DEH

DEH

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη στην περιοχή μας

ΜΕ… ΕΦΟΔΟ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Η ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ  Η Τίνα Μπιρμπίλη συστήθηκε: «Είμαι η υπουργός…» και παρουσίασε και την συνοδεία της, τον γ.γ. του υπουργείου κ. Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό. Χωρίς να συνοδεύεται από κανέναν άλλον και χωρίς να έχει ενημερωθεί κανένας αρμόδιος παράγοντας ή ακόμα και οι βουλευτές του Νομού η κα Μπιρμπίλη, επισκέφθηκε το διοικητήριο αλλά και την 1 και 2 μονάδα του σταθμού. Μίλησε με την διοίκηση αλλά και με πολλούς εργαζόμενους για τα θέματα του λιγνίτη και της ΔΕΗ. Στη συζήτηση κάποια στιγμή αναφέρθηκε και το ζήτημα της Ακρινής. Η κα Μπιρμπίλη αποφάσισε τότε να επισκεφθεί επιτόπου το χωριό και να μιλήσει με τους κατοίκους. Φυσικά το θέμα που κυριάρχησε είναι η μετεγκατάσταση που το έθεσαν με επιτακτικό τρόπο οι κάτοικοι ενώ δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες για την συνολική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (που ήδη έφτασε στη Ν.Α. Κοζάνης) που δεν περιλαμβάνει την μετεγκατάσταση της Ακρινής. Η κα Μπιρμπίλη υποσχέθηκε ότι θα διορθωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΝΗΣ  Οι κάτοικοι ζήτησαν χρονοδιάγραμμα και η υπουργός τους είπε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα και πως αυτό που προέχει τώρα είναι η εξεύρεση των κονδυλίων που θα διασφαλίσουν την μετεγκατάσταση. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, η εντύπωση που αποκόμισαν από την παρουσία της υπουργού είναι πολύ θετική καθώς κάνουν λόγο για μια πολύ απλή, χαμηλών τόνων και προσιτή προσωπικότητα.





ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕ: ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΤΟ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΝΗΣ. Η κα Μπιρμπίλη στις συσκέψεις που προήδρευσε παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων επανέλαβε την βούληση της κυβέρνησης να διαφυλάξει τον κυρίαρχο ρόλο της ΔΕΗ στην ενέργεια και αναφέρθηκε στην άμεση δρομολόγηση, από το Δ.Σ. της επιχείρησης με την στήριξη της πολιτείας, της κατασκευής των δύο μανάδων στην Πτολεμαϊδα και στη Μελίτη. Όπως τόνισε για την μονάδα 2 στη Μελίτη αυτή θα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ. Η υπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει και στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας με εργαζόμενους αλλά και κατοίκους των Δ.Δ. Ποντοκώμης και Προαστίου. Θερμή υποδοχή της επεφύλαξαν συνδικαλιστές και κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Ποντοκώμης.  

¨Εξω απο την πύλη στην είσοδο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μερικοί εκ των συγκεντρωμένων φώναξαν συνθήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και του ασφαλιστικού ζητήματος που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην επικαιρότητα. Από τους συγκεντρωμένους τον λόγο πηρέ ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Κάτανας και ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΩΣΗ Γιάννης Μανές. Και οι δυο έθεσαν το ζήτημα του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ των προσλήψεων της αντικατάστασης των μονάδων και της διατήρησης του Λεκανοπεδίου ως ενεργειακού κέντρου της χώρας. Στην αίθουσα του εστιατορίου του σταθμού μίλησε σε εργαζόμενους και φορείς παρουσία του προέδρου της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού. Λίγο αργότερα η Τίνα Μπιρμπίλη σε μια συμβολική κίνηση πάτησε το διακόπτη του stop στο κοντρόλ της πρώτης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα που κατασκευάστηκε το 1951 την οποία εγκαινίασε ο βασιλιάς Παύλος και ο τότε αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι η πιο παλιά και περισσότερο ρυπογόνος μονάδα του Λεκανοπεδίου η οποία δημιουργούσε πλείστα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή.

Εν. Εργ. ΔΕΗ: Στο τέλος, ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: