DEH

DEH

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Σήκωσαν λάβαρα υπέρ της ΔΕΗ

Την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι ένα από τα 12 προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές για να λάβουμε τις επόμενες δόσεις, το κίνημα αντίστασης γιγαντώνεται, με κεντρικό μέτωπο τη Δυτική Μακεδονία όπου το λάβαρο κατά της πώλησης σηκώνουν ακόμα και οι 5 μητροπολίτες της περιφέρειας καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας!

Η κυβέρνηση που χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, σαν έτοιμη από καιρό, υποκλίνεται στην απαίτηση της τρόικας να πουλήσει μπιρ παρά τις βασικότερες υποδομές της χώρας, θα βρεθεί απέναντι

ακόμα και στους προνομιακούς συνομιλητές της, απέναντι σε εκείνους που παντιοτρόπως φλερτάρει, όπως είναι τα στελέχη της Εκκλησίας και τα δικά της παιδιά.

Το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» έφερε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά στη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ προκειμένου να δείξει στο Eurogroup ότι είναι υπάκουη και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το ξεπούλημα της χώρας.

Την κίνηση αυτήν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπάθησαν να την περάσουν στους ιθαγενείς ως δείγμα πυγμής της κυβέρνησης, ως δείγμα σταθερού σχεδιασμού προκειμένου να μην αποκαλυφθούν σε όλο τους το μεγαλείο η διαπραγμάτευση που έγινε κάτω από το τραπέζι εν αγνοία των πολιτών και η απόλυτα υποτελής στάση των κυβερνητικών παραγόντων. Μόνο που αυτήν τη φορά λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο αφού το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα ταράξει συθέμελα την κυβερνητική συνοχή.

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη

Στη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ» θα ενσωματωθεί το 30% της σημερινής εταιρείας και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να πουληθεί σε ιδιώτες. Η εταιρεία που θα βγει στο σφυρί θα έχει προίκα έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζομένους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ, που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8-2 δισ. ευρώ τζίρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ιδιώτες που θα αγοράσουν τη «Μικρή ΔΕΗ» θα αποκτήσουν τέσσερις από τις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτης 1 και 2), έξι λιγνιτωρυχεία (Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνών 1 και 2 και Βεύη), άλλα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια (Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2) και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής!

Μονάδες τις οποίες οι πολίτες έχουν χρυσοπληρώσει και τις οποίες η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής αφού δεν μπορούν να μπουν σε καμιά οικονομική διαπραγμάτευση ούτε οι υποδομές ούτε ο ορυκτός πλούτος της χώρας.

Στα κάγκελα η Δυτική Μακεδονία

Οι πρώτες δυναμικές αντιδράσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει, ξεκίνησαν από τη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που θα πληγεί άμεσα από το ξεπούλημα της εταιρείας, αφού οι ιδιώτες θα πάρουν 3 λιγνιτικές μονάδες που βρίσκονται εκεί, μία που βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και έξι ορυχεία, θέτοντας προ τραγικού αδιεξόδου χιλιάδες εργαζομένους αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τους.

Οι φορείς της περιοχής πριν από περίπου 10 ημέρες συγκρότησαν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιτροπή Αγώνα με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή Αγώνα στην επιστολή της προς τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζει ότι: «το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν θα περάσει, είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία, και πώληση στη συνέχεια της Μικρής ΔΕΗ, θα προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια, με ένταση και περιεχόμενο ισοδύναμο του προβλήματος, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την επίτευξη του στόχου μας».

Να σημειωθεί ότι την επιστολή υπογράφουν, εκτός από τον περιφερειάρχη, οι 5 μητροπολίτες της περιφέρειας (Σερβίων και Σιατίστης Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλωρίνης - Πρεσπών και Εορδαίας), όλοι οι δήμαρχοι Δ. Μακεδονίας, τα τοπικά επιμελητήρια καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Παράλληλα, η Επιτροπή προγραμματίζει συλλαλητήρια σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά καθώς και συνεργασία για κοινή δράση με τους
περιφερειάρχες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε θέση μάχης είναι και η ΓΕΝΟΠ που κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ικανοποιεί με το σχέδιο νόμου τις απαιτήσεις των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και παραδίδει σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τεράστιες δημόσιες εκτάσεις γης, πλούσιες σε κοιτάσματα λιγνίτη, καθώς και παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές.

Δυναμικές κινητοποιήσεις με αρχή 24ωρες απεργίες αποφάσισε το σωματείο «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζομένους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαΐδας - Κοζάνης.

 
πηγή Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: