DEH

DEH

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τίνα Μπιρμπίλη: Να παραμείνουν στο Δημόσιο ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Υπέρ της άποψης ότι το Δηµόσιο πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο στα δίκτυα της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου και της ΕΥΔΑΠ τάσσεται η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρµπίλη.


Με συνέντευξή της στα «Νέα» επισηµαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυται η διάθεση πακέτου µετοχών της ΔΕΗ στο πλαίσιο των προγραµµατιζόµενων αποκρατικοποιήσεων, ενώ σε σχέση µε την αξιοποίηση του Ελληνικού παρατηρεί πως το σχέδιο πρέπει να περιλαµβάνει τη δηµιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και τη διάθεση εκτάσεων για πράσινο σε υποβαθµισµένες περιοχές της Αθήνας.
Όσο για τις επιθέσεις που δέχεται ακόµη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αποφεύγει, όπως λέει, να συνεισφέρει στο «σίριαλ» και χαρακτηρίζει µίζερες προσεγγίσεις
 εκείνες που προωθούν την οικοδόµηση κάθε σπιθαµής γης.

Ερωτώμενη για το εάν θεωρεί ότι η ΔΕΗ θα µπορούσε να περιλαµβάνεται στους υπό πώληση οργανισµούς, η κ. Μπιρμπίλη απάντησε ότι «το σηµαντικό θέµα σήµερα είναι η αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, µε στόχο τον εκσυγχρονισµό και την ανασυγκρότηση της επιχείρησης. Οι παρεµβάσεις αυτές αφορούν την αποτελεσµατική λειτουργία της, τον εξορθολογισµό και τη διαφάνεια των δαπανών της και το επενδυτικό πρόγραµµά της, µε παράλληλη άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς. Μόνο έτσι θα µπορέσει η επιχείρηση να αναπτύξει τον απαραίτητο δυναµισµό που θα της επιτρέψει να καταστεί σηµαντικός περιφερειακός παίκτης σε ενεργειακά θέµατα. Με τον τρόπο αυτόν, θα διασφαλιστεί σηµαντικό όφελος για τους καταναλωτές και ταυτόχρονα όφελος για τους µετόχους της επιχείρησης.

 Όσον αφορά το ερώτηµά σας, βρισκόµαστε σε µια ιδιαίτερη χρονική στιγµή η οποία χαρακτηρίζεται από τις γενικότερες οικονοµικές συνθήκες, τη χαµηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσµα της ύφεσης και τις αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο, στην Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ως αποτέλεσµα, η αξία της ΔΕΗ όπως αποτιµάται χρηµατιστηριακά είναι σαφώς υποτιµηµένη. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν ενδείκνυται ως χρόνος προβληµατισµού για τη διάθεση πακέτου µετοχών της επιχείρησης».

Ερωτώμενη εάν πιστεύει ότι κάποιοι οργανισµοί πρέπει να εξαιρεθούν από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, η υπουργός απάντησε ότι «δεν πρέπει να είµαστε δογµατικοί. Ωστόσο, σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας».

Για το θέμα του Ελληνικού, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «η αξιοποίηση του Ελληνικού πρέπει να λάβει υπόψη και τη δηµιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, αλλά και τη διάθεση εκτάσεων για πράσινο σε άλλες υποβαθµισµένες περιοχές της Αθήνας. Η εµµονή σε κάποια στατικά ποσοστά δεν θα αποτελούσε ουσιαστική συνεισφορά στον διάλογο. Το σηµαντικό λοιπόν είναι να φροντίσουµε ώστε η αξιοποίηση του Ελληνικού να δηµιουργήσει υπεραξίες που θα επιτρέψουν τη µέγιστη δυνατή διάθεση χώρων για πράσινο, αλλά και άλλων κοινόχρηστων χώρων που θα διατεθούν για πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, τεχνολογικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν αναφέρθηκα στη µεγιστοποίηση του δηµόσιου οφέλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: