DEH

DEH

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΚΚΕ η ανεξαρτησία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να στηριχτεί στους λιγνίτες


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ Δυτ. Μακεδονίας
Καπετάν Φούφα 3 Πτολεμαΐδα τηλ:2463023490


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη διημερίδα του ΕΚΠ και της διοίκησης της ΔΕΗ, επιβεβαιώθηκε με τον ποιο επίσημο τρόπο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ότι μέχρι το 2020 θα έχουν κλείσει οι σταθμοί του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου. Θα μείνουν από τους υπάρχοντες ο ΑΗΣ Μελίτης και η μονάδα V του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Θα γίνει υπό προϋποθέσεις η Πτολεμαΐδα V και ίσως η Μελίτη II.
Ουσιαστικά θα μείνουν στην περιοχή 690-1600 MW ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες. Όλα αυτά θα επιχειρηθεί να δικαιολογηθούν στο όνομα του «βρώμικου» λιγνίτη, στην προστασία του περιβάλλοντος. Και εδώ κυβέρνηση και ΕΕ βρίσκουν πρόθυμο συμπαραστάτη και πρωταγωνιστή τους Οικολόγους Πράσινους.
Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να προστατευτεί το περιβάλλον, να μειωθούν οι ρύποι στην περιοχή, με το χτίσιμο νέων μονάδων μεγαλύτερης αποδοτικότητας αξιοποιώντας αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, που συγχρόνως θα μειώνουν την εκπομπή ρύπων. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ που υποχρεώνει την Ελλάδα να παραχωρήσει το 40% των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας στους ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους και μάλιστα με ρήτρα η ΔΕΗ να μη μπορεί να αγοράζει λιγνίτη από αυτά τα κοιτάσματα και αναφέρει ότι αυτό δεν είναι αντιφατικό με την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι καταστροφικοί σχεδιασμοί της ΔΕΗ και της κυβέρνησης, για την περιοχή και τη χώρα, χειροκροτήθηκαν από το σινάφι των βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων, και των τοπικών παραγόντων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ, ΔΑΚΕ της περιοχής. Τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που τους έταξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν φωτοβολταϊκά και αγριαγκινάρες για βιοκαύσιμα, ως γιατρικό για να μη μαραζώσει η περιοχή.
Το ΚΚΕ επιμένει ότι η ανεξαρτησία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να στηριχτεί στους λιγνίτες, στις ανανεώσιμες πηγές με βασικό και ασφαλές καύσιμο το λιγνίτη.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο και απαραίτητο, να προχωρήσουν άμεσα οι μονάδες Πτολεμαΐδα V, Μελίτη II, να εκσυγχρονιστεί η μονάδα V του Αγίου Δημητρίου. Να γίνουν σύγχρονες μονάδες στον ΑΗΣ Αμυνταίου και στον Άγιο Δημήτριο. Να προγραμματιστεί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 3500-4000 MW από τους λιγνίτες της περιοχής τουλάχιστον μέχρι το 2050. Οι λιγνίτες που υπάρχουν υπερεπαρκούν για ένα τέτοιο σχέδιο.
Μόνο με αυτό το σχεδιασμό μπορούν να διασφαλιστούν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών, να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής. Είναι προφανές ότι, αν η ΔΕΗ αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή της σε αυτά τα επίπεδα, κινδυνεύουν όχι μόνο οι μετεγκαταστάσεις αλλά συνολικά να εγκαταλειφθεί ολόκληρη η περιοχή στην τύχη της.
Παράλληλα η ανάπτυξη της περιοχής απαιτεί πλήρη αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από κρατικό φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος. Αυτό προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης για το σύνολο των εξορυγμένων εκτάσεων των ορυχείων και αυτών που θα εξορύσσονται, που θα υλοποιεί ο κρατικός φορέας προστασίας, αποκατάστασης και εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας με τη ΔΕΗ ενταγμένη σε αυτόν, 100% δημόσια, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διαχειρίζεται συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, είναι η λύση που χρειάζεται ο τόπος.
Αυτός ο σχεδιασμός, αυτή η πολιτική, είναι η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας. Μπορεί να συνδυαστεί με την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής μας. Έχει και συνέπεια και συνέχεια με το σήμερα και το αύριο.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται:
- Άμεση πρόσληψη 5000 εργαζομένων μόνιμου προσωπικού για την περιοχή μας, να σταματήσει το αίσχος του δουλεμπορίου, των εργολαβιών και των συμβασιούχων, να μη χαθεί η τεχνογνωσία στη ΔΕΗ.
- Μέχρι τότε να υπάρχει ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όλοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ να έχουν τις ίδιες αμοιβές με το μόνιμο προσωπικό. Η ΔΕΗ να εγγυηθεί μισθούς και ένσημα των εργαζομένων στις εργολαβίες. Μόνο έτσι θα διασφαλίζεται μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα από την ανεργία, τη φτώχεια και ανασφάλεια.
Αυτές οι πολιτικές απαιτούν την ανατροπή των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την ανυπακοή στις εντολές της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός που θα παίρνει υπ’ όψιν του τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας και του ελληνικού λαού. Χρειάζεται αυτό που το ΚΚΕ λέει λαϊκή εξουσία και οικονομία για να γίνει ο πλούτος που παράγουμε περιουσία και εισόδημα για τους εργαζόμενους και το λαό και όχι κέρδη για την πλουτοκρατία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη της ΔΕΗ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων το 2009, ξεπέρασαν το 1,6 δις € και το πρώτο τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε 523,1 εκατ. €. Την ίδια ώρα η μείωση μισθών και συντάξεων στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που για την περιοχή μας ξεπερνούν τους 20000, θα αφαιρέσει πάνω από 150 εκατ. € πόρους από την περιοχή και φυσικά θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχια και ανεργία τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας.
Το ΚΚΕ καλεί την Εργατική Τάξη, τους εργαζόμενους της περιοχής μας, να συσπειρωθούν στις γραμμές του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ, να εντείνουν τους ταξικούς αγώνες, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, να ανατρέψουν τους συσχετισμούς δυνάμεων που είναι προϋπόθεση για τη λαϊκή εξουσία και το Σοσιαλισμό που μπορεί να δώσει ριζικές λύσεις για το λαό και τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: