DEH

DEH

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Προϋπόθεση για το ΥΠΕΝ η διασφάλιση των τηλεθερμάνσεων πριν το «σβήσιμο» Αμυνταίου και Καρδιάς

Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μονάδων θα ξεκινήσει μόνο εφόσον βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν να λειτουργούν αδιάλειπτα τα δίκτυα τηλεθέρμανσης
Αν και οι λιγνιτικές μονάδες ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς είναι οι πρώτες υποψήφιες προς απόσυρση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «σβήσιμό» τους δεν πρόκειται να δρομολογηθεί πριν υπάρξει λύση για τη συνέχιση λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας. 
Όσον αφορά την ακριβή «φόρμουλα» με την οποία θα
διασφαλισθεί η τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη 22 Αυγούστου θα αναλάβει και επίσημα τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης. 
Ωστόσο, όπως προσθέτουν, είναι δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των συγκεκριμένων μονάδων δεν θα ξεκινήσει να «τρέχει», προτού βρεθεί τρόπος ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αδιάλειπτα τα δίκτυα τηλεθέρμανσης.
Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η σταδιακή απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης τόσο για την προσαρμογή της επιχείρησης στο νέο ενεργειακό «τοπίο», όσο και για την μεσοπρόθεσμη οικονομική της εξυγίανση. 
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης έχει επισημάνει χαρακτηριστικά πως, λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η εταιρεία για δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες τής στοιχίζουν πλέον περισσότερο, από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά. 
Σε αυτό το σχέδιο απολιγνιτικοποίησης, ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται οι μονάδες στο Αμύνταιο και την Καρδιά. 
Παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας 
Μάλιστα, το σύνολο του ΑΗΣ Αμυνταίου έχει ήδη υπερβεί τις 17.500 ώρες λειτουργίας που, σύμφωνα με την Κομισιόν δικαιούτο να παράγει ηλεκτρική ενέργεια (και επομένως και θερμότητα), έχοντας υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης περιορισμένης διάρκειας, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών ρύπων. 
Έτσι, αν και η προηγούμενη κυβέρνηση εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση που, όπως υποστήριζε, αποσαφήνισε το όριο λειτουργίας των μονάδων στις 32.000 ώρες, σύμφωνα με την DG Envi το γεγονός ότι δεν έχουν ήδη αποσυρθεί αποτελεί παραβίαση της Οδηγίας. 
Τις 17.500 ώρες αναμένεται να εξαντλήσουν την επόμενη χειμερινή περίοδο και οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, οι οποίες τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, καθώς οι μονάδες 1 και 2 του εν λόγω ΑΗΣ έχουν ήδη «σβήσει».  
Στην περίπτωση του Αμυνταίου, όλα δείχνουν πως τη θέση του λιγνίτη για τη θέρμανση της πόλης θα πάρει η βιομάζα, καθώς την επόμενη άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των μονάδων παραγωγής θερμότητας ισχύος 30 ΜW, που θα τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση. 
Επίσης, μονάδα βιομάζας στο Αμυνταίο, για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, σχεδιάζει να εγκαταστήσει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 
Όσον αφορά την Πτολεμαΐδα, ωστόσο, είναι πιο αδιόρατο ποια μεταβατική λύση θα μπορούσε να βρεθεί, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», η οποία θα αναλάβει και την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης σημείωνε πως θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ η υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, για επέκταση στις 32.000 των ωρών λειτουργίας των μονάδων 3 και 4. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: