DEH

DEH

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ζήτημα Ημερών η Ανακοίνωση Από τη ΡΑΕ για το ΝΟΜΕ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ energia.gr - Ζήτημα ημερών είναι η ανακοίνωση από τη ΡΑΕ του σχεδίου για το ΝΟΜΕ, το οποίο στόχος είναι να λειτουργήσει σε ένα μεταβατικό στάδιο, έως την πλήρη ανάπτυξη της μικρής ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energiagr, πρόθεση του Ρυθμιστή είναι να ανακοινωθεί το σχέδιο μέχρι το Πάσχα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να γνωστοποιηθεί ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο, που θα τεθεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση και θα λάβει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, θα κινείται στο γαλλικό μοντέλο, το οποίο έχει εφαρμοσθεί και έχει λάβει «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αποτελέσματα του γαλλικού ΝΟΜΕ έχουν αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ, με τις αναγκαίες προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energiagr, το μοντέλο αυτό θα προταθεί να λειτουργήσει για ένα μεταβατικό στάδιο τριετίας έως ότου τροχιοδρομηθεί η λειτουργία της μικρής ΔΕΗ. Είναι σαφές ότι εάν δεν υπάρξει η τελευταία εξέλιξη, τότε το ΝΟΜΕ θα αποκτήσει μόνιμη βάση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δυνατότητα στις δημοπρασίες ενέργειας, που θα περιλαμβάνουν το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, θα έχουν αποκλειστικά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι βιομηχανίες δεν θα έχουν δυνατότητα να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις και θα εξυπηρετούνται μέσω του εκάστοτε προμηθευτή.
Η πώληση της ενέργειας, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνεται μέσω διαγωνισμών, που θα περιλαμβάνουν μόνον κατώτατη τιμή. Σε αυτή τη φάση και καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μελέτη της Ernst & Young για τον κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ, δεν θα περιλαμβάνονται τιμές στο σχέδιο που θα ανακοινωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα γίνεται αξιολόγηση από τον Ρυθμιστή των δεδομένων της μελέτης, κατά πόσο, δηλαδή, είναι αποδοτικοί οι αριθμοί που περιλαμβάνονται σε αυτήν, για να ακολουθήσει ρυθμιστική προσέγγιση για το υπολογιζόμενο και αποδεκτό κόστος. Συνεπώς, έως την τελική ολοκλήρωση της μελέτης το σχέδιο για το ΝΟΜΕ που θα ανακοινώσει η ΡΑΕ δεν θα έχει τιμέςfloor, αλλά θα αποτελεί επί της ουσίας το πλαίσιο του όλου κόνσεπτ.
Εφόσον η όλη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και της έγκρισης από την Κομισιόν κινηθεί ομαλά, χωρίς ενστάσεις και τυχόν εμπόδια, εκτιμάται ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί στο πλαίσιο του νέου μοντέλου θα βγουν στον αέρα από τις αρχές του Φθινοπώρου και στη συνέχεια θα δοθεί ένα τρίμηνο διάστημα για την προετοιμασία των προμηθευτών, προκειμένου να οργανώσουν την πελατειακή βάση τους, ώστε οι πωλήσεις ενέργειας να ξεκινήσουν από 1ης Ιανουαρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: