DEH

DEH

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η ομιλία του Γιάννη Μαρκουλή, Προέδρου του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ, στη Γενική μας Συνέλευση

του Γιάννη Μαρκουλή


*Η ομιλία του Γιάννη  Μαρκουλή, Προέδρου του Συλλόγου  Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ,  στη Γενική μας Συνέλευση

Αγαπητοί συνάδελφοι, κατ΄ αρχήν, είναι μεγάλη χαρά και τιμή σε μένα να βρίσκομαισήμερα εδώ στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Καταμετρητών και είναι διπλή χαρά.
Κατ΄ αρχήν, με πολλούς  συναδέλφους από εσάς είχαμε ξεκινήσει  μαζί το 1989 όταν μπαίναμε στην επιχείρηση και βρισκόμαστε δίπλα – δίπλα όλα αυτά τα χρόνια σε δύσκολες καταστάσεις, σε δύσκολες στιγμές που περάσαμε και τότε και τώρα.
Σήμερα όμως θα ήθελα  να ευχηθώ κατ΄ αρχήν, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία. Με δύναμη πρώτα απ’ όλα. Γιατί η  χρονιά που μπήκε είναι μία δύσκολη χρονιά, γεμάτη ανατροπές, γεμάτη ανακατατάξεις, γιατί κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Είναι η ώρα που θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Και εδώ  μετά τις  παραινέσεις και του  Προέδρου της Ομοσπονδίας, αλλά και του Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ και βέβαια του Δημάρχου, θα ήθελα να εκφράσω μία άλλη άποψη.
Δεν είναι η ώρα που  μπορούμε να επιζήσουμε κάποιοι έναντι κάποιων άλλων. Πρέπει να επιζήσουμε όλοι μαζί. Και για να το κάνουμε  αυτό, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας μέσα στο ίδιο το συνδικάτο.
Φίλε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας, Νίκο Φωτόπουλε, τον τελευταίο καιρό  η Ομοσπονδία βιώνει τη πιο δύσκολη  στιγμή από την ίδρυσή της. Χθεσινοί άσπονδοι φίλοι και σύντροφοι, έχουν  γίνει άσπονδοι εχθροί.
Με μόνο και μόνο κριτήριο, τον ρόλο που θα πρέπει να παίξουν στην επόμενη μέρα. Αυτό έχω καταλάβει εγώ με τη λίγη εμπειρία που έχω αυτά τα 3 χρόνια εδώ στο Σύλλογο.
Είναι όμως η ώρα που  θα πρέπει να παραμερίσουμε όλοι τα εγώ και να βάλουμε πρώτα το εμείς και το εμείς όλοι μαζί. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε την επόμενη μέρα.
Αγαπητοί φίλοι, το συνδικάτο  θα πρέπει η ίδια η Ομοσπονδία να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της όπως είπα, γιατί είναι η ώρα που  το συνδικάτο και αυτό έγινε γιατί  το συνδικάτο πλέον δεν έχει να μοιράσει, δεν έχει να μοιράσει καρέκλες, δεν έχει να μοιράσει ασυλία, δεν έχει να μοιράσει εξουσία, δεν έχει να διαχειριστεί τον πακτωλό των χρημάτων της διοίκησης.
Δεν μπορεί να συνδιαλλαγεί με την διοίκηση, ούτε και με κέντρα μέσα και έξω από την Ομοσπονδία. Είναι η ώρα λοιπόν που πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και σε αυτό το σημείο τα πρωτοβάθμια Σωματεία θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε τη ΓΕΝΟΠ της νέας εποχής.
Γιατί; Γιατί πλέον ήρθε η ώρα που οι κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές, αυτοί δηλαδή που όλο αυτό το διάστημα διαχειρίστηκαν τις τύχες μας, ήρθε η ώρα που φτάνουν πλέον στη λήξη της καριέρας τους.
Και πλέον θα πρέπει οι ίδιοι να κάτσουν τώρα στον καθρέπτη και να κάνουν την αυτοκριτική τους προς τους εργαζόμενους. Αυτούς δηλαδή που τους χρησιμοποίησαν για να διατηρηθούν στις θέσεις τους.
Είναι η ώρα να τους πουν τι έγινε  αυτά τα χρόνια. Για να μπορέσουμε Νίκο Φωτόπουλε να είμαστε όλοι μαζί στους  αγώνες, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, θα πρέπει να έχουμε εμπνεύσει τους ανθρώπους να είναι μαζί μας.
Γιατί εγώ από το ’89 που μπήκα  στη ΔΕΗ, θυμόμουν, ότι όταν γινόταν  συνέδριο της Ομοσπονδίας, γινόταν  μία πανστρατιά. Εγώ δεν ήμουν. Ένας υπάλληλος της Χαλκοκονδύλη ήμουν και άκουγα συνέδριο της  Ομοσπονδίας και τρέχαμε να δούμε τι γινότανε. Χαμός, ιδέες, να ακούσουμε τους ανθρώπους τους συνδικαλιστές που θα μας έλεγαν πέντε πράγματα.
Εδώ έγινε συνέδριο της Ομοσπονδίας  εν απουσία των εργαζομένων, ερήμην των εργαζομένων. Στη Χαλκοκονδύλη αν πηγαίνατε τη μέρα του συνεδρίου και ρωτάγατε αν γίνεται συνέδριο, δεν το ξέρανε και δεν ξέρω τι προσέφερε αυτό.
Αυτό λοιπόν έπρεπε να μας γίνει  ένα μάθημα την επόμενη μέρα, ότι  πρέπει να αλλάξουμε τη ρότα της  Ομοσπονδίας. Και για να το κάνουμε  αυτό, θα πρέπει νέοι άνθρωποι, όχι κατ΄ ανάγκην νέοι σε ηλικία, αλλά νέοι άνθρωποι με φρέσκιες ιδέες, να μαζευτούμε από παντού, να τα βάλουμε κάτω και να δούμε, βάλουμε στην άκρη αυτά τα μικροσυντεχνιακά που μας χώριζαν μέχρι σήμερα και επειδή εμείς όπως είπε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας, δεν είμαστε το τεχνικό κομμάτι, αλλά σαν οικονομολόγοι έχουμε τον άχαρο ρόλο να βγάζουμε τις μισθοδοσίες που σήμερα είναι άσχημες, θα πρέπει όλοι μαζί να βρεθούμε από όλες τις κατηγορίες για να δούμε το μέλλον και τότε να σταθούμε δίπλα – δίπλα με τον κόσμο, με τους εργαζόμενους.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε ένα προσωπικό  τόνο. Τα 3 τελευταία χρόνια που οι συνάδελφοι της κατηγορίας μας μου  εμπιστεύτηκαν από τη θέση του  Προέδρου να τους εκπροσωπώ, είχα τη μεγάλη τιμή και τύχη, όχι επειδή  μας  χωρίζουν από τους καταμετρητές μερικά μέτρα γυψοσανίδας, αλλά επειδή βρεθήκαμε δίπλα, τότε στον Νίκο Φωτόπουλο και στον τότε Γραμματέα τον Κώστα το Κατσαρό.  
Βρεθήκαμε δίπλα στους αγώνες, όποτε  μας χρειάστηκες σε όλες τις δράσεις  της Ομοσπονδίας. Θα ήθελα να σας δηλώσω, ότι και ακόμα και τώρα το ίδιο θα σας πω. Θα είμαστε πάλι δίπλα – δίπλα, γιατί έτσι θα πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον.
Και τέλος, θα ήθελα, αφού ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής  σας Συνέλευσης, να δηλώσω ότι εμείς  δεν μας χωρίζει τίποτα.
Η ΔΕΗ θα πρέπει να μείνει όρθια  και αυτό το οφείλουμε στις οικογένειές  μας. Γιατί από αυτές ζούμε. Δεν  έχουμε άλλους πόρους. Αυτή η ΔΕΗ  μας προσφέρει αυτά που πρέπει για να ζήσουμε και πρέπει να παλέψουμε  για να τα κρατήσουμε.
Να είστε καλά. Καλή επιτυχία. Καλή δύναμη. Να είστε καλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: