DEH

DEH

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Με Εξώδικα προς τη ΔΕΗ Αντιδρά η Βιομηχανία Σχετικά με το Κόστος των Ρύπων

Με εξώδικα προς τη ΔΕΗ απαντούν δύο, τουλάχιστον, ενεργοβόρες βιομηχανίες, για την επιβάρυνση των τιμολογίων με το κόστος των ρύπων. Είχε προηγηθεί επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς το ΥΠΕΚΑ με την οποία η Ένωση προειδοποιούσε ότι, εξαιτίας της σωρευτικής επιβάρυνσης των βιομηχανικών τιμολογίων το 2013, πολλές επιχειρήσεις- μέλη της θα αναγκασθούν να μην καταβάλουν το κόστος ρύπων και ζητούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός αντιστάθμισης. Μόλις δύο ημέρες πριν, η ΔΕΗ, σε
μια προσπάθεια αναδίπλωσης, με επιστολή της προς τους πελάτες της, της υψηλής τάσης, ενημερώνει ότι θα εφαρμόσει χρέωση με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο εκπομπών.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ ενημέρωσε τους πελάτες της υψηλής και μέσης τάσης για την επερχόμενη χρέωση του CO2, που ήταν για μεν την Υ/Τ 6,24 ευρώ/Mwh, για δε τη Μ/Τ 6,44 ευρώ/Mwh, με τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ίση με 7 ευρώ/τόνο. Σε αυτήν την επιστολή δεν γινόταν καθόλου αναφορά για μεθοδολογία. Απλά, μια στεγνή ενημέρωση και παράλληλα υπενθύμιση να προσέλθουν οι πελάτες των συγκεκριμένων κατηγοριών για να υπογράψουν νέα ετήσια σύμβαση.
Η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι η χρέωση CO2 από 1/1/2013 αντιστοιχεί σε αύξηση 8-15% στα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης, πράγμα που σημαίνει οριστική καταδίκη για πολλούς βιομηχανικούς κλάδους. Στην επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι φέτος, εκτός από το κόστος των ρύπων, το κόστος χρηματοδότησης των ΑΠΕ θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ από 800 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από έξι μήνες, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της βιομηχανίας. Για το α’ εξάμηνο η αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ στη Μ/Τ, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, υπολογίζεται στο 8% και εάν δεν υιοθετηθεί το αυστριακό μοντέλο που πρότεινε η ΡΑΕ για τον επιμερισμό του κόστους αυτού, αναμένεται και νέα αύξηση στο β’ εξάμηνο. Επιπλέον, η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι η βιομηχανία επιβαρύνεται «με εξωφρενικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου, κατά 50-70% ακριβότερες από τη Δυτική Ευρώπη». Με τα δεδομένα αυτά η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αντιστάθμισης και έως ότου εφαρμοσθεί να ανασταλεί η χρέωση CO2 στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, εξώδικα προς τη ΔΕΗ απέστειλαν περί τα τέλη Ιανουαρίου η κλωστοϋφαντουργία ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ και η χαρτοποιία ΠΑΚΟ, με τα οποία επισημαίνουν ότι τα δικαιώματα αγοράς ρύπων δημοπρατούνται, ότι η τιμή τους έχει μειωθεί στα 2,8 ευρώ/τόνο, τιμή που απέχει σημαντικά από τα 7 ευρώ/τόνο που υπολογίζει για τη χρέωση της η ΔΕΗ. Οι δύο συγκεκριμένες βιομηχανίες ζητούν από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει μονομερώς σε καμία χρέωση και δηλώνουν ότι θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα τους και ενώπιον της ΡΑΕ.
Ενώπιον των εξελίξεων αυτών η αναδίπλωση της ΔΕΗ ήταν άμεση. Με επιστολή της προς τους πελάτες της υψηλής τάσης ενημερώνει ότι προτίθεται να εφαρμόσει στην τιμολόγηση της τη μεθοδολογία που υιοθετεί ως παραγωγός για την ενσωμάτωση του κόστους του CO2 στις προσφορές έγχυσης στον ΗΕΠ, ακολουθώντας τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ. Με βάση αυτή τη μεθοδολογία το κόστος εκπομπών υπολογίζεται ως ο μέσος όρος τιμών κλεισίματος του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο Εκπομπών (ICE). Έτσι, για τον Ιανουάριο η επιβάρυνση της υψηλής τάσης θα είναι 6,10 ευρώ/MWh από 6,24 ευρώ/MWh που είχε προαναγγείλει η ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο. Την ίδια μεθοδολογία, λέει η ΔΕΗ, θα εφαρμόζει για κάθε μήνα ξεχωριστά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των ρύπων για τους οικιακούς καταναλωτές έχει ορισθεί από τη ΔΕΗ στα 6,9 ευρώ/MWh, σταθερά, για όλο το έτος. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, η ΔΕΗ δεν λαμβάνει υπόψη καμία μεθοδολογία, ούτε το σκαμπανέβασμα της χρηματιστηριακής τιμής, επιβαρύνοντας τη μεγάλη μάζα του πελατολογίου της και προφανώς κερδίζοντας από τις διαφορές των τιμών στο χρηματιστήριο εκπομπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: