DEH

DEH

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αγωνιστική Συνεργασία ΕΤΕ/ΔΕΗ :Το «καθήκον» τους το έκαναν με την συμφωνία τους στο διαμελισμό της ΔΕΗ

Συνάδελφοι,

Πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης κρύβεται νέα αντιλαϊκή επέλαση, χωρίς τέλος, με σαρωτικά μέτρα που θα ισοπεδώσουν την ζωή μας. Αυτά τα μέτρα αποτελούν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν. Οι εργαζόμενοι με οργανωμένη πάλη μπορούν να τα ανατρέψουν και να προβάλουν την
 πολιτική που εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες.

Οι Αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής έτσι όπως αποτυπώνονται στο κείμενο των συμπερασμάτων θα φέρουν:

1. Μειώσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αφού οι «μισθοί θα πρέπει να βρίσκονται σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα».
2. Νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστική μείωση των προώρων συνταξιοδοτήσεων, αφού οι κυβερνήσεις αποφάσισαν «να ευθυγραμμιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής».
3. Λιτότητα χωρίς τέλος, αφού τα κράτη - μέλη συμφώνησαν «να προβλέψουν μηχανισμό («νομικές δεσμεύσεις») που θα βάζει "φρένο" στην αύξηση του δημόσιου χρέους».
4. Πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να προωθούν την ευελιξία με ασφάλεια (την αντιδραστική «ευελφάλεια)». Επίσης, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και μετακύλισή τους στις πλάτες των εργαζομένων, με αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
5. Νέες δραστικές περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές δαπάνες.
6. Νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το ξεπούλημα όποιας δημόσιας περιουσίας έχει μείνει, προκειμένου να εξοικονομηθούν 50 δις ΕΥΡΩ. Περίοπτη θέση στην λίστα έχει η πώληση της ΔΕΗ ολόκληρης ή μέρους (ποσοστό 17%), ανεξάρτητα πότε θα γίνει.

Τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας ότι δεν είναι «στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ» ή ότι εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας δεν απαντούν. Το «καθήκον» τους το έκαναν με την συμφωνία τους στο διαμελισμό της ΔΕΗ για την δημιουργία θυγατρικών στην Μεταφορά και την Διανομή.

Η απάντηση πρέπει να είναι δράση από τα κάτω για να αποκρουστεί κάθε βήμα παραπέρα ιδιωτικοποίησης (λίγα ακόμα έμειναν) αλλά και αγώνας για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ στις 14-3-2011 η πλειοψηφούσα ΠΑΣΚΕ δια στόματος Παναγόπουλου μέσα από την εισήγηση στο Δ.Σ. της ολομέλειας, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης «Θετικές και ότι συμβάλλουν στο να δοθεί μια ανάσα στην ελληνική οικονομία», έκανε λόγο για «τα οφέλη που αποκόμισε ο ελληνικός λαός από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στο δυσμενές κλίμα των αγορών για την ελληνική οικονομία», ακόμα μίλησε για άλλη μια φορά «για την ανάγκη ανάληψης ευθυνών από όλους μπροστά στην κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Είναι φανερό ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός από την ΓΣΕΕ, την ΓΕΝΟΠ μέχρι την ΕΤΕ στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για ακόμα μια φορά κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική αλλά και το ρόλο των παρατάξεων της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ και ΕΤΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ “ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ”) που όχι μόνο δεν οργανώνουν κανέναν αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική αλλά βάζουν πλάτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ και ΔΙΑΝΟΜΗΣ, την στιγμή που δεν είναι κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των πάνω από 9000 συναδέλφων ( ΔΙΑΝΟΜΗΣ-ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ και Υποστηρικτικών Διευθύνσεων) που μεταφέρονται στις θυγατρικές, την στιγμή που προωθούνται μέτρα που περικόπτουν δικαιώματα των εργαζόμενων με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ στην ΓΕΝΟΠ (Σας έχουμε ενημερώσει αναλυτικά με προηγούμενη ανακοίνωση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ), το μόνο ζήτημα που συζήτησαν, προκειμένου να κρύψουν τη συνενοχή τους και την ευθύνη τους στη πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ήταν οι προσλήψεις χωρίς όμως να απαντούν σε ποια ΔΕΗ και με ποια δικαιώματα θα προσληφθούν.

Συνάδελφοι,

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στο ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ ( Διαχωρισμός, πώληση Μονάδων, μειώσεις μισθών, παραπέρα μετοχοποίηση, ασφαλιστικό) και πρότεινε κινητοποιήσεις με το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Η θετική ψήφος μας στην πρόταση κινητοποιήσεων της ΕΤΕ είχε να κάνει μόνο με τις κινητοποιήσεις και όχι με το πλαίσιο που βάζει η ΕΤΕ.

Οι λαθροχειρίες που γίνονται σε ορισμένες ανακοινώσεις (ΕΤΕ κλπ) ότι η εισήγηση ψηφίστηκε με 30 υπέρ δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Την ανάγκη κινητοποιήσεων εμείς στηρίξαμε με βάση τις θέσεις μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: