DEH

DEH

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΓΑΜΩΝ Ή ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΑΥΤΕΚΩ

Από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν. 3863/2010 (που επεκτείνει τις ρυθμίσεις που αφορούν τη συνταξιοδότηση των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων που ισχύουν στο Δημόσιο και στους Φορείς Κύριας Ασφάλισης) με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 3863//2010 (που αφορούν την συνταξιοδότηση των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων στο Δημόσιο) προκύπτουν τα κάτωθι :

1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΓΑΜΕΣ Ή ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΛΚΟΥΝ ΤΟ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ 1.1.1983 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

Στην κατηγορία αυτή των θυγατέρων έχουμε :

α) Κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων.

β) Οι άγαμες θυγατέρες συνταξιοδοτούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους άγαμους γιους. Δηλαδή δικαιούνται σύνταξη εφόσον ανίκανες ή ανήλικες, μετά δε την ενηλικίωσή τους, εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε δημόσια ΙΕΚ μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τα έτη φοίτησης που προβλέπει κάθε Σχολή και για ένα ακόμη έτος και πάντως όχι πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους.

2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΛΚΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ 31.12.1982.

α) Οι άγαμες θυγατέρες συνταξιοδοτούνται εφόσον είναι ανίκανες ή ανήλικες, μετά δε την ενηλικίωσή τους, εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε δημόσια ΙΕΚ και όχι πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους.

β) Οι άγαμες θυγατέρες που μέχρι 31.12.2010 έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να λάβουν σύνταξη, εφόσον πληρούν τα κάτωθι :

· Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο ή Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου (σήμερα ανέρχεται στο ποσό 364,45 € μηνιαίως).

· Να μην έχουν φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου αναγόμενο σε ετήσια βάση.

· Να μην λαμβάνουν άλλη σύνταξη και να μην έχουν ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, για χρόνο με βάση τον οποίο να προσδοκούν να θεμελιώσουν δικαίωμα ανταποδοτικής σύνταξης.

Στις περιπτώσεις αυτές η χορηγητέα ΣΥΝΤΑΞΗ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2πλάσιο του Κατωτάτου Ορίου Σύνταξης του Δημοσίου (σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 728,90 €).

3. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΓΑΜΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ.

Με εξαίρεση τις άγαμες θυγατέρες που σπουδάζουν και όχι πέραν του 24ου έτους και τις ανίκανες με ποσοστό 67% και άνω, η σύνταξη των ενηλίκων άγαμων θυγατέρων υφίσταται περιορισμούς.

Ειδικότερα

· Η σύνταξη καταβάλλεται ολόκληρη όταν το Συνολικό Μηνιαίο Πραγματικό Ακαθάριστο Εισόδημα δεν υπερβαίνει το 30πλάσιο του ημερομισθίου του Ανειδίκευτου Εργάτη (Η.Α.Ε).

· Η σύνταξη περιορίζεται κατά το 1/3 του ποσού όταν το Συνολικό Μηνιαίο Πραγματικό Ακαθάριστο Εισόδημα υπερβαίνει το 30πλάσιο του ΗΑΕ όχι όμως το 40πλάσιο του ΗΑΕ.

· Η σύνταξη περιορίζεται κατά το 1/2 του ποσού όταν το Συνολικό Μηνιαίο Πραγματικό Ακαθάριστο Εισόδημα υπερβαίνει το 40πλάσιο του ΗΑΕ όχι όμως το 50πλάσιο του ΗΑΕ.

· Η σύνταξη περιορίζεται κατά τα 3/4 του ποσού όταν το Συνολικό Μηνιαίο Πραγματικό Ακαθάριστο Εισόδημα υπερβαίνει το 50πλάσιο του ΗΑΕ όχι όμως το 60πλάσιο του ΗΑΕ.

· Η σύνταξη αναστέλλεται όταν το Συνολικό Μηνιαίο Πραγματικό Ακαθάριστο Εισόδημα υπερβαίνει το 60πλάσιο του ΗΑΕ.

Παρατηρήσεις

α) Στο Συνολικό Μηνιαίο Πραγματικό Ακαθάριστο Εισόδημα δεν συμπεριλαμβάνεται η κύρια και επικουρική σύνταξη.

β) Το Συνολικό Μηνιαίο Πραγματικό Ακαθάριστο Εισόδημα προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους, αυτού κατά το οποίο διενεργείται ο έλεγχος. Π.χ για να περιορισθεί η σύνταξη του 2010 λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του έτους 2008 που δηλώθηκαν το οικονομικό έτος 2009.

4. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΓΑΜΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΡΡΟΗΣ ΔΥΟ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.

α) Αναστέλλονται και οι δύο συντάξεις όταν το Συνολικό Εισόδημα, αφαιρουμένων των δύο συντάξεων και των επικουρικών, υπερβαίνει το ανώτατο όριο εισοδήματος (60πλάσιο).

β) Ελέγχεται μόνο η μικρότερη σύνταξη η οποία περιορίζεται ή αναστέλλεται όταν το Συνολικό Εισόδημα, αφαιρουμένων των ποσών των δύο συντάξεων και των επικουρικών, δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο εισοδήματος. Στη περίπτωση αυτή τα ποσά της μεγαλύτερης σύνταξης καθώς και της επικουρικής που απορρέει από αυτή, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος.

γ) Ελέγχεται μόνο η μικρότερη σύνταξη όταν το Συνολικό Εισόδημα προέρχεται μόνο από τα ποσά των δύο συντάξεων και των επικουρικών που απορρέουν από αυτές. Στη περίπτωση αυτή τα ποσά της μεγαλύτερης σύνταξης καθώς και της επικουρικής που απορρέει από αυτή, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος.

Στις περιπτώσεις (β) και (γ) η μεγαλύτερη σύνταξη καταβάλλεται στο ακέραιο χωρίς έλεγχο


5. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΑΜΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 21.7.2010.


ΠΟΣΟ ΔΗΛΩΘΕΝΤΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ σε ετήσια βάση

έως 30πλάσιου ΗΑΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ
Αμείωτη

από 30πλάσιο ΗΑΕ έως 40πλάσιο ΗΑΕ
Μείωση κατά 1/3

από 40πλάσιο ΗΑΕ έως 50πλάσιο ΗΑΕ
Μείωση κατά 1/2

από 50πλάσιο ΗΑΕ έως 60πλάσιο ΗΑΕ
Μείωση κατά 3/4

από 60πλάσιο και άνω
Αναστολή Σύνταξης

εάν ΗΑΕ = 31,32 € το 2008
31,32 Χ 30 Χ 12 = 11275,20
31,32 Χ 40 Χ 12 = 15033,60
31,32 Χ 50 Χ 12 = 18792,00
31,32 Χ 60 Χ 12 = 22550,40

Για τη συνταξιοδότηση των διαζευγμένων θυγατέρων έχουμε ανάλογη αντιμετώπιση.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Εκπρόσωπος Εργαζομένων
στο ΤΑΥΤΕΚΩ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή καταργούνται οι συντάξεις για τις΄άγαμες θυγατέρες κάτω των 50 ετών που ήδη τις παίρνουν (με γονείς ασφαλισμενους πριν το 1982)ή δεν κατάλαβα καλά?