DEH

DEH

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκό ηλεκτροσόκ για τα swaps της ΔΕΗ....

Αλλάζει αναγκαστικά η ελληνική πρόταση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο θέμα του λιγνίτη και τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔEH. Οι αντιρρήσεις και οι παρατηρήσεις, που κατατέθηκαν από συνολικά 22 ελληνικές και ξένες ενεργειακές επιχειρήσεις στη διαδικασία του market test, που ακολούθησε η Κομισιόν, ανατρέπουν τα έως τώρα ισχύοντα. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και ανάμεσα στους φορείς, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση των swaps της ΔΕΗ, καθώς η Κομισιόν δεν άναψε το
πράσινο φως στην πρόταση, που είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

Υστερα από αυτές τις εξελίξεις η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ), με πρωτοβουλίες της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη και του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, του διοικητή της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού και του Ν. Βασιλάκου προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), επεξεργάζεται νέες προτάσεις που θα υποβληθούν στην Κομισιόν. Επικρατέστερο σενάριο η εκχώρηση μέρους της συνολικής ισχύος των 900 MW, που η χώρα έχει δεσμευτεί να διαθέσει σε τρίτους μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων, τελικώς να γίνει από μία μονάδα και όχι από το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, που προβλέπει η αρχική πρόταση.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις που προβλέπουν να διατεθεί αυτόνομα η λιγνιτική ισχύς της μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, σε τρίτους μέσω μακροχρόνιας σύμβασης, προκειμένου να γίνει δεκτή από την Κομισιόν η ελληνική πρόταση για ανταλλαγή ισχύος swaps, ως ισοδύναμη της πώλησης ή ενοικίασης μονάδων.

Τα συμπεράσματα
Με εντολή του αρμόδιου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, η διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κωδικοποιούσε τα βασικά συμπεράσματα του market test, επισημαίνοντας την ανάγκη να υποβληθεί εναλλακτική πρόταση από την ελληνική πλευρά. Οι ξένες εταιρείες (μεταξύ αυτών η ιταλική EDISON και η τσεχική CEZ) που ενδιαφέρονται για τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, λέγεται ότι διατυπώνουν αντιρρήσεις για το μοντέλο swaps της ελληνικής πρότασης, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν. Εκφράζουν ενδιαφέρον για ανταλλαγές ενέργειας από συγκεκριμένες μονάδες, ώστε να διαθέτουν επιχειρηματική ευελιξία και αυτονομία διαχείρισης της λιγνιτικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι η προωθούμενη λύση επιτρέπει πρόσβαση όχι στη λιγνιτική παραγωγή αλλά σε ένα portfolio ενέργειας, που θυμίζει χρηματιστηριακό προϊόν, το οποίο αφορά εμπόρους μάλλον παρά παραγωγούς.

Τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν στη διαδικασία επιχειρηματικής διαβούλευσης της Κομισιόν και οι Έλληνες ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, (ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.), μέσω του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), του οποίου προεδρεύει ο Αναστάσης Καλλιτσάντσης. Ζητούν να μην αποκλειστούν από την πρόσβαση στον λιγνίτη και να απαλειφθεί από την επίσημη ελληνική πρόταση η προϋπόθεση της «φυσικής παρουσίας» μιας εταιρείας σε ξένη αγορά, για να δικαιούται να συμμετάσχει στη διαδικασία των swaps.

Επίσης συνηγορούν με την άποψη η λιγνιτική ενέργεια που θα παραχωρηθεί από τη ΔΕΗ να είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένες μονάδες. Προτείνουν να δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία που θα λάβει την ενέργεια της ΔΕΗ, να τη διαχειριστεί κατά βούληση, να την εισαγάγει εκείνη στην Ημερήσια Αγορά κ.λπ. Μερίδιο στη λιγνιτική παραγωγή της χώρας που θα περάσει σε τρίτους πέραν της ΔΕΗ, διεκδικούν και οι προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ζητούν να παραχωρηθεί κατ’ αναλογία του μεριδίου που κατέχει καθένας από αυτούς στην αγορά λιανικής.

Η νέα πρόταση
Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διαθέσει στην διεθνή αγορά Συμβάσεις Ανταλλαγής Ενέργειας (ΣΑΕ), παραγόμενης από λιγνιτικούς της σταθμούς με αντάλλαγμα τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας ίσης αξίας σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης («swaps»). Οι πρώτες τέτοιες ΣΑΕ σχεδιάζεται να υλοποιηθούν το 2012. Οι ΣΑΕ ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, από τις οποίες μπορεί να προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια.

Η πρώτη ομάδα θα αντλεί ενέργεια από μονάδες που, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, προβλέπεται να λειτουργούν μέχρι και το 2020 (μεταβατικές ΣΑΕ). Οι μεταβατικές ΣΑΕ θα έχουν συμβατική διάρκεια μέχρι το τέλος του 2020.

Η δεύτερη ομάδα θα αντλεί ενέργεια από μονάδες που προβλέπεται να λειτουργούν και μετά το 2020 (μακροπρόθεσμες ΣΑΕ). Οι μακροπρόθεσμες ΣΑΕ θα έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα και συμβατική διάρκεια δεκαπέντε ετών με δυνατότητα πενταετών ανανεώσεων

Τελεσίγραφο του Επιτρόπου Ενέργειας σε 19 χώρες
Η ΕΛΛΑΔΑ είναι μεταξύ των συνολικά 19 χωρών, που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη με τις οδηγίες του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ο Επίτροπος για θέματα ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ απειλεί τις 19 χώρες με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο, της κοινοτικής οδηγίας για υποχρεωτικό ιδιοκτησιακό διαχωρισμό μεταξύ της παραγωγής- τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και των εθνικών δικτύων μεταφοράς.

Η ενσωμάτωση έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις αρχές Μαρτίου, κάτι που δεν έχει γίνει από τα περισσότερα κράτη-μέλη. Ο διαχωρισμός των δικτύων είναι υποχρεωτικός από το 2012. Έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τις επόμενες εβδομάδες να γίνει αυτό από 7 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Δανία, Αυστρία, Τσεχία). Μέχρι το καλοκαίρι άλλες 9 χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία) θα πρέπει επίσης να ακολουθήσουν. Μεγαλύτερη καθυστέρηση αναμένεται από Ισπανία, Βέλγιο και Ουγγαρία.

ΕΣΑΗ: Να μην αποκλειστούν οι Έλληνες ιδιώτες
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) υποστηρίζει ότι η πρόταση του ΠΕΚΑ δεν βοηθά τον ανταγωνισμό, ενώ αποκλείει τους Έλληνες ιδιώτες παραγωγούς, αυτούς που έδειξαν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, πραγματοποιώντας ως τώρα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Τονίζει ότι πραγματικά απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τον ΕΣΑΗ σημαίνει εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτροπαραγωγών σε όλες τις διαθέσιμες ενεργειακές πρώτες ύλες (λιγνίτη - υδάτινο δυναμικό) και διαφανή λειτουργία της αγοράς χονδρικής, η οποία προϋποθέτει:

* Άρση των στρεβλώσεων στη λειτουργία της αγοράς, στις δηλώσεις φορτίου και στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων,

* απόσυρση των παλαιάς τεχνολογίας, ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ,

* σύνδεση των τιμολογίων προς τον τελικό καταναλωτή με την τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας

Τέλος, ο ΕΣΑΗ ζητά αποτελεσματικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια στη διαμόρφωση του κόστους και στις αντίστοιχες χρεώσεις των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων στους καταναλωτές

απο την ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: