DEH

DEH

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κίνδυνος πώλησης της μονάδας ΔΕΗ – ΑΗΣ Κομοτηνής - Παρέμβαση εργαζομένων στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο

Ο Σάββας Σιδηρόπουλος πρόεδρος των τεχνικών ανέφερε πως «οι φήμες πώλησης ακούγονται τρία χρόνια. Σήμερα όμως υπάρχουν γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν αυτές τις φήμες. Εμείς ξεκινάμε ένα κύκλο ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για να προλάβουμε το κακό».
Την ανησυχία τους περί πώλησης και ιδιωτικοποίησης της μονάδας ΔΕΗ ΑΗΣ Κομοτηνής στη βιομηχανική περιοχή, εξέφρασαν εκπρόσωποι της τοπικής διοικούσας επιτροπής τεχνικών πραγματοποιώντας παρέμβαση στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο. Η παρουσία των εργαζομένων της μονάδας στη συνεδρίαση στην Κομοτηνή ήταν απρόσμενη και προκάλεσε προβληματισμό, αφού τα όσα έκαναν γνωστά δεν είχαν μέχρι σήμερα απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα. Ο Σάββας Σιδηρόπουλος πρόεδρος των τεχνικών αναφέρθηκε στην προοπτική πώλησης της μονάδας, λέγοντας συγκεκριμένα πως «οι φήμες αυτές ακούγονται τρία χρόνια. Σήμερα όμως υπάρχουν γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν αυτές τις φήμες. Εμείς ξεκινάμε ένα κύκλο ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για να προλάβουμε το κακό».
Ως πιο εφικτή και λιγότερο σύνθετη διαδικασία, παρουσιάζεται σε προχθεσινό δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας capital.gr που υπογράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος, η πώληση του 17% της ΔΕΗ και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία θα μπορούσε να προηγηθεί της πιο πολύπλοκης διαδικασίας της δημιουργίας της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι, το Δημόσιο θα μπορούσε πιο γρήγορα να εισπράξει τα έσοδα που συνεπάγεται η πώληση σε αντίθεση με τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, η οποία στην καλύτερη περίπτωση τοποθετείται χρονικά για το 2015. Βεβαίως για να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης του 17%, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οριστεί σαφώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την πώληση. Δηλαδή θα πρέπει να καθοριστούν τα πάγια που θα εισφερθούν στη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, ώστε στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να γνωρίζουν τι ακριβώς αγοράζουν με το 17% που θα διατεθεί προς πώληση. Καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις θα διαδραματίσει και το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση. Έτσι για παράδειγμα εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν γερμανικές ή γαλλικές εταιρείες ενέργειας να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην επικείμενη αποκρατικοποίηση της ελληνικής ΔΕΚΟ τότε είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δε θα περιμένει τις χρονοβόρες διαδικασίες απόσχισης της μικρής ΔΕΗ προκειμένου να παρουσιάσει απτό αποτέλεσμα σε μια από τις πιο κομβικές πωλήσεις.
Σε άλλο δημοσίευμα γίνεται λόγο για το έντονο ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους για το "κομμάτι" της ΔΕΗ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, μετά τη σχεδιαζόμενη απόσχιση μέρους της παραγωγικής της υποδομής και των δραστηριοτήτων διανομής ρεύματος. Στο πλευρό τους συμπαρατάσσονται εγχώρια επιχειρηματικά γκρουπ, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μερίδιο της πίτας, προσφέροντας στους ξένους "προσβάσεις" και γνώση της ελληνικής αγοράς. Η τρόικα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, φοβούμενη διαπλοκές και περιπλοκές. Στη λίστα των υποψήφιων αγοραστών της εταιρίας που θα προκύψει από τη διάσπαση της ΔΕΗ, περιλαμβάνονται η γερμανική RWE, η ιταλική Edison (που ανήκει στο γαλλικό γκρου0 EdF), οι ισπανικές Iberdrola και Endesa (ελεγχόμενη από την ιταλική ENEL) και ο κρατικός φορέας επενδύσεων του Κατάρ.
 
Οι πληροφορίες που αναπαράγονται μέσω δημοσιευμάτων και φυσικά η εσωτερική πληροφόρηση που διαθέτουν οι εργαζόμενοι, προκάλεσαν την παρέμβαση μελών της τοπικής διοικούσας επιτροπής τεχνικών της ΔΕΗ – ΑΗΣ Κομοτηνής στο περιφερειακό συμβούλιο, παρέμβαση η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: