DEH

DEH

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Τρίτο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ: Εξετάζεται «σπάσιμο» και πώληση του δικτύου ανά γεωγραφικές περιοχές

 
Κωνσταντίνος Φιλίππου 
 
Από μηδενική βάση, όσον αφορά τη μεθοδολογία, εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο τη διακηρυγμένη πολιτική πρόθεση για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πέραν του μοντέλου διάθεσης μειοψηφικού πακέτου του Διαχειριστή, στο τραπέζι βρίσκεται όχι μόνον το σενάριο διάθεσης πλειοψηφικού ποσοστού, αλλά και μια νέα για τη χώρα μας «συνταγή»: ο πλήρης διαχωρισμός του δικτύου διανομής ανά γεωγραφικές περιοχές και στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση κάποιων από τις εταιρείες που θα αναλάβουν περιφερειακά δίκτυα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι την πρόταση αυτή εισηγείται ο ίδιος ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Το μοντέλο του διαχωρισμού ανά γεωγραφικές περιοχές λειτουργεί στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, όπου δεν υπάρχει ένας Διαχειριστής σε εθνικό επίπεδο, αλλά πολλοί.

Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία του Joint Research Centre στη Γερμανία υπάρχουν 896 Διαχειριστές Συστημάτων Διανομής εκ των οποίων μόλις οι 75 έχουν στην κυριότητα τους δίκτυο που εξυπηρετεί άνω των 100.000 πελατών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ιταλία δραστηριοποιούνται 135 Διαχειριστές με δύο εξ αυτών να διανέμουν ρεύμα σε περισσότερους από 100.000 καταναλωτές. Στην Ισπανία ο αριθμός τους είναι 349, στη γειτονική Βουλγαρία 4 και από αυτούς 3 διανέμουν ρεύμα σε περισσότερους από 100.000 καταναλωτές.

Στη Ρουμανία, όπου θήτευσε μέχρι πρόσφατα ο κ. Στάσσης ως επικεφαλής της Enel, υπάρχουν 8 διαχειριστές συστημάτων διανομής. Και οι οκτώ έχουν άνω των 100.000 πελατών.

Οι μόνες χώρες που έχουν από έναν έως δύο Διαχειριστές, είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Η πρόταση για σπάσιμο και  του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε γεωγραφικές περιοχές, διερευνάται από την κυβέρνηση, κυρίως υπό το πρίσμα του κατά πόσον μπορεί να «τρέξει» άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπόσβεστη αξία του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ (γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης, υποσταθμοί, μετρητές) υπολογίζεται σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ σε 3,6 δις. ευρώ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μπροστά του ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα προς υλοποίηση, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και συστημάτων τηλεμέτρησης ύψους 1,5 δις. ευρώ, κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει από μόνος του ο Διαχειριστής.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: