DEH

DEH

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΗ: διαπαραταξιακή «σύσφιγξη» των συνδικαλιστικών ομάδων

Τα όσα αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή για τη σωρεία διαχειριστικών ατασθαλιών του πρώην προεδρείου της ΕΤΕ ΔΕΗ (Ενωση Τεχνικών) την περίοδο 2010 - 2011 είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Το γεγονός μάλιστα ότι η «επίθεση» στο Ταμείο της ΕΤΕ ΔΕΗ, με στοιχεία και αποδείξεις της εξελεγκτικής επιτροπής, έλαβε χώρα ενώ είχε προηγηθεί η εισαγγελική έρευνα για τη διαχείριση του Ταμείου της ΓΕΝΟΠ που κατέληξε στο περίφημο Πόρισμα Ρακιντζή δείχνει το μέγεθος της παρακμής του συνδικάτου.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης του σκανδάλου που αποκάλυψε η «Κ», αλλά απασχολεί το συνδικάτο εδώ κι ένα χρόνο
περίπου, είναι οι οριζόντιες σχέσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών ομάδων. Η κοινή δράση συνδικαλιστών από διαφορετικές παρατάξεις χαρακτηρίζει την πορεία του πρωτοβάθμιου σωματείου της ΕΤΕ ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κυρίαρχο σωματείο των τεχνικών της ΔΕΗ έχει την τελευταία δεκαετία αναδείξει ηγετικά στελέχη στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ. Από την ΕΤΕ ΔΕΗ προέρχεται ο σημερινός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, αλλά και ο προηγούμενος Ν. Πιλαλίδης, ο Ρίζος Ρίζος, ο Β. Μπουζούλας, ο Αντώνης Καρράς κ.ά.
Η οριζόντια αυτή «σύσφιγξη» συνδικαλιστών δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαφάνειας και ελέγχου από πλευράς των παρατάξεων που εκπροσωπούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα. Ετσι, αποτελεί κοινό μυστικό στον συνδικαλιστικό κόσμο της ΔΕΗ η στενή σχέση του πρώην ταμία της ΕΤΕ ΔΕΗ που κατηγορείται για διασπάθιση του Ταμείου του σωματείου με τον Ρίζο Ρίζο, που τον Φεβρουάριο του 2011, υπό το βάρος σοβαρών δημοσιογραφικών αποκαλύψεων, υποχρέωθηκε να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του οργανωτικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ. Αυτό που όμως προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ατιμωρησία στελεχών που αποδεδειγμένα εμφανίζονται να έχουν εμπλακεί σε οικονομικά σκάνδαλα. Η δύναμή της εξακολουθεί να είναι το ίδιο σημαντική.
Για παράδειγμα, το πόρισμα της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΤΕ με τις σοβαρές κατηγορίες εις βάρος του, το οποίο μάλιστα είχε κατατεθεί στον εισαγγελέα από το διάδοχο προεδρείο του σωματείου, δεν εμπόδισε την αναρρίχησή του σε ηγετικό στέλεχος της ΓΕΝΟΠ. Ως αυτονόητη εξέλιξη την είδε ο συνδικαλιστικός κόσμος της ΔΕΗ, γνωρίζοντας πώς λειτουργούν οι πολύχρωμες παραταξιακές ομάδες. Ο συνδικαλιστής, δηλαδή, που κατηγορείται ότι καταχράστηκε το Ταμείο των μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου θα έχει ηγετικό ρόλο στην ομοσπονδία των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Η αυτονόητη αυτή εξέλιξη των πραγμάτων για το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ είναι που έκανε πολλούς συνδικαλιστές να ανησυχήσουν και να αναρωτιούνται γιατί η «Κ» προέβη σε αυτές τις αποκαλύψεις, υπό την σαφή έννοια ότι πρόκειται για απολύτως γνωστά και αποδεκτά για το συνδικάτο γεγονότα.
Τα πορίσματα της Εξελεγκτικής Επιτροπής, πάντως, κατατέθηκαν στον εισαγγελέα στις 21/3/2012 από το νέο προεδρείο της ΕΤΕ ΔΕΗ. Η καταγγελία υπογράφεται από τον πρόεδρο Αγγελο Βλαστό και τους Κώστα Μανιάτη, Απόστολο Κωστόπουλο, Γιώργο Τσιτούρα και Κυριάκο Λυμπέρη.

Χρυσα Λιαγγου http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_03/02/2013_510064

Δεν υπάρχουν σχόλια: