαού, αλλά  και για την εξέλιξη της περιοχής. Με την κατάτμηση της επιχείρησης, μένουν μετέωρες οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ απέναντι στην τοπική κοινωνία, η οποία προσέφερε τα μέγιστα στην εθνική οικονομία.  
 Ήδη κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή το Νομοσχέδιο που αφορά την πώληση των ΑΗΣ Αμυνταίου Ι και ΙΙ, των ΑΗΣ Μελίτης Ι και ΙΙ με τα ορυχεία Αμυνταίου, Λακιάς, Κλειδιού, Κομνηνών και Βεύης, καθώς και τα αντίστοιχα των ΑΗΣ Έδεσσας και Κομοτηνής. Η διαδικασία πώλησης λοιπόν, δεν έχει παγώσει σε καμία περίπτωση και μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν ταχύτατες διαδικασίες που θα συμπεριλαμβάνουν και τις μονάδες του λεκανοπεδίου Εορδαίας. Χρειάζεται συστράτευση και επαγρύπνηση, για να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καθιστά την ενέργεια αντικείμενο εκμετάλλευσης, με ομήρους τους καταναλωτές της.
           Η διεθνής πρακτική έδειξε ότι, σε όποιες χώρες δόθηκαν σε ιδιώτες κοινωνικά αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό, τα τιμολόγια αυξήθηκαν δραματικά. Σε μια εποχή που η κρίση προκάλεσε απώλειες εισοδήματος και εργασίας, κλονίζοντας την επιβίωση των οικογενειών, είναι αδήριτη ανάγκη να προστατέψουμε αυτά που ανήκουν στο λαό μας. Η πεποίθηση αυτή, μας τάσσει απέναντι σε όποια τακτική εκποίησης του δημόσιου πλούτου, εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, που δίχως να ερωτηθούν δίνονται «βορά» στα ιδιωτικά συμφέροντα.                    
            Γνωρίζουμε ήδη, ότι στην προς πώληση «μικρής ΔΕΗ», εντάσσονται οι μονάδες – φιλέτα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα διανομής, τα λιγνιτορυχεία, τα φράγματα και η εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα υπέργειου και υπόγειου, τα ποτάμια και οι λίμνες που τροφοδοτούν τις μονάδες και παράλληλα χρησιμοποιούνται για άρδευση, καθώς και η θερμική ενέργεια ως μονοπώλιο με τη μορφή της τηλεθέρμανσης. Αυτός ο ενεργειακός πλούτος μαζί με τις επενδύσεις που χρηματοδότησε ο λαός μας, σχεδιάζεται να «εκποιηθεί» στο 1/300 της πραγματικής του αξίας και να δοθεί με αδιευκρίνιστους όρους και ύποπτες μεθοδεύσεις, σε ιδιώτη.
          Εγείρονται λοιπόν, εύλογα ερωτήματα για την τύχη του τοπικού πόρου ανάπτυξης και την απόδοση των εκμεταλλεύσιμων εδαφών, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την τηλεθέρμανση, τις θέσεις εργασίας, την τήρηση περιβαλλοντικών όρων για τις εξορύξεις και τις απαλλοτριώσεις εδαφών, αλλά και γενικότερα για τα ανταποδοτικά οφέλη της επιχείρησης προς την περιοχή και τους κατοίκους της. 
           Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, η υγεία και η παιδεία πρέπει και επιβάλλεται, για λόγους στρατηγικής και εθνικής σημασίας, να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.
         Θα σταθούμε απέναντι στις μεθοδεύσεις εκποίησης του ενεργειακού μας πλούτου, συστρατευόμενοι στο πλευρό των δυνάμεων αυτού του τόπου, που επιθυμούν να υπάρξει μέλλον και για τις επόμενες γενιές. Όλοι μαζί, Περιφέρεια, ενεργειακοί Δήμοι, φορείς και κάτοικοι, ενωμένοι  μπορούμε και έχουμε τη δύναμη, να ανατρέψουμε επικίνδυνες πρακτικές για την επιβίωση των πολιτών, που οδηγούν στην απαξίωση, τη φτωχοποίηση και την υποβάθμιση της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: