DEH

DEH

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

«Kαμπάνα» πέντε ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης για το σύνολο των εργαζομένων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

     Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει «καμπάνα» πέντε ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης για το σύνολο των εργαζομένων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Έτσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015.

      Η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος.
Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση επιμένει οι επικουρικές συντάξεις να παραμείνουν ως έχουν, εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες αποδεικνύουν την οικονομική υγεία του αντίστοιχου επικουρικού ταμείου. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι, εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει οι συντάξεις αυτές αφενός να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και αφετέρου να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%.

     Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη θεωρείται επίσης η ισχύ του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για την περίοδο της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, ο χρόνος σπουδών, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.      
    Ωστόσο ασαφείς παραμένουν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου. Δηλαδή το πόσα έτη θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος να αναγνωρίσει και το κόστος το οποίο θα πρέπει να καταβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: