DEH

DEH

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ

     του Μιχάλη Ραμπίδη

Έκτρωμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το Π.Δ. που δεν επιδέχεται καμία τροποποίηση παρά μόνον απόρριψη, γι’ αυτό το επιστρέφει στον υπουργό εργασίας κ Λοβέρδο ως επιεικώς απαράδεκτο.
Οι λέξεις δεν έχουν τίποτα κακό όταν περιγράφουν συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές.
‐Μείωση αποζημίωσης απολύσεων στο μισό (50%)
‐Αύξηση από 2 σε 5% του ποσοστού των απολύσεων.
‐Δημιουργία της γενιάς των 500 Ε για τους νέους, αντί αυτής των 700 Ε.
‐Κατάργηση της προσφυγής στη διαιτησία.
‐Μείωση της αμοιβής των υπερωριών.
‐Κατάργηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΓΣΣΕ) και δυνατότητα για χειρότερες ρυθμίσεις σε κλαδικές, επιχειρησιακές κ.λ.π. συμβάσεις.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αρνούνται ως θετικές τις ρυθμίσεις, ισχυριζόμενοι ότι ποτέ δεν τις ζήτησαν.
Στο περιβόητο μνημόνιο αναφέρονται με σαφώς ηπιότερους χαρακτηρισμούς σύμφωνα και με τις
αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών Κουτσελά‐Κουτσιούκου.
Και όλα αυτά με την υπογραφή ενός εξπρές Προεδρικού Διατάγματος , ούτε καν συζήτηση στη βουλή (όχι ότι ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει κάτι) για να δούμε και κάποιους τοπικούς συντρόφους βουλευτές που σούμπιτο ψήφησαν το μνημόνιο με το ΔΝΤ πόση ευαισθησία έχουν με εργατικά δικαιώματα και
κατακτήσεις. Θα περιμένουμε όμως την συνέπεια και την ευαισθησία τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για να συμπεράνουμε και την μελλοντική στάση τους, αν αποτολμήσουν να διοικήσουν τις περιφέρειες του Καλλικράτη …..
Οι απαράδεκτες αλλαγές που επιβάλει το Π.Δ. αυξάνουν την ανεργία , την κερδοφορία και τελικά τις τιμές προϊόντων , ενώ μειώνουν τις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.
Μ’ αυτές τις ρυθμίσεις θα εξοφλήσετε τα 300 δις Ε και τα άλλα 110 δις Ε που θα μας δανείσει η τρόικα κύριε πρωθυπουργέ;
Δυστυχώς δεν έχουμε τίποτε καλύτερο να περιμένουμε από μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, που με περίσσιο θράσος και ανενδοίαστα ανατρέπει θεμελιώδεις κοινωνικούς θεσμούς, που οικοδομήθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες. Με κεκτημένο την ΕΓΣΣΕ τα τελευταία 35 χρόνια το Σ.Κ. καθιέρωσε το πάτωμα πάνω στο οποίο οικοδομούταν οι άλλες συμβάσεις, γιατί έτσι μας έλεγαν ότι γίνεται στις ελεύθερες οικονομίες.
Ο Υπουργός εργασίας της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, με τις συνεχείς κολοτούμπες του
αυτοδιασσύρεται και είναι αναμφισβήτητα ο κ Λοβέρδος ο υπουργός με τις χειρότερες για τους
εργαζόμενους μεταρρυθμίσεις όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων.
Το Π.Δ. που μας γυρίζει στο μεσαίωνα, εκφράζει το αξιακό και καλοκρυμένο πολιτικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλιστικής του κυβέρνησης.
Το κοινωνικό κράτος χρειάζεται πολλούς αγώνες, θυσίες και χρόνο για να οικοδομηθεί και ελάχιστο να κατεδαφιστεί. Θερμά συγχαρητήρια πρόεδρε της διεθνούς σοσιαλιστικής κ Γ. Παπανδρέου τα κατάφερες περίφημα, εκφράζοντας πάντα την εργατική τάξη, το λαό και τελευταία το πατριωτικό συμφέρον.
Είναι τυχαίο ότι η πρώτη μεταπολιτευτική ΕΓΣΣΕ υπεγράφη το 1975 από την ΄συντηρητική’ κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή με τον ‘αντεργάτη’ υπουργό εργασίας Λάσκαρη Κων/νο;
Είναι τυχαίο ότι την καταργεί το 2010 ο γιός του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος και ο
κολοτούμπας υπουργός του κ Λοβέρδος;
Eίναι τυχαίο που ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ Φέρεντς Γκούρτσαν ομολόγησε τελευταίαενώπιον των βουλευτών του ότι ‘μέρα‐νύχτα λέγαμε ψέματα’.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο αν θυμηθούμε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί η αλήθεια υπάρχει, το ψέμα εφευρίσκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: