DEH

DEH

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Νέο κρούσμα… αριστείας: «Φούσκωσαν» το βιογραφικό του νέου προέδρου της ΔΕΗ

Κανένα δίδαγμα δεν προσέφερε στην κυβέρνηση η περίπτωση Κοντολέοντος. Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε συνειδητά να διευρύνει τους… ορίζοντες, τις γνώσεις και την κατάρτιση του προτεινόμενου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, θέλοντας να προσδώσει χαρακτηριστικά «αριστείας».
 
Τέλη Ιουλίου, όταν και διέρρευσε η επιλογή της κυβέρνησης για τον νέο μάνατζερ της ΔΕΗ, το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ να φιλοτεχνήσει προφίλ «αριστείας» για τον Γ. Στάσση, με αναφορές όπως «νέος και Έλληνας που επιστρέφει από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης» ή «μάνατζερ από το χώρο της ενέργειας, με καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων», με το τελευταίο να ακούγεται μάλλον σαν απειλή παρά σαν εγγύηση για το μέλλον της εταιρίας.
Εκ πρώτης όψεως, τα 13 χρόνια εμπειρίας στην αγορά ενέργειας και η θέση διευθύνοντος συμβούλου στην ENEL Ρουμανίας, η οποία αποτελεί εκ των κορυφαίων παικτών στην αγορά ενέργειας, μοιάζουν εντυπωσιακά. Κάτι που δεν ισχύει για τα πτυχία από το Kingston.
Μηχανικός Διαχείρισης Κατασκευών και MBA που… αγνοείται
 
Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της TELLAS και -κατά τις πληροφορίες- άνθρωπος του περιβάλλοντος συγγενή του πρωθυπουργού που λύνει και δένει στο Μαξίμου πλασαρίστηκε από την κυβέρνηση ως απόφοιτος πολιτικός μηχανικός από το Kingston University, με MBA στο Construction Management και συμμετοχή σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University.
Το ζήτημα που εγείρεται ως προς το τριετές bachelor του νέου μάνατζερ της ΔΕΗ είναι ότι υπολείπεται σημαντικά από το να χαρακτηριστεί αντίστοιχο ενός πολιτικού μηχανικού που έχει σπουδάσει στην Ελλάδα. Διόλου τυχαίο ότι στο μητρώο μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) εμφανίζεται με ειδικότητα «Μηχανικού Διαχείρισης Κατασκευών». Εκτός του ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν αποτελεί μία εκ των 13 βασικών ειδικοτήτων μηχανικών (σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 99/2018), δεν αντιστοιχεί με κανέναν τίτλο σπουδών αντίστοιχου τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ζήτημα εγείρεται και με το… αγνοούμενο MBA του Γ. Στάσση. Μπορεί η κυβέρνηση να διέρρεε πως ο Γ. Στάσσης είναι κάτοχος τίτλου MBA, ωστόσο, ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής – επαγγελματικής δικτύωσης, Linkedin, σημειώνει πως έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, Project Management (MSc). Τίτλος που απέχει παρασάγγας από το ΜΒΑ.
Πηγές της εταιρίας, που βρίσκεται υπό διαρκή υπονόμευση από τις μειωτικές αναφορές του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, επισημαίνουν στο documentonews.gr ότι μπορεί μεν να μην προκύπτει ζήτημα έλλειψης προαπαιτούμενων τυπικών προσόντων, όπως στην περίπτωση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, όμως εγείρεται ουσιαστικό ζήτημα, καθώς ο κ. Στάσσης θα κληθεί να διευθύνει στελέχη του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας με διδακτορικά και πολυετή προϊστορία στον κλάδο ενόσω ο ίδιος κατέχει μετρίου επιπέδου ακαδημαϊκή κατάρτιση. Μάλιστα, όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο, αφού ουδείς είχε διανοηθεί έστω και να αμφισβητήσει την επάρκεια των γνώσεων όλων των προκατόχων του κ. Στάσση.
Το βιογραφικό του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη
Ο Μανόλης Παναγιωτάκης ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2015. Εργάζεται στην επιχείρηση από το 1974, ενώ εδώ και 20 χρόνια είναι διευθυντικό της στέλεχος. Είναι Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. διπλωματούχος του Ε.Μ. Πολυτεχνείου από το 1972 και κάτοχος Diploma in Management από το Henley Management College. Έχει ασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με μελέτες και κατασκευές Η/Μ εγκαταστάσεων κτιρίων.
Το αίνιγμα με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Είθισται οι επικεφαλής μεγάλων οργανισμών ή εταιριών κοινής ωφελείας με δημόσιο χαρακτήρα να περνούν το κατώφλι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να υποστούν τη… βάσανο των ερωτήσεων των βουλευτών σε σχέση με την προϋπηρεσία και σταδιοδρομία τους. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να αποφύγει τη συγκεκριμένη διαδικασία, με τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας για την τοποθέτηση του νέου πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου να έχει οριστεί έως την επόμενη Πέμπτη. Μάλιστα, η ίδια τακτική της… υπερπήδησης διαδικασιών θα ακολουθηθεί και για το πενταμελές συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας), το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει επί της τοποθέτησης του κ. Στάσση στη ΔΕΗ. Ευλόγως λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Τι προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση; 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: