DEH

DEH

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΤ. ΚΑΡΡΑΣ: "Πρέπει να δώσουμε προοπτική"


Η ομιλία του Αντώνη Καρρά, Γενικού  Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στην Γενική  Συνέλευση 
Του ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΩΝ - Δ.Ε.Η

 
Φίλες και φίλοι, κατ΄ αρχάς να ευχαριστήσω  το Σύλλογό σας για τη πρόσκληση  που μου έκανε σήμερα στη Γενική σας Συνέλευση. Να καλωσορίσω όσους συναδέλφους έχουν έρθει από την επαρχία και να ευχηθώ σε όλους σας καλή χρονιά, υγεία και εύχομαι το 2013 να είναι καλύτερη χρονιά από το 2012.
Να είναι μια χρονιά ελπίδας. Μια χρονιά αισιοδοξίας. Μια χρόνια
αλληλεγγύης. Μία χρονιά με προοπτική. Και εδώ θα μείνω και θα μου επιτρέψετε να κάνω μία παρένθεση, γιατί χρησιμοποίησε στο λόγο του ο Πρόεδρός σας, ότι έδωσε μία προοπτική για τη κατηγορία και για τουςεργαζόμενους που ανήκουν στους καταμετρητές.
Και εδώ θα σας συγχαρώ. Μπράβο σας. Μπράβο σας, γιατί ανοίξατε το χορό να δείξετε τι χρειάζεται τα επόμενα χρόνια να κάνουμε εμείς  οι εργαζόμενοι και όχι ως εργαζόμενοι, αλλά και ως συνδικάτα.
Πρέπει να δώσουμε προοπτική  στον κόσμο. Σίγουρα η χρονιά που έρχεται, του ’13, δεν είναι εύκολη. Όμως, με αυτό που κάνατε, δείξατε ότι υπάρχει τρόπος να διασφαλίσουμε για τους εργαζόμενους και να δείξουμε το δρόμο που θα διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας, που θα διασφαλίσουμε, θα δώσουμε μία ελπίδα τα επόμενα χρόνια.
Διότι όλοι γνωρίζετε, τα προηγούμενα  που ερχόμουν από τη πλευρά του  Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, κατ΄ αρχάς νοιώθω ότι  βρίσκομαι σε ένα οικείο περιβάλλον. Γιατί θεωρώ ότι ο καταμετρητής είναι μια προέκταση του τεχνικού κόσμου.
Εσείς, και εμείς ως τεχνίτες, είμαστε αυτοί που έχουμε αν θέλετε τη πρώτη προσέγγιση με τον πελάτη και μάλιστα μέσα στο σπίτι του. Είμαστε αυτοί που είμαστε ο καθρέφτης της επιχείρησης. Είμαστε αυτοί που προσεγγίζουμε τον πελάτη μέσα στο σπίτι του και εάν θέλετε, είμαστε αυτοί που μπορούμε να προσφέρουμε ως ανθρώπινο δυναμικό πολλά στην επιχείρηση.
Από τότε και συμφωνώ  με τον Πρόεδρο, που εδραίωσε μία  πολιτική η επιχείρηση αυτή ενάντια  στους καταμετρητές, και έβαλε  τους εργολάβους, ήταν επιζήμιο αυτό.
Οι ρευματοκλοπές γνωρίζετε όλοι σας, για να μην αναφερθώ σε τι ποσοστό έχει φτάσει. Έχει ξεπεράσει το 1/3 των καταναλωτών. Καταλαβαίνετε τι ζημιά υπάρχει. Οπότε, πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτή η επιχείρηση, ο Όμιλος όπως έγινε, ότι πρέπει να σταθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Και επειδή η εκπαίδευση δεν κληρονομείται. Γίνεται μέσα από συνεχή επιμόρφωση. Αυτό που  κάνατε σαν Σύλλογος, δίνει μία  προοπτική στον κλάδο των καταμετρητών και πρέπει,  θεωρώ το επόμενο  χρονικό διάστημα, να επιμορφωθείτε  και σε άλλα επίπεδα.
Και ίσως, θα προκαλέσω λίγο με τη κουβέντα που θα πω. Ίσως είναι  και η ώρα να μπείτε και εσείς  στον τεχνικό κόσμο με μία αλλαγή ειδικότητος.
Διότι πράγματι, όπως είπε και ο Πρόεδρός σας, είναι μία  επικίνδυνη δουλειά. Είναι μία επικίνδυνη δουλειά, όπως είναι επικίνδυνη και του τεχνίτη. Σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι εναερίτης, είτε είναι ορύχος, είτε είναι στη παραγωγή.
Εγώ δεν θέλω να κάνω διαπιστώσεις για μία γενικότερη πολιτική, γιατί  όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία 2 χρόνια πως εξελίχθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, πως βάλλεται η κοινωνία μας σήμερα από τα μνημόνια, τους τροϊκανούς και από τη κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις που περάσανε.
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε. Το θέμα είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε  και εδώ θα συμφωνήσω, γιατί ειπώθηκε από τον Πρόεδρό σας, αλλά θα το πω έτσι όπως το έλεγε ο Δαρβίνος. Οι ζωντανοί οργανισμοί που προσαρμόζονται γρήγορα στα δρώμενα, αυτοί επιβιώνουν.
Πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν, ότι  είμαστε υποχρεωμένοι να μην ακολουθούμε τις εξελίξεις. Να τρέχουμε μπρος από τις εξελίξεις και να σηματοδοτούμε τις εξελίξεις.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τρέξαμε  πίσω από τις εξελίξεις και  για αυτό βρεθήκαμε εδώ που  βρεθήκαμε και δεν ξέρω εάν  καταλαβαίνετε τι λέω.
Να σας δώσω να καταλάβετε. Δυστυχώς, η επιχείρηση άλλαξε μορφή. Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε. Το αντιληφθήκαμε όλοι. Βάλαμε το ΔΕΔΔΗΕ, βάλαμε το ΑΔΜΗΕ. Ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό;
Να μην κοροϊδευόμαστε πίσω από  το δάχτυλό μας. Δεν ήμασταν. Δυστυχώς, οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν ραγδαία και πρέπει να αναλογιστούμε και να δούμε ως συνδικάτο τι θα κάνουμε.
Και όταν λέω εργασιακές σχέσεις, έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλα ζητήματα που μας αφορούν όλους και  αφορούν και τη κατηγορία σας, που είναι η συνέχεια της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης. Ειδικά επιδόματα, μεταθετότητα.
Μία συλλογική σύμβαση που θα καλεστούμε ως Ομοσπονδία να υπογράψουμε  συμπληρωματική, και εκεί πέρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Να μας  βρούνε προετοιμασμένους.
Έχουμε το θέμα του ασφαλιστικού. Τρία είναι τα κομμάτια που αφορούν εμάς πρωτίστως. Η ΔΕΗ που σας ανέφερα με τον μετασχηματισμό της, έτσι όπως έγινε και θεωρώ ότι δεν έγινε με τις προϋποθέσεις που έπρεπε να γίνει.
Το δεύτερο κομμάτι είναι  οι εργασιακές σχέσεις, που τρέχουν  ραγδαία και το τρίτο είναι το ασφαλιστικό, που μας απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, τις τελευταίες 3 μέρες.
Διότι, φαίνεται ότι δυστυχώς βρίσκεται  σε πλήρη αποσύνθεση το ασφαλιστικό. Για να κλείσω, γιατί δεν θέλω να σας φάω το χρόνο. Εμείς, όπως σας  είπε και ο Πρόεδρος και θα συμφωνήσω μαζί με τον Πρόεδρο, έχουμε δύο τρόπους.
Ο ένας τρόπος είναι ο  αγώνας, αλλά ο άλλος τρόπος είναι  αλλαγή πλεύσης πολιτικής. Μία αλλαγή πλεύσης πολιτικής που θα είναι  πιο τεκμηριωμένη, θα έχει προτάσεις, σαν τη δικιά σας πρόταση Πρόεδρε. Θα δείχνει προοπτική, θα ξεφεύγει από την πολιτική του ενός ανδρός. Θα πηγαίνει σε μια πολιτική συλλογική, ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο και θα συμφωνήσω με τον Πρόεδρο, ενωμένοι να έχουμε τη δυναμική και την ισχύ για να αλλάξουμε τα πράγματα.
Διότι αν δεν τα αλλάξουμε, δυστυχώς το 2013 θα είναι χειρότερο  από το 2012. Θα σας ευχηθώ και πάλι χρόνια πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: