DEH

DEH

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Στρατηγικός στόχος η αναθεώρηση του Μνημονίου για την πολιτική ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

του Μιχάλη Αγραφιώτη
στο kozan.gr
Τα πρώτα σημάδια για την σίγουρη αναποτελεσματικότητα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ δεν θα αργήσουν να φανούν. Σύντομα θα φανεί ότι το Μνημόνιο, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα εκπληρωθούν, αφού κάθε προσπάθεια για ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι απαγορευτική για την περιοχή και τη χώρα. Με οργανωμένες ενέργειες μπορεί να αναθεωρηθεί η πολιτική που σχεδιάζεται, αφού ήδη τα εμπόδια είναι πολλά και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης παρατείνεται μέχρι και το 2015.
Αν η Ελληνική κυβέρνηση πιεστεί και προσπαθήσει να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου σε ένα σοβαρό
θέμα όπως της ενεργειακής πολιτικής, τότε θα πραγματοποιήσει την πρώτη νίκη επί της ουσίας του Μνημονίου. Το πλαίσιο που προσδιορίζει το Μνημόνιο διακρίνεται εκ των προτέρων ως λανθασμένο και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία όσον αφορά την εξυγίανση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, αφού θα προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας, αλλά και στον ανταγωνισμό.
Σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, χωρίς την αξιοποίηση του φθηνού λιγνίτη, που τα αποτελέσματα της χρήσης του δεν επιβαρύνουν τη σημερινή ΔΕΗ, τα πράγματα θα είναι τελείως ανατρεπτικά σε σχέση με σήμερα. Με κέρδη εμφανίζονται οι επιχειρήσεις ενέργειας που λειτουργούν επικουρικά σε σχέση με την επιχείρηση λόγω του ιδιόρρυθμου καθεστώτος. Σε ένα περιβάλλον καθαρά ιδιωτικού χαρακτήρα με όλες τις ευθύνες να αναλογούν στον ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν πρόκειται να είναι. Επίσης, ρόδινα δεν πρόκειται να είναι τα νέα δεδομένα για τους καταναλωτές, αλλά και την τοπική κοινωνία συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων.
Πριν προχωρήσει η τρόικα και η κυβέρνηση σε υλοποίηση και υπόδειξη των σχεδιασμών οφείλουν πρώτα να αναλογιστούν τις συνέπειες από την ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος, αλλά και τη ενδεχόμενη ζημιά που πιθανώς να έχει ο ιδιώτης από τη ΔΕΗ, που λειτουργεί σε πολύ διαφορετικό περιβάλλον και διαφορετική νοοτροπία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση οφείλει να δει τα παραδείγματα των Ευρωπαϊκών χωρών και έπειτα να προχωρήσει σε υλοποίηση ενός αρνητικού σχεδιασμού.
Οι τοπικοί φορείς, τώρα πριν είναι αργά οφείλουν με μελέτη και στοιχεία να προειδοποιήσουν για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση -και ίσως και την ίδια την τρόικα- για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πρόχειρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γιατί όπως φαίνεται και σ’ αυτό το κομμάτι θα ακολουθήσει ένα ακόμη φιάσκο, όπως στην περίπτωση του σχεδίου «Αθηνά», που μόνο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος δεν κινήθηκε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: