DEH

DEH

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Wall Street Journal: Ετσι θα γίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Wall Street Journal: Ετσι θα γίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗΗ κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να «σπάσει» την ΔΕΗ σε τρία ή περισσότερα κομμάτια με σκοπό να πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές και για το υπόλοιπο τμήμα αν και θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, θα αναζητηθεί στρατηγικός εταίρος, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει πως με μια τέτοια κίνηση η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δώσει μία σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Το σχέδιο βέβαια είναι ακόμα υπό συζήτηση, ωστόσο η εφημερίδα που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει στην Τρόικα τις επόμενες ημέρες.
Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει η WSJ, η αξία της ΔΕΗ αγγίζει τα 1,5 δισ. ή 2 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει πως ένα τμήμα της θα μπορούσε, θεωρητικά να αποφέρει στην κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η προσπάθεια πάντως θα κινείται σε μία λογική ώστε να πραγματοποιηθεί μια ριζική αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας της χώρας, ώστε αυτή να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης πως οι προηγούμενες προτάσεις για να σπάσει σε διάφορα τμήματα η εταιρεία, έπεσαν στο κενό εξαιτίας των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη δημιουργία μίας μικροσκοπικής έκδοσης της μητρικής, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας, άνθρακα και αποθέματα καυσίμων, τα δίκτυα διανομής και τους πελάτες.

Πηγή: Wall Street Journal: Ετσι θα γίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/88815#ixzz2Jepy7ODD

Δεν υπάρχουν σχόλια: