DEH

DEH

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σουηδία: Απολύσεις στην εταιρεία Ηλεκτρισμο​ύ

Σύμφωνα με το περιοδικό της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη SEKO, ακόμα μια μεγάλη σουηδική εταιρεία, η Vattenfall (η αντίστοιχη δηλαδή της ΔΕΗ), πρόκειται να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του 2013.
Η «Vattenfall» έχει γίνει ανώνυμη εταιρεία εδώ και χρόνια - αν και το σουηδικό κράτος είναι ο βασικός μέτοχος - και λειτουργεί βέβαια όπως μια οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση. Η «Vattenfall» έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες και στην εταιρεία δουλεύουν 34.000 εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρεία είχε πέρυσι 17 δισεκατομμύρια κορόνες (περίπου 2 δισ. ευρώ) κέρδη και παρ' όλα αυτά πρόκειται να απολύσει τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενους για να εξοικονομήσει άλλα 3 δισ. κορόνες (περίπου 350 εκατ. ευρώ) κέρδη.
Οι πρώτες αντιδράσεις του συμβιβασμένου επιχειρησιακού συνδικάτου ήταν ότι δεν ξέρουν τίποτα, ότι δεν έχουν
πληροφόρηση και ότι τους φαίνεται παράξενο ότι θα γίνουν κι άλλες απολύσεις αφού ακόμα συνεχίζονται οι συμφωνημένες προηγούμενα μεταξύ συνδικάτου και επιχείρησης απολύσεις (!)
Το συμβιβασμένο συνδικάτο εμπιστεύεται τόσο πολύ την εργοδοσία, που δεν πίστευε ότι η εταιρεία θα έκανε κι άλλες απολύσεις. Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Jan Palmqvist, δηλώνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν κι άλλες απολύσεις επειδή ήδη έχουν γίνει πολλές περικοπές. Για παράδειγμα, στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στη Βόρεια Σουηδία έχουν απομείνει 8 εργαζόμενοι από τους 25 που δούλευαν σε κάθε σταθμό και συνεπώς θα υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια των σταθμών. Βέβαια για το ότι το συμβιβασμένο συνδικάτο συμφώνησε σ' αυτό δεν είπε κουβέντα ο Jan Palmqvist.
Ούτε όμως και τώρα το συνδικάτο προετοιμάζει κάποιο είδος αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ούτε καν μια γενική συνέλευση των εργαζομένων, παρά τα όσα συμβαίνουν.
Ο κοινωνικός διάλογος θεωρείται ότι είναι πάνω απ' όλα, ακόμα κι αν μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι χάσουν τη δουλειά τους χωρίς να ανοίξει μύτη. Το ότι θα χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι είναι άνευ σημασίας, αρκεί να μη διαταραχτεί το κλίμα της εργασιακής ειρήνης. Εξάλλου οι σουηδικοί νόμοι δεν επιτρέπουν τις απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία και πρέπει σύμφωνα με τα συμβιβασμένα συνδικάτα, την εργοδοσία και το πολιτικό τους προσωπικό οι εργαζόμενοι να σέβονται την αστική νομιμότητα. Προφανώς το σημαντικότερο είναι να μην απειληθούν τα κέρδη των καπιταλιστών!
Κάθε αντίδραση των συμβιβασμένων σουηδικών συνδικάτων δείχνει τη γύμνια τους και τη σαπίλα τους. Μόνο η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση θα μπορέσει τουλάχιστον να εμποδίσει τον κατήφορό τους. Τέτοιες κινήσεις ανασυγκρότησης υπάρχουν βέβαια, αλλά προχωράνε αργά και χρειάζεται να εντατικοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: