DEH

DEH

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΚΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ Η/Ε‏

                                                                 Απο: ΤΑ ΝΕΑ ONLINE
 Κοινωνικό τιμολόγιο που θα προβλέπει μηδενικές αυξήσεις ή ακόμη και μειώσεις για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιθανώς ακόμη και για χαμηλοσυνταξιούχους, πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με ισχύ από φέτος.

   Το υπουργείο έχει κάνει δεκτή σχετική εισήγηση που απέστειλε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά καθυστερεί τις τελικές ανακοινώσεις καθώς σκοπεύει να κάνει πιο «φιλολαϊκό» το μέτρο, συμπεριλαμβάνοντας για τους ίδιους δικαιούχους και εκπτώσεις 10% επί των σημερινών τιμολογίων. Επίσης, εξετάζει για κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), η μείωση να είναι 20%. Επιδιώκει μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκπτωση του 20% να επεκταθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, όσους δηλαδή παίρνουν σήμερα το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Σε κάθε περίπτωση οι ωφελημένοι θα είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.
   Οσο για τις προϋποθέσεις υπαγωγής των δικαιούχων στη νέα κατηγορία τιμολογίου, η εφαρμογή του οποίου εκκρεμεί από το 2008, θα είναι οι εξής:
           Το νοικοκυριό να έχει μικρή κατανάλωση μεταξύ 0-800 kWh ή το πολύ έως 1.000 kWh το 4μηνο. Τα νοικοκυριά που έχουν τέτοιες καταναλώσεις είναι τα μονομελή, χαμηλοσυνταξιούχοι που διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα, οικογένεια όπου και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί με χαμηλό εισόδημα και διαμένει σε μικρής επιφάνειας διαμέρισμα κοκ. Η μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το 4μηνο στην Ελλάδα, που αφορά και την πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ, κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 1.100 και 1.300 kWh το 4μηνο.
            Το εισοδηματικό κριτήριο και συγκεκριμένα όσοι βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ετησίως. Τέτοια εισοδηματικά χαρακτηριστικά έχουν νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
            Το τρίτο κριτήριο είναι η χαμηλή κατανάλωση να αφορά κύρια κατοικία και όχι εξοχική. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, από το σύνολο των 5 και πλέον εκατ. οικιακών μετρητών πανελλαδικά, τα 2,3 εκατ. καταγράφουν έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Από αυτούς όμως περίπου 1 εκατ. μετρητές αφορούν τη δεύτερη κατοικία και τα εξοχικά.
    Για την υπαγωγή στη νέα κατηγορία θα γίνεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στον πάροχό του και εν συνεχεία διασταύρωση των εισοδηματικών κριτηρίων από το Τaxis και των καταναλώσεων ρεύματος από τη ΔΕΗ. Το εύλογο ερώτημα βέβαια είναι με ποιον τρόπο θα αναπληρώσει η ΔΕΗ τη μεγάλη χασούρα που θα έχει από το πάγωμα ή τις τυχόν μειώσεις που θα αποφασιστούν. Η απάντηση είναι μέσω αυξήσεων σε κάποιες άλλες κατηγορίες τιμολογίων, εν προκειμένω στην πλειονότητα των οικιακών, απόφαση που παραπέμπεται όπως όλα δείχνουν για το φθινόπωρο, χωρίς ακόμη στη ΡΑΕ- επομένως και στο υπουργείο- να έχουν καταλήξει σε ποσοστά.
Αύξηση και στο Τέλος ΑΠΕ
Αφού προηγηθεί η ανακοίνωση του κοινωνικού τιμολογίου, μια άλλη απόφαση αναμένεται από το υπουργείο και αφορά την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους, μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: