DEH

DEH

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Κ. Χατζήδακης: «Θα πρέπει να πάμε σε μία σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με ένα παράλληλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων. Θα είναι στοχευμένες»

Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ άσκησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Κανένας δεν θέλει να πάρει τη ΔΕΗ γιατί είναι στο χείλος της καταστροφής και δεν υπάρχει κανένας τρελός που να θέλει να αγοράσει ζημιές. Τη χειρότερη ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ του Σαμαρά. Δεν μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκανε την χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, την δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Θα περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στα τραγικά χάλια που μας κληρονόμησε, να έχει μία μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή.
Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «έχουμε παρουσιάσει ένα πολυπαραγοντικό σχέδιο το οποίο έχει δύο βασικές συνιστώσες, σωτηρία της ΔΕΗ με ενέσεις ρευστότητας και κάποιες παρεμβάσεις εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης της επιχείρησης», διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τα πάνω αλλά αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό στην τσέπη του καταναλωτή. Στο επίπεδο της εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ μιλάμε για μέτρα όπως το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων που μας κοστίζει ακριβότερα από το αν ήταν κλειστές. Θα πρέπει να πάμε σε μία σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με ένα παράλληλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων. Θα είναι στοχευμένες, θα αφορούν εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αυτούς που στο νέο πλάνο της εταιρείας δεν θα είναι αναγκαίοι για την επιχείρηση».
«Έχουμε μιλήσει για μία μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ όπως έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, θα μπορέσει να εισπράξει και η ΔΕΗ ένα ποσό με το οποίο θα μπορέσει να απομειώσει το χρέος της. Η κυβέρνηση για να στηρίξει τη ΔΕΗ και την ρευστότητά της, έρχεται και καταργεί τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλάει κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της. Η ΔΕΗ έχασε 600 εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια. Μιας και ήταν πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ, θα περίμενα να πουν μία κουβέντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Χατζηδάκη που έκανε δεκτό το αίτημά τους», πρόσθεσε.
«Το μεγάλο μου άγχος είναι να μείνει η επιχείρηση όρθια και να προχωρήσει μπροστά. Πρέπει η ΔΕΗ να μείνει όρθια και δεν μπορούν όλα να αντιμετωπιστούν με μαγικές συνταγές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και μίλησε για δύο ημερομηνίες ορόσημα για την εταιρεία, τις 24 Σεπτεμβρίου που βγαίνει η έκθεση του ορκωτού εκτιμητή και την 31η Οκτωβρίου που θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία με την ΕΕ για τα μέτρα εξυγίανσης.

Energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: