DEH

DEH

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Ευθύνες στο υπερταμείο επιρρίπτουν ξένοι μέτοχοι για την κατάσταση στη ΔΕΗ

deh2--2
 
Ευθύνες στους βασικούς μετόχους της ΔΕΗ, δηλαδή στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και στο ΤΑΙΠΕΔ, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εισηγμένη κοινωφελής επιχείρηση, επιρρίπτουν διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων με θέσεις στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ειδικότερα, προσάπτουν στη διοίκηση της κ. Ράνιας Αικατερινάρη στην ΕΕΣΥΠ ολιγωρία στην κινητοποίηση του management της ΔΕΗ προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την ενίσχυση των ταμειακών ροών της και τον εν γένει εξορθολογισμό του ισολογισμού της. Υπενθυμίζεται πως στο θέμα της ΔΕΗ και των ευθυνών των εκπροσώπων του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης έχει αναφερθεί προεκλογικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγές από το εξωτερικό αναφέρουν μεταξύ άλλων στην «Κ» πως fund managers επιχείρησαν να διαπιστώσουν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΕΕΣΥΠ για το θέμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών κατονομάζεται και το επενδυτικό κεφάλαιο Horizon Capital Management, που διά του ελεγχομένου από αυτό Horizon Growth Fund διατηρούσε μεγάλη θέση στη ΔΕΗ. Ο επικεφαλής της Horizon Capital Management μάλιστα απέστειλε τον περασμένο Μάρτιο επιστολή τόσο στη διοίκηση της ΕΕΣΥΠ όσο και στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρώντας να μάθει πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα όπως η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Πλην όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της «K», το μεν ΤΑΙΠΕΔ κάτοχος του 17% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δήλωσε αναρμόδιο, η δε ΕΕΣΥΠ φέρεται να μην απάντησε ποτέ στη σχετική επιστολή.
Να σημειωθεί πως η ΕΕΣΥΠ κατέχει άμεσα το 34,123% των μετοχών της ΔΕΗ και έμμεσα το 17% μέσω ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι θυγατρική της ΕΕΣΥΠ. Το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της ΕΕΣΥΠ ανέρχεται έτσι σε 51,123%. Τα προβλήματα της ΔΕΗ ήταν από πολύ νωρίτερα γνωστά στην ΕΕΣΥΠ, αναφέρουν στην «Κ» πηγές από το εξωτερικό, επικαλούμενες τόσο την έκθεση της S&P Global Ratings του Νοεμβρίου όσο και το σχόλιό της τον Απρίλιο αναφορικά με τις ζημίες ύψους 903,8 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το 2018 η δημόσια επιχείρηση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην «Κ», που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου, ανέφερε ότι «η καταστροφή που συνέβη στη ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο», παρά το ότι «έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την εξυγίανση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά καμία δεν υιοθετήθηκε». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο από τη σημερινή διοίκηση όσο και από τη διοίκηση του υπερταμείου που αποτελεί πλέον τον βασικό μέτοχο της εταιρείας». «Εννοείται πως η Ν.Δ. θα διασώσει τη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορεί να μην ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, ζημιώνοντας με πρωτοφανή τρόπο την περιουσία του Ελληνα φορολογουμένου».

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: