DEH

DEH

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ανανεώσιμες με... χίλια ονειρεύεται η Μπιρμπίλη

Ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να προσεγγίσει τον κοινοτικό στόχο 20-20-20.
Αυτός προβλέπει ότι μέχρι το 2020, το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, να γίνει εξοικονόμηση 20% και να μειωθούν οι εκπομπές κατά 20%. Η εξειδίκευση του στόχου για την Ελλάδα προβλέπει:

* το 20% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχονται από ΑΠΕ

* το 10% των καυσίμων για μεταφορές να είναι βιοκαύσιμα
* μείωση των εκπομπών αερίων κατά 4%.
Για την επίτευξη του εθνικού στόχου, το σενάριο που πρέπει να εφαρμοστεί, προβλέπει από φέτος μέχρι το 2020 να προστίθενται στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κ.λπ.) συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ. Δηλαδή, από 4.523 μεγαβάτ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) σήμερα, να φτάσουν τα 14.968 μεγαβάτ το 2020. Ειδικότερα, τα αιολικά από 1.042 μεγαβάτ σήμερα πρέπει να γίνουν 4.303 το 2015 και 7.500 μεγαβάτ το 2020. Τα φωτοβολταϊκά από 184 στο τέλος του 2010 να γίνουν 1.270 μεγαβάτ το 2015 και 2.567 το 2020.
Τα μεγέθη αυτά πρέπει να συγκριθούν με τα μόλις 120 μεγαβάτ νέων μονάδων ΑΠΕ, κάθε μορφής, που προστίθενται κάθε χρόνο στο σύστημα. Η μόνη μορφή ΑΠΕ που έχει σχετικά υψηλή διείσδυση είναι τα φωτοβολταϊκά, καθώς από μήνα σε μήνα αυξάνουν κατά περίπου 10 μεγαβάτ. Αντίθετα, στα αιολικά, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, δεν συνδέθηκε ούτε ένα μεγαβάτ. Την ίδια στιγμή μονάδες ΑΠΕ με ισχύ πάνω από 7.000 μεγαβάτ διαθέτουν άδεια παραγωγής και άδεια εγκατάστασης. Ωστόσο, οι επενδύσεις καθυστερούν λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας και των προσφυγών στο ΣτΕ.

Τα 16 δισ. από τα 22 στις ΑΠΕ
Παρ' όλα αυτά το υπουργείο ευελπιστεί ότι ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τις ΑΠΕ θα προσφέρει διέξοδο στις επενδύσεις που λιμνάζουν, αν και αναγνωρίζει ότι το σενάριο επίτευξης των στόχων είναι δυνατόν και να ακυρωθεί σε ένα ποσοστό από παράγοντες όπως η οικονομική κρίση. Συνολικά δε εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα πρέπει να φτάσουν τα 16 δισ. ευρώ και συνολικά στην ενέργεια (αντικατάσταση συμβατικών μονάδων και νέες μονάδες) τα 22 δισ. ευρώ.
Μετά την κατάργηση του Συμβουλίου Εθνικής ενεργειακής Στρατηγικής, η Τίνα Μπιρμπίλη όρισε επιτροπή που θα μελετήσει θέματα ενεργειακού σχεδιασμού και ενεργειακής πολιτικής. Σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και του ΔΕΣΜΗΕ, του ΚΑΠΕ, της Greenpeace και καθηγητές. Ωστόσο απουσιάζει παντελώς ο τομέας του πετρελαίου που καλύπτει ακόμη το 40% της ενεργειακής ζήτησης, όπως και ο ιδιωτικός τομέας στη συμβατική ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που σχολιάζεται αρνητικά. *

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: