DEH

DEH

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τοποθέτηση στο προ συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Κοζάνη με θέμα Ενέργεια και Περιβάλλον. Του Παναγιώτη Τσολάκη


Του Παναγιώτη Τσολάκη
 Κύριε πρόεδρε –κύριοι βουλευτές– στελέχη του κινήματος κυρίες και κύριοι-καλώς ήλθατε στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας. Καλώς ήλθατε στην Άνω Μακεδονία. Έτσι ονομάζονταν η περιοχή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η αναφορά αυτή, έχει σημειολογική και πολιτική αξία, γιατί υπάρχουν, δυστυχώς, εντός Ελλάδας, πολιτικές απόψεις που αποδέχονται αυτήν την ονομασία για το κράτος των
Σκοπίων.

Η Άνω Μακεδονία και σήμερα Δυτική Μακεδονία, υπήρξε η καρδιά πολλών ιστορικών γεγονότων. Εδώ και μερικές δεκαετίες χαρακτηρίζεται η καρδιά της ενέργειας της χώρας. Με την αποδοχή της μνημονιακής επιβολής, πολύ σύντομα θα λέμε, ήταν η καρδιά της ενέργειας! Ίσως και για κάποιες περιοχές και για κυρίαρχα δικαιώματα, θα λέμε, ήταν!

Κι αυτό γιατί σήμερα δεν εφαρμόζονται πολιτικές, καλές ή κακές. Εφαρμόζονται μόνο εντολές και μάλιστα κακές όπως ομολογούν και παραδέχονται οι ίδιοι οι εντολοδόχοι!

Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική  χώρα, η ενέργεια  όχι μόνο πρέπει να θεωρείται αλλά επιβάλλεται να είναι κοινωνικό αγαθό, και όχι καταναλωτικό προϊόν!

Εμείς, πιστεύουμε απόλυτα πως το ρεύμα, το νερό κι άλλα αγαθά αναγκαία για την επιβίωση κάθε ανθρώπου και κοινωνίας, πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους, για να διασφαλίζεται η παροχή τους και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας.

Δυστυχώς όμως η ενδοτική συγκυβέρνηση, έχει άλλη άποψη. Ήδη οι εντολείς έχουν εκπονήσει σενάρια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Σταθμοί παραγωγής, ορυχεία, υδροηλεκτρικά, στο βόρειο κομμάτι της χώρας οδεύουν πακέτο προς ιδιώτες επενδυτές.

Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή, για την εθνική οικονομία και την χώρα; Πριν αναφερθώ σε αυτά, χρίζει μνείας και προσοχής η παρακάτω επισήμανση.

 

Ο ορυκτός πλούτος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό της ανθρωπότητας και την πολύμορφη ισχύ μια χώρας.

 

Οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων έφεραν στο φως το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε, ως σύμβολο ισχύος και πλούτου, ο χρυσός κατά την αρχαιότητα. Οι θαλάσσιοι δρόμοι προς τις χώρες του χαλκού, κασσίτερου, χρυσού και αργύρου άφησαν βαθιά ίχνη στην ιστορία.

 

 

Η ιστορία καταδεικνύει πως στρατηγικής σημασίας τόποι χαρακτηρίζονται εκείνοι που διαθέτουν ορυκτό πλούτο. Δεν υπήρξαν λίγες οι πολεμικές συγκρούσεις για την κυριαρχία και την επικαρπία αυτού του πλούτου.

 

Σήμερα το πετρέλαιο και η ενέργεια παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και είναι ο καθοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει τις παγκόσμιες πολιτικές.  

 

Μελετητές και επιστήμονες προέβλεψαν πριν από μια δεκαετία και πλέον, ότι στα επόμενα τριάντα χρόνια, σε μερικά χρόνια από τώρα δηλαδή, η ανθρωπότητα θα καταναλώσει περισσότερα ορυκτά καύσιμα και προϊόντα διατροφής από όσα κατανάλωσε συνολικά, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.

 

Η ιστορία συνεπώς αποκαλύπτει και στον πιο απλό πολίτη γιατί συμβαίνουν σήμερα όλα αυτά στην χώρα μας.

 

Για αυτό δημιουργήθηκε η κρίση χρέους, για αυτό επιβλήθηκαν τα μνημόνια, για αυτό αποδυναμώνονται και καταργούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

Ενέργεια, νερό και διατροφή  θα είναι τα κρίσιμα ζητήματα που θα διαμορφώσουν στο άμεσο μέλλον τις πολιτικές για τον έλεγχο αυτών των πολύτιμων, για την διαβίωση των ανθρώπων αγαθών.

 

Έγκυροι αναλυτές σχολίαζαν ότι η μεγάλη «μάχη» των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας,  μετά τα μνημόνια, θα δοθεί σύντομα στο «πεδίο» της ΔΕΗ.

 

Οι κρίσεις χρέους υποχρεώνουν πλέον τις χώρες να προβαίνουν σε ιδιωτικοποιήσεις ή να πεθαίνουν, ήταν η δήλωση αξιωματούχου του ΔΝΤ ο οποίος αναφερόταν στη μεγαλύτερη εκποίηση επιχειρήσεων, σε εξευτελιστικές τιμές, η οποία έγινε ποτέ στον κόσμο – σε αυτήν δηλαδή που ακολούθησε την ασιατική κρίση.

 

Τι θα συμβεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; Χάνει η χώρα ένα σημαντικό όπλο εσωτερικής ασφάλειας, όπως είναι η ενέργεια. Θα μαραζώνει άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου η τοπική οικονομία όλης της περιοχής.

 

Παύει πλέον το ρεύμα να θεωρείται κοινωνικό αγαθό, γίνεται καταναλωτικό προϊόν με μόνο στόχο το κέρδος. Σε ποιον θα περιέλθουν τα 200.000 στρέμματα γης που ανήκουν στη ΔΕΗ; Στην εποχή των τελευταίων χρόνων της τουρκοκρατίας η περιοχή αυτή ήταν τσιφλίκι του Αλή Πασά. Τίνος τσιφλίκι θα είναι τώρα; Ποιος, πως και σε τι θα αξιοποιήσει τα χιλιάδες αυτά στρέμματα;

 

Σε ποιον θα περιέλθει η διαχείριση και χρήση των νερών, αν ο ιδιώτης θα έχει στην κατοχή του υδροηλεκτρικό σταθμό; Ποιος θα εξασφαλίσει την συνέχιση της παροχής τηλεθέρμανσης , σε ποια τιμή και τι ανταλλάγματα; Τη σιωπή της στα περιβαλλοντικά εγκλήματα;

 

Ποιος θα αποδώσει τα ανταποδοτικά τέλη, γνωστά ως τοπικός πόρος ανάπτυξης; Ποιος θα κάνει τις μετεγκαταστάσεις οικισμών; Ποιος θα κάνει αποκατάσταση του σεληνιακού τοπίου;  

 

Σε όλα αυτά που έχουν φέρει την χώρα και τους πολίτες της σε πολύ δύσκολη θέση και με όσα έπονται θα την συνθλίψουν, υπάρχει η ελπίδα της αντίστασης.

 

Υπάρχει το κίνημα των ΑΝΕΛ που μαζί με την κοινωνία θα αντιστέκεται για να πάρουμε πίσω τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τα οποία κάποιοι πρόθυμοι απεμπόλησαν με μια μόνο υπογραφή.

 

Ξέχασαν τους χιλιάδες έλληνες που έπεσαν προασπιζόμενοι την τιμή της πατρίδας. Ξέχασαν το αίμα και τους αγώνες χιλιάδων ανθρώπων που πάλεψαν και μάτωσαν για εργασιακά, ατομικά και οικογενειακά δικαιώματα;

 

Αν δεν καταργηθούν τα μνημόνια και αν δεν αποπεμφθούν οι ξένοι που διαφεντεύουν τον τόπο μας, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο. Αυτός είναι ο κυρίαρχος στόχος μας, για να εφαρμόσουμε στην συνέχεια την Εθνική μας αντιπρόταση.

 

Ταυτόχρονα όμως  και ότι καλό και χρήσιμο προκύπτει μέσα από αυτές τις διαδικασίες αλλά και από την καθημερινή διαβούλευση της άμεσης δημοκρατίας με την κοινωνία.

 

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και κυρίως στους νέους της χώρας. Στους νέους που την καρδιά τους θα έπρεπε να την πυροβολεί μονάχα ο έρωτας, δυστυχώς την πυροβολεί η πολιτική, με την ανεργία, την βία, την ανασφάλεια, την μετανάστευση και την έκτρωση των ονείρων και της ελπίδας.

 

Τρόικα, αγορές, συγκυβέρνηση, θέλουν τους νέους σε μεγάλα στρατόπεδα, ανάπηρους πολεμιστές, σαν τους μετανάστες που θα τους κλείσουνε στα μεγάλα κοιμητήρια που ετοιμάζουν και στην πύλη θα γράφει «τήδε κείμεθα».

 

Οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στους πολιτικούς. Δεν πρέπει όμως να γυρίσουν την πλάτη τους στο μέλλον.

 

Δεν πρέπει να χάσουν την φυσική τους ορμή και δύναμη για να φύγουν σιωπηλοί. Δεν πρέπει να χάσουν την δύναμη που πνίγει τον τρόμο. Πρέπει να σταθούν πιο πάνω από τον πόνο.

 

Να γίνουν πέτρα, που πάνω της θα σπάσει τα δόντια της η σκύλα των μνημονίων που γεννά τον πόνο και να ανακαταλάβουν τα όνειρά τους!

 

Σε μια χώρα αρχών, αξιών, ισονομίας-ισοπολιτείας-δικαίου δεν υπάρχουν οι λέξεις βία και τρομοκρατία, ούτε από πλευράς πολιτείας, αλλά ούτε και από πλευράς κοινωνίας.

 

Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε την δημοκρατία. Η ίδια γέννησε και τους  τριάκοντα τυράννους. Συνεπώς θέμα επιλογής των πολιτών είναι πως να κυβερνάται η κοινωνία.

 

Εμείς επιθυμούμε την δημοκρατία των πολιτών. Οι άλλοι επιθυμούν την τυραννία των αγορών. Η κοινωνία επιλέγει!  

 

Στο όνομα της απόλυτης δημοκρατίας και ελευθερίας, έννοιες που εκπορεύτηκαν από αυτήν εδώ την χώρα, οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες, έχουν το δικαίωμα να ασχημονούν και να ψεύδονται.

 

Οι λαοί όμως και οι κοινωνίες δεν έχουν το δικαίωμα να ξεχνούν και να ανέχονται.

 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: