DEH

DEH

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Με «φουσκωμένο» βιογραφικό ο νέος διοικητής της ΔΕΗ!



Η κυβέρνηση λέει ότι κατέχει τίτλο MBA, αλλά ο ίδιος δεν τον αναφέρει στο βιογραφικό του...
Μυστήριο καλύπτει τα πραγματικά τυπικά προσόντα του νέου διοικητή της ΔΕΗ, καθώς ο κ. Γιώργος Στάσσης, που αναμένεται να προταθεί από το Υπερταμείο ως νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, παρουσιάζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως στέλεχος που κατέχει τον επίζηλο τίτλο MBA (Master in Business Administration), αλλά ο ίδιος δεν έχει περιλάβει τέτοιο τίτλο στο βιογραφικό του!
Το γεγονός ότι ο κ. Στάσσης, μηχανικός με προηγούμενη θητεία ανώτερου στελέχους στον ιταλικό, πολυεθνικό ενεργειακό όμιλο της ENEL θα προταθεί από το Υπερταμείο ως αντικαταστάτης του Μανώλη Παναγιωτάκη στην ΔΕΗ έγινε γνωστό από ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στις 29 Ιουλίου, στο οποίο γινόταν επίκληση πηγών από το υπουργείο Ενέργειας και, ειδικότερα, συνεργατών του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.
Στο βιογραφικό που συνόδευε το ίδιο ρεπορτάζ και, προφανώς, προήλθε από τις ίδιες πηγές του υπουργείου, αναφερόταν ότι «ο κ. Στάσσης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Έχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University».
Μια αντιπαραβολή, όμως, αυτών των στοιχείων για την εκπαίδευση του κ. Στάσση με το βιογραφικό που ο ίδιος δημοσιοποιεί μέσω της ιστοσελίδας Linkedin δείχνει ότι το υπουργείο «φούσκωσε» τους ακαδημαϊκούς τίτλους του, για να… προσφέρει στον Έλληνα μάνατζερ και ένα τίτλο, ιδιαίτερα σημαντικό μάλιστα, τον οποίο ο ίδιος δεν δηλώνει ότι κατέχει!
Ειδικότερα, ο κ. Στάσσης κάνει γνωστό μέσω της γνωστής ιστοσελίδας επαγγελματικής δικτύωσης ότι έχει βασικό τίτλο σπουδών πολιτικού μηχανικού από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Κίνγκστον, ένα από τα ιδρύματα μεσαίας κατηγορίας της Μ. Βρετανίας (μόλις πρόσφατα μπήκε στα 50 καλύτερα, στην 48η θέση).
Μετά τις τριετείς σπουδές του, την περίοδο 1994 – 1996, ο κ. Στάσσης δηλώνει ότι έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο ίδρυμα (1996 – 1997) και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Science – Msc) στο αντικείμενο της διαχείρισης έργων (Project Management).
stassis_linkedin
Πουθενά, όμως, στο βιογραφικό του κ. Στάσση δεν αναφέρεται ότι έχει λάβει τίτλο MBA, ο οποίος έχει μεγάλη απόσταση από ένα απλό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, όπως αυτός του υποψήφιου διοικητή της ΔΕΗ. Για να μπορέσει ένα στέλεχος επιχειρήσεων να γίνει δεκτός σε πανεπιστήμιο διεθνώς για σπουδές που οδηγούν στον τίτλο του MBA πρέπει να έχει προηγουμένως υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις επιχειρήσεων τουλάχιστον για τρία χρόνια.
Έτσι, στο διεθνή επιχειρηματικό χώρο, το MBA και ιδιαίτερα από ένα ίδρυμα που βρίσκεται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, θεωρείται ίσως ο πιο «βαρύς» τίτλος σπουδών που μπορεί να έχει ένα στέλεχος και αυτό αναγνωρίζεται από την αγορά, καθώς, όπως λέγεται συχνά, το MBA αποτελεί «διαβατήριο» για την είσοδο σε καλές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο κ. Στάσσης, όπως και το υπουργείο Ενέργειας, θα πρέπει το συντομότερο -και πάντως πριν γίνει η πρόταση στη γενική συνέλευση των μετόχων για την τοποθέτησή του- να διευκρινίσουν τι ακριβώς συμβαίνει με το «χαμένο» MBA, δηλαδή αν όντως έχει τέτοιο τίτλο ο υποψήφιος διοικητής και από ποιο ίδρυμα τον έχει λάβει.
stassis
Αν δεν κατέχει αυτό τον εξαιρετικά σημαντικό τίτλο ο κ. Στάσσης, θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκέστερα με ποια προσόντα θα μπορέσει να διοικήσει το μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας, με 38 παραγωγικές μονάδες, ο οποίος βρίσκεται μάλιστα σε δεινή θέση και η κυβέρνηση καθημερινά αναπαράγει σενάρια κατάρρευσής του.
Ακόμη και στο εσωτερικό της ΔΕΗ, το «ελαφρύ» βιογραφικό του κ. Στάσση αντιμετωπίζεται με αρκετή δυσπιστία. Όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη, τα προσόντα του είναι πολύ κατώτερα από αυτά προηγούμενων διοικητών, όπως ο Μ. Παναγιωτάκης ή ο Αρ. Ζερβός. Έχει, λοιπόν, ιδιαίτερη αξία να διευκρινισθεί αν ο κ. Στάσσης είναι πράγματι κάτοχος ενός τίτλου MBA και από ποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ώστε να γίνει περισσότερο πειστική η επιλογή του για αυτή την εξαιρετικά απαιτητική διοικητική θέση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: